Barion Pixel Te is leöblíted a tányért, mielőtt a mosogatógépbe teszed? Óriási hiba! – Coloré

Te is leöblíted a tányért, mielőtt a mosogatógépbe teszed? Óriási hiba!

2021. 10. 05.

A mosogatógép használata előtti öblítés csak felesleges pénz- és időpocsékolás, de nem ez az egyetlen dolog, amit sokan rosszul tudnak a mosogatógépekről.

Az, hogy a koszos edények, tányérok, evőeszközök kellően tiszták lesznek-e a mosogatógépben, több tényező befolyásolhatja, de az előzetes öblítés nem tartozik ide. Mutatjuk, mire figyelj, hogy a lehető legjobb eredményt érd el.

Ne öblítsük le előzetesen a tányérokat!

A legtöbben leöblítik, vagy akár tisztára is sikálják a koszos edényeket, mielőtt betennék őket a mosogatógépbe. A mai modern készülékeket és a hozzájuk való gépi mosogatószereket, tablettákat és kapszulákat azonban úgy tervezik, hogy képesek legyenek elbánni a legmakacsabb szennyeződésekkel is, amit jellemzően meg is tesznek. Vagyis az öblítés felhagyásával rengeteg vizet, energiát és felesleges macerát megspórolhatunk.

Beautiful,young,smiling,woman,doing,dishes,in,a,modern,kitchen
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Bár sokan szkeptikusak az öblítés nélküli módszerrel kapcsolatban, a gyártók, a független szakértők és a hivatalos ajánlások mégis erre biztatnak, de hasonló következtetésre jutott például a Wirecutter tesztje is, melynek során 17 különböző árkategóriájú mosogatógép teljesítményét vizsgálták a legmakacsabb szennyeződésekkel szemben: kiderült, hogy szinte kivétel nélkül tökéletes munkát végeznek mindenféle előkészületek nélkül is. Amikor mégsem így alakult, az inkább az olcsóbb gépi mosogatószerek hibája volt.

Annak pedig minimális az esélye, hogy az ételmaradékok eltömítik és tönkreteszik a gépet. A modern készülékek szűrői felfogják azokat a nagyobb ételdarabkákat, amelyek dugulást okozhatnak a rendszerben, majd a mosogatószerekben lévő enzimek és a víznyomás lebontják őket, míg végül azok apró darabokra esve eltűnnek a lefolyóban.

A biztonság kedvéért időnként azért érdemes megtisztítani a szűrőt egy szivaccsal, illetve lekapargatni a mosogatnivalókról az olyan ételeket – mint a leveles zöldségek, a hús, a kukorica és a bab –, amelyek nagyon lassan oldódnak fel.

Használjunk minőségi mosogatószert

A tisztaság szempontjából sokkal nagyobb jelentősége van a mosogatószernek, mint a mosogatógépnek. Miközben szinte az összes gép működése megegyezik, addig a mosogatószerek összetétele nagyon különböző lehet, egy olcsóbb diszkont termék tisztítóereje pedig elmaradhat a drágább, minőségi szerektől. Ha az összetevők felsorolásában proteázt, amilázt, szubtilizint vagy általános enzimeket látunk, az mindenképpen jó jel.

Transparent,and,black,and,white,dishes,as,well,as,cutlery
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A mosogatógép-gyártók egyébként azt ajánlják, hogy mindig használjunk öblítőszert is, melynek a mosogatószer-adagoló melletti rekeszbe kell kerülnie. Ez segíthet megakadályozni a vízfoltok és a homályos filmrétegek kialakulását, valamint hozzájárulhat az egyenletesebb száradáshoz, különösen műanyag tárgyaknál.

Amennyiben otthonunkban keményebb a víz, célszerű csúcsminőségű mosogatószert választani vagy legalább nagyobb mennyiségben adagolni a megszokott terméket, de a bolti kínálatban elérhetők kifejezetten ilyen körülményekhez szánt megoldások is. A több mosogatószer ugyanakkor nem mindig célravezető, mert egy ponton túl lerakódások maradhatnak utána, illetve bizonyos esetekben kárt tehet az üvegfelületekben is.

Pakoljuk tele a gépet

Ez a különféle mosogatógépeknél mást és mást jelenthet, de azért van pár univerzális tipp, aminek mindannyian hasznát vehetjük. Az első és legfontosabb, hogy a legkoszosabb felületek mindig lefelé, a mosókarok irányába nézzenek.

Washing,dishes,in,the,dishwasher.,the,woman,puts,dirty,dishes
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Érdemes továbbá a késeket fejjel lefelé fordítva rakni a tartórekeszbe, hiszen így nem fognak felnyársalni. A tálak is kerülhetnek szorosan egymásra mindaddig, amíg marad egy kis rés, amelyen keresztül bejuthat a víz. A fokozottan szennyezett edényeket viszont eszünkbe ne jusson a felső kosár sarkába tenni, mert a tisztítóhatás ott érvényesül a legkevésbé.

Fontos még, hogy a nagyobb tárgyakat ne tegyük a szórókar útjába. Ha valami nem világos, olvassuk el a gyártó kézikönyvét, melyben a rakodási sémát illetően is hasznos információkat találhatunk.

Gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról

Évente néhány alkalommal időt kell kerítenünk a mosogatógép kitakarítására. Ha visszatérő jelleggel kellemetlen szagokkal, lerakódásokkal találkozunk, vagy úgy érezzük, hogy romlott az eszköz tisztítási teljesítménye, kezdjük a szűrő tisztításával.

Ha a helyzet nem változik, futtassunk le egy öntisztító ciklust, vagy próbálkozzunk valamilyen savas hatású bolti tisztítószerrel. Amennyiben a fenti lépések nem oldják meg a problémát, vagy a készülék hibakódot jelez, menjünk végig a gyártó által ajánlott hibaelhárító lépéseken, és csak akkor hívjunk szerelőt, ha ez sem vezet eredményre.

Borítókép forrása: Fotó: Shutterstock/Puzzlepix