Barion Pixel Mosódió: a koszos ruha természetes tisztítója – Coloré

Mosódió: a koszos ruha természetes tisztítója

2022. 04. 20.

Élhető bolygón szeretnénk élni és gyermekeinkre is azt akarunk hagyni. A környezettudatosságnak egyre nő a szerepe a háztartásban is. A mosódió az egyik lehetőség.

A mai világban már annyi minden segíti a munkánkat a háztartásban. Nemcsak az eszközpark bővült számos olyan géppel, amely a hatékonyabbá és egyben gyorsabbá is teszi a teendőinket, de prioritást kezd élvezni az energiatakarékosság és a környezettudatosság is. Ismerd meg a mosódió erejét!

Hiába energiát spóroló egy háztartási gép, ha a természetre nézve ártalmas. A szennyes ruháink tisztítás teljesen hétköznapi feladatunk. Ha már a szupermodern automata mosógépek megkímélnek minket a mosástól, akkor mi is kíméljük meg a természetet.

Mi fán terem a mosódió?

Nem, nemcsak egy dióra emlékeztető, mesterségesen előállított, de természetes anyagú mosószerről van szó, ugyanis a mosódió tényleg fán terem. Leginkább Délkelet-Ázsiában őshonos a mosódiófa. Úgy is nevezik még, hogy szappanfa, latinul Sapindus mukorossi. Diótermése körülbelül három centiméteres átmérőjű, héja szaponint tartalmaz, amely elnevezéséből is érzékelteti, hogy szappan jellegű. Vízben oldódva tényleg úgy viselkedik, mint a szappan: tisztít.

Mosódió mosózsákban
Tedd mosózsákba a diókat mosásnál és utána szárítsd ki a diókat, hogy következőleg is fel tudd használni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Használata egyáltalán nem újkeletű. A szubtrópusi vidékeken, ahol a szappanfa megterem, ott az emberek évszázadokkal korábban rájöttek arra, hogy mire fel lehet használni a termést. Természetességében és tisztító erejében azonban ott is meglátták benne a lehetőséget, ahol a szappanfa nem él meg. Ez az ősi mosószer még mindig nem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint kellene.

Amiért érdemes áttérni a mosódió használatára

 1. teljes mértékben természetes, így maximálisan környezetbarát megoldás,
 2. a dió és a héja is kiváló mosószer, amely 30-95 Celsius fok között nagyon jól teljesít,
 3. vízlágyító hatású,
 4. tárolása egyszerű,
 5. habár nincs illata, mint az öblítőnek, azonban a szagokat semlegesíti,
 6. a mosógép a baktériumok, gombák, vírusok telep- és szaporodóhelye. A mosódió azonban képes a kórokozók elpusztítására,
 7. remek folteltávolító,
 8. egy-egy dió és a héja többször is felhasználható,
 9. főzetként elkészítve folyékony mosószer, más tisztítószer is készíthető belőle,
 10. nemcsak a ruhákat, de a mosógépet is tisztítja,
 11. nem irritálja a bőrt,
 12. megfizethető áron lehet hozzájutni,
 13. komposztálva még tovább fel lehet használni,
 14. megújuló, hiszen a természetben terem,
 15. az állatkísérletektől mentes.

Amit még jó tudni róla

A mosódió használatakor nem árt tisztában lenni a helyi vízminőséggel, vagyis annak keménységével. A lágyabb vízhez kevesebb, míg a kemény vízhez több mosódiót szükséges adagolni.

Azt már tudjuk, hogy nem ad illatot, a szagokat pedig semlegesíti, ezért ha illatos ruhákat szeretnél a gépből kivenni, akkor illóolajjal bolondíthatod meg. Fehérítő hatással sem bír, ezért a makacs foltok eltávolítása érdekében hívd segítségül a mosószódát, az oxigénes fehérítést.

Ez a természetes szer nemcsak a mosógépben tud kiválóan bizonyítani, hanem folyékony állapotában samponként, mosogatószerként, konyhai és fürdőszobai tisztítószerként is kiválóan funkcionálhat.

További pozitívumként meg kell említeni, hogy nemcsak antibakteriális hatású, hanem rovarirtó, gyógyítja a bőrbetegségeket, gyulladáscsökkentő, májvédő, az egyes nemi úton terjedő megbetegedések ellen is hatékony, szorongásoldó és még a rákos sejteket is képes elpusztítani. Vagyis igazi gyógynövényként tartják számon Indiában, Kínában és Japánban is. Érdekességként: Japánban például a migrén, a reuma, ízületi problémák, epilepszia kezelésére is alkalmas gyógynövényként is használják.

Hogyan lesz folyékony?

Legalább 30-35 darab diót héjastól egy liter vízben negyedórán keresztül főzünk, ezután kivesszük a diókat és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tárolva akkor vesszük elő, amikor csak használni szeretnénk. Gép és kézi mosáshoz is alkalmas.

Mosódióból folyékony mosó- és tisztítószer
Ha a dióból és hájából főzetet készítesz, kiterjeszted a hatékonyságát a mosógépen kívülre / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tudtad, hogy a mosódión kívül a gesztenyét is használhatod mosószerként és még egyéb másra is? És ha a tudatosság ösvényén elindultál, akkor csináld még jobban és gyűjts esővizet is, hogy még környezetkímélőbb legyen a mosásod!

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix