Kíméld a Földet, gyűjts esővizet!

Az összegyűjtött esővizet nem csak a kert és a ház növényei élvezhetik. Tisztítva a házon belül is alkalmazható.

Mást sem hallani, mint hogy az emberi beavatkozásnak és hanyagságnak köszönhetően mekkora bajban van a Föld. Pengeélen táncolunk, és az egyik legnagyobb probléma hamarosan a vízhiány lehet. A felesleges pazarlás a vízfogyasztásban is megmutatkozik, vagyis ezen a téren már most cselekednünk kell. Az egyik megoldást az esővíz gyűjtése jelentheti.

Csapadék felhasználása
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Miért jó gyűjteni az esővizet?

Az ég adja és mindezt ingyen teszi. Az esővíz él, ezzel szemben a vezetékes vízből már kiölnek minden életet a kémiai tisztítás során. Az esővíz tehát tiszta, érintetlen.

A csapadékkal való mosás előnyét az adja, hogy ez a víz lágy, így kevesebb mosó- és öblítőszer szükséges a mosáshoz.

Az eső összegyűjtött vize akár fürdésre is alkalmas. A már említett „élő víz” jó hatással van a bőrünkre, így kevesebb krémet kell bőrápolása használni.

Esővizet gyűjtő tartály
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Nemcsak a kerti és a szobanövényeket lehet öntözni, az ugyanis alkalmas a WC öblítésére, autómosásra, kerti vagy udvari takarításra.

Egy másik fontos előnye, hogy sokat spórolhatunk vele. De ez a spórolás egyben a környezetkímélés módja is, hiszen tehermentesítjük a természetet.

Mibe gyűljön a víz?

A kertes házak ereszének funkciója a csapadék elvezetése. Az ereszcsatorna alá helyezett műanyag, nyitott szájú hordó a legáltalánosabb módszer. Ennek szépséghibája az, hogy a vízen kívül az ereszben lerakódott szennyeződés és levél is belekerülhet a hordóba. Sőt napfény hatására beindul az algásodás, valamint megjelenhetnek abban a szúnyoglárvák is. A 120 literestől akár az 500 literes hordó is beszerezhető, de a víz kimérése sem a legegyszerűbb.

A nagyobb barkácsüzletekben megtalálható azonban egy kimondottan esővíz gyűjtésére gyártott tartály, amely már fedett, így a kívülről érkező szennyeződés és az algásodás is elkerülhető. A könnyebb vízadagolás érdekében csappal van ellátva. Egy kézmozdulattal hozzájuthatunk az esővízhez. Szűrt változata pedig akár emberi fogyasztásra is alkalmas.

Még speciálisabb és nagyobb esővízgyűjtő lehet a földfelszín alatti tartály.

Föld alatti vízgyűjtő tartály
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Esővíz tisztán?

Nem kérdés, hogy a növények öntözésére, de akár kerti vagy a házban végzett munkavégzésre is felhasználható az összegyűjtött víz, de a melbourne-i Monash Egyetem szakemberei azt is vizsgálták, hogy minden tisztítás nélkül vajon emberi fogyasztásra is alkalmas-e? A kutatásban összesen 300 háztartás vett részt, amelyek az összegyűjtött esővizet használták fő ivóvízforrásként. A kutatásban résztvevő családok kaptak egy kancsót, amely elméletileg olyan szűrőberendezéssel volt ellátva, hogy a gyomorbajokért felelős baktériumokat kiszűrje. Valójában csak a kancsók felében volt ez a szűrőbetét, a másik felében nem. A kísérlet egy éven át tartott és végig egészségügyi feljegyzéseket vezettek a családok. Ebből az derült ki, hogy a szűrővel és a szűrő nélküli kancsóval rendelkezők is nagyjából hasonló egészségügyi adatokat produkáltak. Azaz a kezeletlen vizet fogyasztók sem lettek betegebbek, mint akik szűrt esővizet fogyasztottak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása