Hamarosan hullik a gesztenye: erre használd a fürdőszobában!

2021. 09. 20.

A gesztenye látszólag céltalanul gurul lábunk alatt az őszi napokon, pedig azon túl, hogy a gyerekek jópofa figurákat tudnak belőle készíteni, a fürdőszobában is hasznát vehetjük!

Azok, akik odafigyelnek arra, hogy környezettudatosan éljenek, a háztartás számos pontján próbálják csökkenteni a környezetre káros anyagok használatát.

Egyre inkább elterjedt a mosódió alkalmazása, ami számos előnnyel bír a hagyományos mosószerekkel szemben: használat után komposztálható, és nem szennyezi a vizeket. Hátránya azonban, hogy Ázsia déli részéből exportálják, így utazása során meglehetősen nagy ökolábnyomot hagy maga után.

Amennyiben kipróbálnánk valami mást a mosódió helyett, a vadgesztenye kiváló alternatívaként szolgálhat.

Hogyan használható mosásra?

3-4 szem gesztenyét fosszunk meg a zöld, szúrós részétől, és vágjuk legalább nyolc darabba. Távolítsuk el a külső, barna héját is, tegyük vászonzsákba, szütyőbe vagy akár egy fél pár zokniba, majd helyezzük a ruhák közé a mosógépbe, és indítsunk el egy legalább 40 fokos programot. Ez azért lényeges, mert a gesztenyében található szaponin, ami a habzásért felelős, nem oldódik ki 35 fok alatt. Nagyon fontos lépés, hogy a kis zsák száját erősen kössük el, vagy csomózzuk be, mert ha a gesztenye darabkái kijutnak, könnyedén eldugíthatják a mosógépet.

Amint vége a mosásnak vegyük ki, és hagyjuk száradni a zsákot a tartalmával együtt, így bátran használhatóak a következő alkalommal is. Tapasztalatok szerint különösen fontos, hogy mosás után a ruha amint lehet, legyen kiteregetve, mert hosszabb várakozás során bebüdösödhet.

Na és takarításra?

Akárcsak a már említett mosódióval, gesztenyével is lehet takarítani: felmosáshoz és törölgetéshez ideális szert készíthetünk belőle. Ehhez nem kell mást tennünk, mint fogni pár darab gesztenyét, eltávolítani a zöld és a barna részét is, apróra vágni, és bő, felforralt vízbe áztatni addig, amíg ki nem hűl a víz. A bőrhöz is kíméletes szer megromolhat, úgyhogy amíg el nem fogy, hűtőben tárolandó.

gesztenye, takarítás, környezetvédelem, alternatíva
Fotó: Unsplash

Nem csak gesztenyebarna hajra!

Említettünk már két különböző mosástípust, ám van még a tarsolyunkban, mégpedig a gesztenyéből készíthető sampon!

Ehhez nem kell más, mint 10 darab gesztenye, 300 ml víz, és egy evőkanál őrölt lenmag.

A gesztenyéket hámozzuk meg, és a vízben főzzük 20 percig. Ez idő elteltével szűrjük le, és a lében keverjük el az őrölt lenmagot, ezzel is főzve további tíz percig. Bátran illatosítsuk rozmaringgal, borsmentával vagy akár zsályával.

Üvegbe töltve, sötét helyen tárolandó.

Van még tippetek, hogy hogyan lehet használni a gesztenyét? Írjátok meg nekünk!

Nyitókép forrása: Unsplash