Barion Pixel Így mosd a kispárnákat – Coloré

Így mosd a kispárnákat

2021. 01. 27.

Idővel baktériumok és atkák telepedhetnek meg a kispárnákban, ezért mindenképp tisztítani kell őket. Mutatjuk, hogy.

Nem mindegy, milyen töltőanyagú párnád van, a különböző anyagú töltetek ugyanis különböző mosástechnikát igényelnek.

Általános töltetek

Évi 1-2 alkalommal mosd őket. A legtöbb párna mosható 60 fokon, a cimkét azonban mindenképp ellenőrizd! Ha poratka-allergiád van, olyan párnát válassz, ami mosható 60 fokon, ugyanis ez az a hőfok, ami biztonsággal elpusztítja az atkákat és baktériumokat. Ügyelj, hogy elég helye legyen a mosógépben a párnának, ha nagyon megpakolod, összenyomódhat benne a töltelék. Semmiképp ne használj öblítőt, mert ettől összeállhat a párnában lévő töltet.

Pehelypárna

A pehelypárnákat ritkábban ajánlott mosni, hisz a töltet kényes a vízre és a mosószerre, de kétévente mindenképp mosd ki ezeket is. Általában moshatóak 60 fokon, de itt is ellenőrizd a cimkét. Használj pehelypaplanhoz, -párnához való speciális mosószert, de vészhelyzet esetén gyapjúmosószerrel is moshatod. Használd a mosáshoz a gyapjúprogramot, a töltet összetapadását pedig megakadályozhatod, ha egy teniszlabdát teszel a mosógép dobjába. Ha van szárítógéped, mindenképp abban szárítsd 40 fokon, mert a levegőn szárítástól szintén összetapadhat a töltet. A szárítógépbe is tedd be a teniszlabdát, ez felrázza, lazítja a töltetet.

baby 4116187 640
Forrás: Pixabay

Mikroszálas párna

Kevésbé igényel körültekintő mosást, mint a pehelypárna, nyugodtan moshatod 60 fokon. Az öblítőt itt is kerüld, mert összeragasztja a szálakat és keménnyé válik tőle a párna.

Memóriahabos párna

Itt mindenképp ügyelj arra, amit a párna cimkéje ír, ha bizonytalan vagy, inkább vidd tisztítóba. A nem megfelelő mosástól ugyanis az anyag könnyen funkcióját veszti.

Borítókép forrása: Pixabay