Barion Pixel Egyre fontosabb a hatékony tetőszigetelés (x) – Coloré

Egyre fontosabb a hatékony tetőszigetelés (x)

2022. 04. 06.

Legyen szó régi vagy új építésű lakóházról, a tetőszigetelés kardinális kérdés, többek között energiatakarékossági szempontból.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a tetőszigetelés, ami nem véletlen. A régi építésű ingatlanok esetében erre kevés hangsúly helyeződött, de a modern lakóházaknál már alapvető elvárás az energia megtakarítás érdekében. A globális klímaváltozás mindebben kiemelt szerepet játszik. A cél a minél nagyobb takarékosság és ezen keresztül a szén-dioxid kibocsájtásnak a csökkentése. Szerencsére a tető és egyéb szigetelési módszerek keretében lehetőség nyílik arra, hogy ezek akár utólag készüljenek el. A technológia ehhez már biztosított, egyszerűen csak élni kell vele és élvezni az előnyöket.

építőanyag tetőszigetelés
Forrás: element.envato.com

Hogyan történhet a tetőszigetelés?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy minden tető eltérő sajátosságokkal rendelkezik. Éppen ezért szükség van szakmai segítségre már a megfelelő alapanyagok kiválasztásához is. A helyét tekintve általában 3 féle módszer közül lehet választani. A tetőszigetelés kerülhet a gerendák fölé, közé, valamint azok alá. Mindegyik kivitelezési módnak megvan a maga előnye és néhány esetben a hátránya is, amiket megéri figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy a gerendák alá kerülő tetőszigetelés önmagában még nem elegendő, már amennyiben lakótér kialakítására kerül sor. A hátránya többek között, hogy elvesz a beltérből. Ha azonban csak lomtárnak van használva a felső rész, akkor tökéletesen ellátja a feladatát.

Mivel történjen a tetőszigetelés?

A tetőszigetelés során felhasznált alapanyagok között megtalálhatóak a szálas kialakítású üveg-, illetve kőzetgyapot szigetelések, tekercses és táblás formában. Megfelelő rétegrendben szükség van párazáró, valamint páraáteresztő fóliákra is. Az Építőanyag.hu jóvoltából minden egy helyen és kedvező áron elérhető. Érdemes legalább 10 cm vastagságban gondolkodni, bárhová kerüljön a tetőszigetelés. Amennyiben belülről történik meg az alkalmazás, akkor szóba kerülhetnek még a fújható alapanyagok. Ezek akkor hasznosak a leginkább, ha túl sok vágásra lenne szükség a beépítés során. A kellően körültekintő tetőszigetelés gyorsan visszahozza az árát, és tökéletes mikroklímát biztosít, amiben jó élni.