Beton tetőcserép? Oszlassunk el néhány tévhitet! (x)

2023. 04. 18.

Egyre kevésbé él a sztereotípia, ami megkérdőjelezi a beton tetőcserepek minőségét vagy éppen felületi tartósságát. Ha tetőfelújításra készülünk, nem árt, ha tisztán látunk, mit is várhatunk a beton tetőfedő anyagoktól. Ebben a betonspecialista Leier szakértői lesznek segítségünkre.

Hosszú távon állandó minőség? Felületi tartósság, azaz szépség? Nagyobb súly? A betonspecialista szakértők szerint a héjazat anyagának kiválasztásával kapcsolatban az esztétikai elvárásokokon kívül a hosszú tartósság, valamint költséghatékonysági szempontok is az elsődlegesek közé tartoznak. Egyszerűbben megfogalmazva tehát a tető legyen sokáig változatlanul látványos és ne kerüljön sokba. Jogos elvárás.
De hogyan tesz ennek eleget egy beton tetőcserép?

A betonnal kapcsolatban van egy mondás: minél idősebb, annál erősebb! Ez nem véletlen, hiszen a betonban végbemenő kémiai folyamat hatására a beton termékek szilárdsága „folyamatosan” nő. És ha még egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, az alapján nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a beton tetőfedő anyagok tartósságukkal és tartós szépségükkel általában széles vásárlói réteg ízlésének és tárcájának egyaránt megfelelhetnek.

Cappello 1
Beton tetőcserép – Forrás: Leier

A beton tetőcserép minél idősebb, annál erősebb

És pontosan mit is jelent ez a vásárló, a tetőfelújítás költséges folyamata előtt álló számára?

Tartósan strapabíró és a környezeti hatásoknak ellenálló stabil tetőt. A beton tetőcserép ugyanis anyagminőségéből következően fagyálló, nem vetemedik, akár jelentős hőmérséklet vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja térfogatát vagy tömegét. A tökéletesen egymáshoz illeszkedő cserepekkel gyorsan és egyszerűen épülhet belőle a tartós tető. A hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatban pedig az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem tesznek kárt, mert azoknak többek között a fedőanyag nagy szilárdsága és tömege stabilan ellenáll.

Le kell azonban szögezni, hogy a beton tetőcserepek minőségéről, így pl. nyomószilárdságáról vagy méretpontosságáról a betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik, ezért az általánosságban igaz kijelentések csak megfelelő technológiával folyó gyártás esetén igazak valóban.

Elegant,wooden,home,terrace,with,balcony,doors,from,bathroom,and
Beton tetőcserép – Forrás: Leier

Nem lesz drágább a tető betoncseréppel

Tévhit, hogy a nagyobb súlyú fedőanyag miatt erősebb, így drágább tetőszerkezet építése indokolt. A beton tetőcserepek ugyanis semmivel sem jelentenek nagyobb terhelést a tetőszerkezetre nézve, mint a kerámiából készült társaik, hiszen nem csak a fedőanyag súlyára kell a tetőt méretezni. Sokkal nagyobb terhelést jelentenek a környezeti hatások, pl. a szél vagy a hóteher, amelyeknek a betoncseréppel fedett tető önsúlyának köszönhetően jobban ellenáll, mint a könnyebb anyagokkal fedett tetők. A betonból készült tetőcserép saját súlyához viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesz fel, ez biztosítja a héjazat vízzáróságát, és még időszakosan nedvesedik át, így jelentősebb esőzés után sem nem jelent plusz terhelést a tetőszerkezetre nézve, vagy éppen nem fagy meg.

És még egy előny, ami az anyag stabilitásából fakad: a beton tetőcserepek erősek, jól viselik a gyártósortól a végleges helyükig tartó, gyakran viszontagságoktól sem mentes utat és mindezt a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek is megerősíthetik. „Munkám során egyik fontos feladatom a kivitelezőkkel való együttműködés, ezért lehetőségem van rendszeresen kikérni a véleményüket. Visszajelzéseik alapján bátran állíthatom, hogy mind a sík, mind pedig a hullámos betoncserepek stabilak, megbízhatóak, szeretnek vele dolgozni. Most, hogy az egész ország területén elérhetők beton tetőfedő termékeink, egyre több tetőfedő kedvelheti meg őket, egyre több megrendelő tetőjének fedésére használhatják akár újépítés, akár felújítás esetén.” – mondta Nagy Gergely, a betonspecialista Leier Hungária Kft. betoncserép üzletágvezetője.

Erre jó esély is van, hiszen naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le az 5 milliárd forintos hajdúszoboszlói gyárbővítéskor beépített legmodernebb svéd gyártósorról. A betonspecialista betoncserepei így ma már az ország minden részébe eljuthatnak.

A bárki számára elérhető beton tetőcserép

A betonspecialista gyártó szakértőinek tapasztalatai szerint a tető kialakításánál, a héjazat anyagának kiválasztásakor a megrendelők számára az esztétikai elvárások mellett a hosszú távú tartósság és költséghatékony megoldások élveznek prioritást.
Egyszerűbben megfogalmazva a tető legyen sokáig változatlanul szép és ne kerüljön sokba. Jogos elvárás.
És hogyan tesz ennek eleget egy beton tetőcserép?

A betoncserepek tartósságáról már volt szó, azok ellenállnak a fagynak, a víznek és méretpontosak. A cserepek színét tekintve pedig a válasz szintén az alapanyagban és a gyártási folyamat felületkezelési technológiájában keresendő. A beton tetőcserepek anyagukban színezettek, tehát a nyers alapanyagba belekerül a cserép végleges színét adó festék. Az alapozás és a fedőréteg biztosítja az UV-stabil felületet, ami csak nagyon lassan és kis mértékben veszít eredeti színéből, és ellenál az olyan fizikai behatásoknak, mint például a jégverés. Mindez különösen igaz a LUX bevonatok esetén, amelyek a speciális fedőrétegnek köszönhetően nehezítik a moha és egyéb szennyeződések megtapadását is. A fényesebb felületű cserepek pórusai zártak, sima, egyenletes felületük remekül levezeti a vizet.

A beton tetőcserepek esztétikus megjelenése és a tartós szépsége a klasszikustól a mediterránon át a letisztult, modern stílusig minden igényt kielégítenek, mindez általában olyan áron, amely széles rétegek számára elérhetővé teszi ezt a sokoldalú tetőfedő anyagot.

Beton tetőcserép
Beton tetőcserép – Forrás: Leier

A betontechnológia környezetbarát technológia

A beton tetőcserepek nem csupán környezetbarát anyagokból – vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból – készülnek, de előállításuk is „zölden” történik. A gyártás során a hűtési, fűtési energia használat csekély, hiszen a beton kötése során hő szabadul fel, amely hulladékhőt bevezetik a szárításhoz használt kamrákba. A folyamat része a gyártás során keletkező ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása is. A környezettudatosságról csak akkor beszélhetünk, ha a termék egész életciklusát figyelembe véve minél kevésbé terheli a környezetét. Ez alapján a felhasznált technológián túl, a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldások mellett olyan apróságnak tűnő részletekre is odafigyelnek a gyárban, mint pl. a kevés csomagolóanyag felhasználása.

És miért a betonspecialista?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a magyar piacon tapasztalható, a munkaerőhiány enyhítésére is szolgáló megoldás, az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek is egyre népszerűbbek. 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Ez a kapacitás elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, immáron betoncserepeivel is.

https://www.leier.hu/hu/termekeink/betoncserepek