Barion Pixel A 21. század fűtési megoldásai: infrapanelek és fűtőpanelek (x) – Coloré

A 21. század fűtési megoldásai: infrapanelek és fűtőpanelek (x)

2022. 03. 30.

A jövő az elektromos fűtésé. Ennek oka egyszerűen az, hogy korszerű és hatékonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Ahol viszont sok az újdonság, könnyebb eltévedni. Cikkünkben ezért a legnépszerűbb elektromos fűtési megoldásokról számolunk be és elmagyarázzuk, mi a különbség fűtő- és infrapanel között, illetve melyiket milyen esetben érdemes választani.

Miért jó az elektromos fűtés?

Az elektromos fűtés biztonságos, mert megvéd a szén-monoxid-mérgezéstől. Gazdaságos, mert olcsón telepíthető. Praktikus, mert a fűtőtestek szinte észrevétlenül szabályozzák a hőt. Környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen akár napelemmel is kombinálható. A telepítés menete pedig egyszerű, ahogyan a rendszer kezelése is. Intelligens, hiszen üzembe helyezés után távolról is vezérelhető. Röviden megfogalmazva: az elektromos panelek a 21. század fűtési rendszerei.

Fűtő- és infrapanel: mi a különbség?

Az elektromos fűtésnek több típusa is létezik. Sokan azonban nincsenek teljesen tisztában vele, mi a különbség az egyes fűtési megoldások között és könnyen összekeverik a fűtőpanel és az infrapanel fogalmát. Pedig a kettő nem ugyanaz. Mindkettő hatékony és korszerű technológia, de lássuk miben különböznek.

Fűtőpanel

A fűtőpanel anyaga fémötvözet, a fűtőbetét pedig kerámiaszemcsékkel borított. Ennek köszönhetően gyerekszobában is biztonságosan használható, hiszen kellemesebb az érintése, mint egy infrapanelnek, ami akár 100-110 Celsius fokra is felmelegedhet. Árammal hevített fűtőbetét melegíti, a lamellák mögött légcsere történik, ami fűtik a szoba levegőjét. A radiátor és a konvektor modern alternatívája. Előnyei összességében a következők:

 • egyszerűen telepíthető
 • hosszú távú megoldás
 • alacsony beruházási költség
 • praktikus, elegáns fűtőtest
 • biztonságos működés
 • precíz hőszabályozás
Futopanel fűtés
Forrás: dimat.hu

Infrapanel

Az infrafűtést nagyjából úgy érdemes elképzelni, ahogyan a Nap süt. A meleg magából a sugárból jön, ami felhevíti a tárgyakat és a szobában tartózkodókat. Az elektromos energiát hőenergiává változtatja. Más típusú fűtési megoldásokhoz képest ez egy kissé más érzést nyújt, hiszen nem a levegőben érezzük a meleget, hanem a testünkön, a bőrünkön keresztül. A hőleadási képesség az alapterülettől és a panel típusától is függ. Az infrafűtés előnyei összességében a következők: 

 • Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható.
 • Nem a levegőt, hanem a tárgyakat és személyeket melegíti.
 • A direkt hőhatás jobb hőérzetet biztosít.
 • Egyszerű vezérlés,
 • Akár falra akár plafonra percek alatt telepíthető.
 • Nincs szükség karbantartartásra.
Infrapanel
Forrás: dimat.hu

Melyiket válasszam?

Nem lehet azt mondani, hogy az egyik rendszer jobb a másiknál. Az infrafűtés más hőérzetet ad, hiszen szó szerint egyből a bőrünkön érezzük. A fűtőpanel ezzel szemben inkább a konzervatív élményt hozza, a hagyományos fűtési rendszerekhez hasonlóan a levegőt fűtve, csak éppen korszerű megoldásokkal. Az elektromos fűtés esetén pedig központi szereppel bír a termosztát, amivel teljesen új kényelmi szintre emelhetőek a mindennapok. 

Elektromos fűtés telepítése

Az elektromos fűtőpanelek telepítése tehát több szempontból is megéri. A megfelelő termék kiválasztásához érdemes szakértőhöz fordulni. A Dimat Fűtéstechnika Kft. az elektromos fűtésrendszerek szakértőjeként a tervezéstől kezdve a beépítésig, kivitelezésig és hőszigetelésig nyújt megoldást. Legyen szó fűtő- vagy infrapanelről. Abban is segítünk, hogy az adott körülmények között meghatározzuk, melyik az ideális választás. Garantáljuk, hogy kizárólag jó minőségű gyártók és a legjobb nemzetközi márkák rendszereit fogjuk elhozni az otthonába. Lépjen be velünk a 21. századba!

Borítókép forrása: Dimat.hu