Sok üveg és palack maradt karácsony után? 8 ötletet adunk, hogy mihez kezdj velük!

2023. 01. 09.

A karácsonyi ünnepek során számos üveg és palack elfogy, amit akár a szelektív hulladékok közé is dobhatunk, de egy kis kreativitással fel is használhatjuk őket!

Az üvegek és a palackok a karácsonyi asztal elmaradhatatlan részei: ebben szolgáljuk fel a házi tojáslikőrt, az isteni bort, ezekben szisszen a frissen bontott sör, és a különböző üdítőket is palackokból töltjük ki. Az ünnepek végeztével meglehetősen sok marad belőlük, és ugyan beletehetjük a szelektív kukába, számos módja van annak, hogy felhasználjuk őket akár a kertben, akár a házon belül!

Üvegek és palackok felhasználása kreatívan

Spárgadekor

Ha ragasztóval bőven bekenjük az üveget, és spárgával aprólékosan körbetekerjük, a múlt homályába veszhet, hogy valaha átlátszó üveg volt, és így szép váza is lehet belőle!

Spárgával és ragasztóval dekoratív vázákat készíthetünk a borosüvegekből
Spárgával és ragasztóval dekoratív vázákat készíthetünk a borosüvegekből / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hajtassunk hagymát!

Akár kisebb és nagyobb palackban is hajtathatunk újhagymát. Az is elegendő, ha vizet öntünk az üvegbe, és ebbe tesszük a hagymát, hiszen kicsírázik így is, de földbe is tehetjük, és locsolás mellett hamar terem az újhagymánk. A konyhaablakba téve salátakészítésnél csak levágunk annyit, amennyire szükségünk van, és a hagyma hozhatja tovább az újabb hajtásokat.

Az újhagymát nem kell feltétlenül a boltban megvennünk, hiszen az ablakunkban is megterem!
Az újhagymát nem kell feltétlenül a boltban megvennünk, hiszen az ablakunkban is megterem! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Florárium

Ebben a videónkban már megmutattuk, hogy egy üvegből akár floráriumot is lehet készíteni! Ehhez egy szebb darab a legdekoratívabb, de egy hagyományos befőttesüvegben is ideális környezetet teremthetünk!

Kedves figurával és mohával is feldobhatjuk a floráriumot
Kedves figurával és mohával is feldobhatjuk a floráriumot / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Gyökereztessünk!

Aki növényeket tart otthon, gyakran szembesül azzal, hogy egy-egy növényt metszeni kell, és ha nincs szívünk kidobni, és nem tudjuk rögtön másnak adni, akkor gyökereztetni kezdjük. Ez akár látványos is lehet, ha palackok alját levágjuk, oldalukat kilyukasztjuk, aminél fogva felakasztjuk őket egy faágra, majd a falra helyezve a vízben növeszthetik a növények a gyökereiket úgy, hogy impozáns látványt is nyújtanak közben.

Egy, a természetben talált faágon jól mutatnak a gyökereket növesztő növények
Egy, a természetben talált faágon jól mutatnak a gyökereket növesztő növények / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Etető

Ha van kertünk, a kerti madarak is jól járhatnak a megüresedett palackokkal. Ha vágunk rajta lyukat, és még ülőrudat is beleapplikálunk, rendkívül hálásak lesznek nekünk a madarak a téli időszakban!

Télen a madarak is profitálhatnak a palackokból
Télen a madarak is profitálhatnak a palackokból / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tároló

Az ötliteres palackokból kiváló tároló válhat, különösen akkor, ha valamilyen hozzávalóból túlvásároltuk magunkat. Hüvelyeseket, lisztet, rizst, és bármilyen nagyobb csomagolásban lévő élelmiszert kényelmesen tárolhatunk bennük anélkül, hogy félnünk kéne, hogy a csomagolás eldől, vagy hogy kirágja az egér. Csak arra ügyeljünk, hogy teljesen szárazak legyenek az üvegek, amiker beleöntjük az élelmiszereket.

Nagyobb palackok jól kiváltják a dőlésre hajlamos csomagolásokat
Nagyobb palackok jól kiváltják a dőlésre hajlamos csomagolásokat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Palántázáshoz

Bár erre még várni kell pár hetet, kiváló üvegházat készíthetünk a nagyobb palackokból a palánták fölé, ezáltal pedig hamarabb kiültethetjük őket a kertbe.

Kora tavasszal mini-üvegházakat is készíthetünk nagyobb palackok tetejéből
Kora tavasszal mini-üvegházakat is készíthetünk nagyobb palackok tetejéből / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha még megtartanánk a karácsonyt

Ha még nem szívesen engednénk el a karácsonyi fényeket, bele tudjuk tömködni őket az üvegekbe, és bekapcsolva csodás látványt nyújtanak, míg úgy nem érezzük, hogy tavaszi dekorációval váltjuk fel a télit.

A karácsonyi fényeket is őrizhetjük még üvegekben
A karácsonyi fényeket is őrizhetjük még üvegekben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix