Barion Pixel Ne bénázz a tapétával! Inkább fess DIY halszálkamintát – Coloré

Ne bénázz a tapétával! Inkább fess DIY halszálkamintát

2021. 06. 08.

Miért vennél olyan tapétát, amit akár te magad könnyedén felfesthetsz a falra? Például ezzel a DIY halszálkamintával akkor is boldogulni fogsz, ha nem vagy éppen michelangeloi képességekkel megáldva!

Laza legyen a minta, vagy szabályos?

Ez az első eldöntendő kérdés, ugyanis más-más technikával érhetjük el a kívánt hatást. Ha azt szeretnénk, hogy minden egyes festékcsepp katonás rendben kerüljön a helyére, akkor a stencil lesz a jó megoldás. Egy kisebb falszakasz dekorálásához elég a kisebb sablon, viszont egy teljes falas projekthez célszerűbb nagyobb méretet rendelni. A stencilünket maszkolószalaggal erősítsük a falra, majd egy festékhenger segítségével kezdjük el kitölteni a mintákat. Az apró egyenetlenségeket pedig könnyen korrigálhatjuk stencil ecsettel.

De a legegyszerűbb dolgunk akkor lesz, ha a mi szemünket nem bántják a „hibák” – sőt, kimondottan egy laza, természetes mintázatra vágyunk. Csak fogjuk a maszkolószalagot, és egymástól egyenlő távolságra ragasszuk fel őket függőleges csíkokban a falra. Majd egy derékszögűre kivágott kartonlap mentén egyszerűen kezdjük el ecsettel felfesteni a saját kis szabálytalan vonalainkat.

Milyen ecsettel dolgozzunk?

Finom és szellős hatást érhetünk el egy vékony ecsettel, melynek vonásai úgy dobják majd fel a szobát, hogy közben mégsem válik tolakodóvá. Viszont ha épp az a cél, hogy a minta leüvöltsön a falról, ragadjunk szélesebb fejű ecsetet. A puha sörték abban segítenek, hogy a festék egyenletesen fedjen, homogén felületet képezve – ezzel szemben a durva sörtéjű ecset csíkjai plusz textúrát adnak a mintához.

Festék kisokos

A hagyományos falfesték itt több szempontból sem ajánlatos: egyrészt nem fogunk elhasználni egy vödör festéket, illetve mivel ezek egy rétegben nem fednek olyan szép, nem kívánt foltok jelenhetnek meg. Így a legjobb, ha egy matt akryl festék mellett tesszük le a voksunkat, vagy egy gyönyörű árnyalatú krétafestéket választunk.

Borítókép forrása: instagram/@studio_xtine