Barion Pixel A karácsonyi csillogáshoz te is hozzájárulhatsz. Önts gyertyát! – Coloré

A karácsonyi csillogáshoz te is hozzájárulhatsz. Önts gyertyát!

2023. 12. 09.

Elhatároztad, hogy idén eszmei értékkel is felruházod az átadott ajándékaidat? Akkor a saját készítésű gyertya remek időtöltésnek és meglepetésnek fog bizonyulni. Mondjuk és mutatjuk hogyan kezdj bele.

Habár tucatjával lehet kapni a színes és illatos gyertyákat, de ez se tántorítson el attól a tervedtől, hogy magad készítette darabokkal ajándékozd meg karácsonykor szeretteidet. Az ilyen meglepetésben valóban benne lesz a szíved, lelked, egyéni ízlésed és másikra való odafigyelésed.

Gyertya
A gyertyaöntés legszükségesebb kellékei egy képen / Kép forrása: netrun78 / Getty Images

Gyertyaöntés?! No, de mivel?

Ahhoz, hogy bele tudj kezdeni az egyedi ajándékgyártásba, bizony szükséges lesz beszerezni néhány eszközt, amely nélkül kivitelezhetetlen a gyertya házi készítése. Legalábbis viasz és kanóc mindenképp kell. Az elsőt elkészítheted magadnak vagy a családnak otthoni használatra. Az lesz a próbanyuszigyertya. Máshogy viselkedik ugyanis egy egyszerű fehér, mintha az színezve és/vagy illatosítva is van. Mindenképp érdemes tehát erre több időt szánnod és kitapasztalni az anyagok viselkedését. A legjobb, ha egy füzetbe felírod magadnak a tapasztalatokat és később már sokkal rutinosabban nyúlhatsz mindenhez.

Gyertyaöntő forma

Az előre gyártott anyagú és formájú öntőkkel valószínűleg könnyebb dolgozni, hiszen így tudsz változatos darabokkal előállni, azonban, ha a költséghatékonyságot tartod szem előtt, akár kipróbálhatod a hőálló műanyag tálakat poharakat, flakonokat, amelyeket otthon találsz. A végeredmény így is tökéletes lehet.

Maradék anyagból

A gyertya öntésének egyik újra felhasználó módja, ha a régi, maradék darabokat megolvasztod és újraöntöd. Ha több színűek, akkor nézd meg, hogy tényleg maga a gyertya anyaga színes, vagy csak a borítása az? Ha ugyanis színes fedést kapott, de maga a gyertya fehér, akkor a külső réteget egyszerűen csak el kell távolítani. Érdemes egyforma anyagú maradékokat összedolgozni, hogy hő hatására is hasonlóan viselkedjenek.

Gyertya
Mindegy, hogy maradék anyaggal vagy pasztillával dolgozol, a menet ugyanaz / Kép forrása: Bohdan Bevz / Getty Images

Paraffinból

A hobbiboltokból akár online megrendelhető alapanyag a zacskózott viasz. Színben gazdag választék áll rendelkezésedre. A legjobb ebben, hogyha túl sok pasztillát olvasztottál fel és az mégsem kerül mind felhasználásra, akkor még később ugyanúgy olvasztható. Vagyis nem pazarolsz.

A kanóc

A kreatív boltokból könnyen beszerezhető, nélkülözhetetlen eszköz a gyertya kanóca. Érdemes figyelembe venni a tervezett nagyságot, átmérőt és ahhoz megfelelő kanócot szükséges beszerezni.

Amire még szükséged lesz

  • egy tűzhely, amelyen a viaszt vagy a paraffint olvasztani fogod,
  • dupla falú, a konyhából nélkülözhető edény, amelyben vizet fogsz melegíteni és egy kisebb edény (vagy akár konzervdoboz is jó), amelyben maga az olvasztás fog folyni,
  • egy olyan hőmérőre, amely magas hőmérsékletet is kibír,
  • hurkapálca (ezzel fogod a kanócot a helyén tartani),
  • gyurma (amivel a formából kilógó kanóc melletti lyukat eltorlaszolod, hogy a viasz ne folyhasson ki),
  • védőkesztyű (hőálló, ami a mancsodat védi munka közben),
  • olló.

Hab a tortán, avagy extrák a gyertyákhoz

Szín és illat

Készen kapható paszta is a rendelkezésedre áll, hogy megtaláld a megfelelő színeket, de ha ebben az esetben is számít a kiadás, akkor akár olcsóbb megoldást jelenthet, ha színes zsírkrétát adagolsz a készülő gyertyához.

Illatosítás szempontjából az illóolajok tökéletesek.

Külső díszítés

Kreativitástól és ötlettől függ, hogy mivel dobod fel az elkészült darabokat. Ha nem elég, hogy színes és illatos, ennél is többre vágysz, akkor gyöngyökkel, flitterekkel, szárított virágokkal, szirmokkal vagy akár termésekkel, falevelekkel is tarkíthatod az oldalukat. Körbefoghatod fahéj rudacskákkal, így extra illatvarázst produkál.

Így önts!

A duplafalú edényt helyezd a tűzhelyre. Töltsd fel vízzel és melegítsd alacsony hőfokon. A lábas közepébe helyezd a másik edényt (vagy konzervdobozt) és abba öntsd bele a pasztillákat vagy a maradék gyertyákat. Fontos, hogy ezt a megoldást válaszd, és ne melegítsd közvetlenül a viaszt, ugyanis az gyúlékony. Ebben a meleg fürdőben azonban biztonságosan fel fog olvadni a viasz és formázhatóvá válik. Ekkor add hozzá a megfelelő színező- és illatanyagot és keverd össze hurkapálcával vagy spatulával.

Gyertya
A frissen kiöntött gyertyáknak még hűlniük kell / Kép forrása: benstevens / Getty Images

Ezután jön a fontos lépés. Bele kell ugyanis állítani a kanócot a kiválasztott formába. Úgy kell kivitelezned, hogy a bél alját gyurmával a formára ragasztod, így a viasz nem fog a kanóc mellett kifolyni, felül pedig tekerd a kanócot egy hurkapálcára. A pálcát a forma tetejére helyezve függőlegesbe és középre tájolható a bél. Ezután öntheted csak bele a felolvasztott viaszt a formába.

Ezzel kész vagy a nagyjával, de tovább bolondítható egy gyertya, ha például több színűben szeretnéd elkészíteni. Ehhez arra van szükség, hogy egy színt hagyj kihűlni és csak ezután következhet a másik szín.

De hogy lásd is, mit kell csinálnod…

A még folyékony viaszba is lehet díszeket rakni mondjuk csillám formájában. Ha már kész és némileg megdermedt, annak pereme is kaphat díszítést.

Ha fel szeretnéd gyorsítani a dermedés folyamatát, akkor rakd hűtőbe az elkészült gyertyát és már csak a formából kell kivenned.

Akkor sem kell elkeseredni, ha nem sikerült tökéletesen. A külső díszítéssel az esetleges egyenetlenség jól kezelhető.

Nyitókép forrása: Silvia Bianchini / Getty Images