Így készíts igazán bohém DIY rattan lámpát!

2021. 08. 26.

Tegye fel a kezét, aki számtalanszor csurgatta már a nyálát a kócos, bohém rattan csillárokat nézegetve – és józanodott ki menten az áruk láttán! A most következő videó a bizonyíték rá, hogy nem lehetetlenség saját magunknak megfonni egy pénztárcakímélő DIY rattan lámpát.

Ezekből fog összeállni egyedi rattan lámpánk:

  • 1,5 milliméteres rattan (más néven peddignád)
  • 5 milliméteres rattan
  • raffia
  • függeszték
  • fém lámpatest

1. Kezdjük a búrával

Ehhez mindenek előtt szükségünk lesz egy kisméretű fém lámpatestre, amelyhez legkönnyebben úgy jutunk hozzá, ha veszünk egy olcsó lámpabúrát, melyről egyszerűen eltávolítjuk a felesleges anyagot. Ez a búra tetszés szerint bármekkora méretű lehet, azonban a videóban lévő példány alja körülbelül 10 centiméter átmérőjű. Ha ezzel megvagyunk, jön a trükk: fordítsuk meg a búrát úgy, hogy ami eredetileg az alja lenne, az nézzen felfelé.

2. Készítsük el a lámpa vázát

Áztassuk be az 5 milliméteres rattant langyos vízbe néhány percre, amitől megpuhul és így könnyebben formázhatóvá válik – erre nagy szükség lesz, ugyanis ebből fog elkészülni bohém rattan lámpánk váza. A videóban szereplő csillár vázát egy 10, 28, 38, és 48 centiméter átmérőjű karika adja. Mi azonban nyugodtan szabadjára engedhetjük fantáziánkat és használhatunk egyedi méreteket, ha szeretnénk. A méretre vágott rattan szálakból fogunk raffia segítségével köröket formálni. Majd ha ezzel megvagyunk, négy darab függőleges szálhoz kötözzük őket a raffiával a videóban látható módon.

3. Most jön a türelemjáték

Habár már egészen kezd csillárhoz hasonlítani alkotásunk, a neheze még csak most következik! Akasszuk fel valahova az elkészült vázat, hogy stabilan álljon. Vegyük kezünkbe az 1,5 milliméteres rattan szálakat, és a legfelső karikánál kezdve egyesével kötözzük hozzá őket a vázhoz a raffiával – igen, ezt az összes szinten meg kell ismételnünk. Próbáljuk egyenletesen eloszlatni a szálakat, de ha véletlenül mégis kicsit elcsúsznak egymástól, egy apró mozdulattal korrigálhatjuk a hibát. Hagyjuk a raffiát természetes módon csavarodni, hogy ezzel is igazán bohém hangulatot kölcsönözzön otthonunknak.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix