Barion Pixel DIY macskakaparó, aminek a cica és a lakás is örülni fog – Coloré

DIY macskakaparó, aminek a cica és a lakás is örülni fog

2021. 05. 28.

Minden cicagazdi találkozott már azzal a jelenséggel, amikor is nagy lelkesen állított haza a méregdrága macskakaparóval, a hálátlan kis dög pedig le se tojta – ellenben mi „csodálhattuk” a sarokban porosodó monstrumot. De ennek most vége!

Kezdjük a kéreggel

Ha szerencsénk van, egy túrázás alkalmával találhatunk régóta a földön heverő faágakat, melyeknél az idő már elvégezte helyettünk a kéregtelenítés fáradtságos munkáját. Nagy örömünkben arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen nagyon korhadt és ne hemzsegjenek benne mindenféle erdei jószágok.

Viszont amennyiben egy kérges darabot sikerült begyűjtenünk, mérlegelnünk kell a lehetőségeinket. Vannak kimondottan impozáns mintázattal büszkélkedő fafajták, mint például a nyírfa vagy a platán – ezeket pedig kár lenne megszabadítani díszes kérgüktől. Azonban lehet, hogy a lakásunk tisztaságát kell feláldoznunk a szépség oltárán, mert szőrös kis kedvenceink gondoskodni fognak a kéreghullásról.

A kéreg eltávolítása mellett szóló másik fontos érv, hogy a fának ebbe a részébe könnyen beeszik magukat a kártevők. Ezért ha hosszú távú megoldást szeretnénk, inkább ragadjunk meg egy kézi kérgezőt, vagy erősítsünk egy faforgácsoló korongot a flexre és induljon a kérgezés!

Lakberendezes Diy Macskakaparo 1
Forrás: instagram/@catnplant.balance

Csiszoljunk egy keveset

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a csiszolás! Egy sima csiszolópapír is tökéletesen megteszi, ha nincs a kezünk ügyében egy elektromos deltacsiszoló. Ezt követően lekezelhetjük a fát ha szeretnénk, azonban kerüljük az erős vegyszereket, ami esetleg árthat a cicánknak.

Összeállítás és dekorálás

Vágjuk egyenesre az ágnak azt a részét, amelyik felfekszik majd az alapzatra. A felcsavarozás viszont kétemberes móka lesz, úgyhogy izzítsuk az egyik barátnőnket. Szereljünk fel polcokat az ágak közé, amin a cicánk ugrálhat vagy lustán elnyúlhat, majd levezetésként dekoráljuk az ágakat kötelekkel, a polcokat pedig pihe-puha anyagokkal.

Borítókép forrása: instagram/@ngunu