Barion Pixel Ilyen lehet Bruce Willis állapota – orvosok szólaltak meg a betegségéről – Coloré

Ilyen lehet Bruce Willis állapota – orvosok szólaltak meg a betegségéről

2023. 08. 14.

Bruce Willis betegsége sokakat sokkolt 2022-ben. Sajnos, a családja bejelentette, hogy a színész frontotemporális demenciában szenved.

Bruce Willis állapota

Egy évvel ezelőtt Bruce Willis megdöbbentő bejelentése megrázta az egész világot. Kiderült, hogy a Die Hard hősét, a 68 éves színészt elérte egy olyan agyat érintő betegség, amely még nem gyógyítható, és rengeteg kutatásra lenne szüksége a témában. A frontotemporális demencia, vagy ahogy röviden nevezik FTD, nem egy tipikus kórkép, amivel a mindennapi életben találkozunk. De sokan most abban bíznak, hogy Bruce Willis példájának hála sikerült reflektorfénybe helyezni, hogy ezt a problémát is fel kell tárni, megismerni és megérteni. Három orvos beszélt arról, hogy hogyan lehet felismerni a frontotemporális demencia tüneteit, mi segíthet abban, hogy felismerjük a jeleket, még mielőtt túl késő lenne.

A család tavasszal szembesült a diagnózissal, miután korábban azt hitték, hogy a színész nyelvi zavarban szenved. De a betegség előrehaladt, és ma már tudjuk, hogy Bruce Willisnek a frontotemporális demenciája van.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy Bruce Willis példája lehetőséget teremtett arra, hogy az emberek jobban megértsék ezt az agyat érintő betegséget. Több orvos is úgy véli, hogy Willis bátorságával több kutatás indulhat el ezen a területen. Azonban a sztárnak megvoltak az anyagi lehetőségei ahhoz, hogy a betegségét gyorsan diagnosztizálják, hiszen a vizsgálatok sokszor drágák és nem mindig megfizethetők a szélesebb közönség számára.

bruce willis
Kép forrása: Gilbert Carrasquillo / Contributor / Getty Images Entertainment / Getty Images

De mi is az a frontotemporális demencia, és miért fontos megismernünk?

A Vanderbilt Orvostudományi Központ neuropszichológusa és kutatóprofesszora elmondja, hogy ez a betegség különbözik a jól ismert Alzheimer-kórtól. Míg az Alzheimer főleg a memória korai változásával jár, az FTD inkább a viselkedésben mutatkozik meg, néha gyengébb, máskor drámai módon. A betegek „szociálisan alkalmatlan és akár antiszociális módon is viselkedhetnek”, és hirtelen közömböséget mutathatnak a dolgok iránt. Értékelési problémák is előfordulhatnak, és nyelvi nehézségek is megjelenhetnek, akár a beszéd, akár a megértés területén.

De hogyan ismerhetjük fel a tüneteket? Dr. Heather Sandison, demencia- és agyegészség specialistája elmondja, hogy a legkorábbi jelek általában a személyiségváltozásokban mutatkoznak meg. Ez megnehezíti a felismerést, és gyakran hibásan pszichológiai rendellenességnek diagnosztizálják. Az FTD tünetei gyakran hasonlítanak más betegségek jeleire, például a depresszióéra.

Sokak számára mindazzal, hogy Bruce Willis kiállt és elmondta, hogy milyen betegségben szenved, valódi hős lett. Az orvosok figyelmeztetése is segítségünkre lehet abban, hogy felismerjük a tüneteket időben, és támogatást nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá.

Forrás: Mirror

Borítókép forrása: Jim Spellman / Stringer / WireImage / Getty Images

/otthon/bruce-willis-allapota/