Barion Pixel Albérleti szerződés 2023: hogyan védjük ki a drágulást? – Coloré

Albérleti szerződés 2023: hogyan védjük ki a drágulást?

2023. 05. 03.

Az elmúlt években nagymértékben drágult az ingatlanok vételára és bérleti díja. Aki arra számított, hogy ez a folyamat lassulni fog és a végéhez közeledik, annak rossz hírünk van; láthatóan 2023-ban a folyamat tovább gyorsul. A legjobban az járt, aki még évekkel ezelőtt határozott idejű, több éves albérleti szerződés megkötését választotta, bérletidíj-emelés nélkül.

Áremelkedés

Az albérlet árak emelkedésének hátterében rengeteg tényező áll. Ezek többek között az infláció, a gazdasági helyzet, és főképp az ingatlan árak emelkedése. A jelenlegi helyzetben azon 2020-as évben albérletbe kényszerülők körében, akik jelenleg nem szeretnének vagy épp nem tudnak gyermeket vállalni, szinte lehetetlené vállt egy saját lakás megvásárlása. Ez köszönhető annak, hogy a jövedelmek nem növekednek megfelelő mértékben, valamint, hogy a különböző családalapítást támogatott hitelek hatására az árak még jobban elszálltak. Ez hosszútávon elég lehangoló jövőképet fest egy eladósodó társadalomról. Ebben a kényszerhelyzetben maradt az albérlet, mint egyre népszerűsödő megoldás a lakhatási kérdésre. A KSH kimutatása szerint az albérlet árak emelkedése 2023-ban elérte az éves 20%-ot, és még csak május van.

Albérleti szerződés

Ennél fogva tehát egyrészt a főbérlő nincs korlátozva a piac által a bérleti díj meghatározásában, tehát az árak tovább tudnak emelkedni, másrészt pedig számára is egyre drágább az élet, tehát értelemszerűen szüksége van a megnövelt bevételre. Bérlőként viszont az a célunk, hogy minél rugalmasabban, minél jobb áron jussunk megfelelő minőségű lakóingatlanhoz. Ennek a viszonynak a legfontosabb dokumentuma az albérleti szerződés, mely a bérlő és a bérbe adó közt az ingatlan lakás célú használatba adásáról szól.

Határozott vagy határozatlan idejű?

A szerződés megkötése során választhatunk határozott, vagy extrém esetben határozatlan idejű albérleti szerződés közül. Az utóbbi esetében egyéb kondíciókhoz kell kötni a felmondás feltételeit, és az albérleti díj összegét meghatározott időintervallumonként felülvizsgálhatja és módosíthatja a főbérlő. Az előbbi a standard eset, ugyanis általában egy évre szokás lakást kiadni, évente megújuló szerződéssel. A bérletidíj drágulás ellen azonban a legegyszerűbb lépés, ha módunkban áll, egy több éves határozott idejű szerződés, mely fixálja a bérleti díjat a bérleti időszak egészére. Bármelyiket is választjuk, éves szinten nézve várhatóan hét számjegyű összegről fogunk rendelkezni, ezért nem mindegy milyen szerződést kötünk.

A jó hír, hogy részletes, precíz dokumentumot akár percek alatt is készíthetünk a Szerzi szerződésgenerátorát használva. Az albérleti szerződés okosdokumentum segítségével a bérlő és a bérbe adó akár együtt, közösen is kitölthetik. További kérdés, egyedi igények esetén  online jogi tanácsadás is kérhető, ami legkésőbb három órán belül esedékes. Így valóban a Szerzi nyújtja a jelenlegi egyik legalaposabb és leggyorsabb szerződésgenerálás lehetőségét!