Barion Pixel 5 trükk, hogy felnyomd az ingatlanod árát – Coloré

5 trükk, hogy felnyomd az ingatlanod árát

2022. 03. 23.

Ha azon gondolkodunk, hogy eladjuk lakásunkat vagy házunkat, nyilvánvalóan minél többet szeretnénk kapni érte. Szerencsére vannak olyan trükkök, amikre ugyan kell költenünk, mégis sokkal értékesebb lesz tőle az ingatlan, ezért mindenképpen érdemes rááldozni egy kis pénzt, ugyanis kamatostul meg fog térülni.

Az ingatlannak nem véletlenül van piaca: ma már nem feltétlenül elég felfesteni egy táblára, hogy ,,eladó” és várni a jelentkezőket. Az ingatlanosok profi képeket készítenek, hogy az ember ne vesztegesse az idejét olyan hely megtekintésére, amiben a képek alapján nem tudja elképzelni magát. A vevőcsalogatásról tehát nemcsak a képeknek, hanem nekünk is gondoskodnunk kell.

Rend a lelke mindennek!

Ha a hétköznapokban kupleráj is jellemzi az életünket, olyankor bizonyára rendet rakunk, ha vendégek érkeznek. A potenciális vevők és az ingatlaniroda munkatársa, aki lefotózza otthonunkat életünk legfontosabb vendégei: több százezrek vagy esetenként akár milliók is múlhatnak azon, hogy milyen benyomást kelt otthonunk. Ha az ingatlant örököltük, és le van lakva, sokat dobunk rajta, ha rendet teszünk, így nem összehordott szeméttel és zsúfoltsággal szembesülnek a látogatók. Természetesen ez nemcsak a rendre, hanem a tisztaságra is igaz: minél otthonosabban érzik magukat az érdeklődők, annál jobb!

Épüljön, szépüljön!

Ha egy házat eladásra szánunk, természetesen nem kell teljesen felújítanunk ahhoz, hogy eladjuk – bár ez sem hátrány – viszont érdemes kijavítani hibáit, és a szemet esetlegesen bántó pontokat eltüntetni. Lehet ez levert vakolat, egy repedés a falon, vagy egy gyermekünk által összefirkált falrész. Ugyan a ház állapotát nem befolyásolják, mégis érdemes helyrehozni az ilyen hibákat, hogy az esetleges vevő ne azzal legyen elfoglalva, hogy mit kell majd kijavítani majdani otthonában.

Az apró hibák kijavítása sokat dob ingatlanunk értékén
Az apró hibák kijavítása sokat dob ingatlanunk értékén / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

„Senki földje”

Látogatóként az is fontos, hogy az ember el tudja magát és családját képzelni az ingatlanban. Hogy ebben segítsünk, érdemes elrakni minden olyat, ami személyes tárgyakra utal: a könyvet az éjjeliszekrényről, a gyermekeink fényképeit, a kutyánk alvóhelyét és a hűtőmágneseket is. Ezekkel elősegítjük azt, hogy a potenciális vevő egy lakást vagy egy házat lásson, ne más otthonát, ezáltal saját magát is el tudja képzelni benne. Nyilvánvalóan ez akkor is megtörténik, ha több személyes dolgot hagyunk elöl, de semmibe nem kerül elrejteni őket egy szekrénybe arra az időre, míg a látogatás tart.

Ügyelj a részletekre!

Tegyünk róla, hogy az ingatlanunk eladja saját magát! Ha már rend és tisztaság van, húzzuk el a sötétítőfüggönyöket, hogy csak az ablak vagy az átlátszó függöny látszódjon, ami szépen átengedi a fényt, és sejteti, hogy mi van az ablakon túl. Növényeket akár az ablakpárkányra is tehetünk, hogy lássák: van élet a falak közt, ám akár vágott virágokkal is feldobhatjuk a szobákat! Ez akkor is jól jön, ha a képeket készíti az ingatlanos, és akkor is, ha már az érdeklődők térnek be hajlékukba, hiszen a virágok nemcsak látványra, illatra is hívogatóak.

Függöny a virágra, függöny a világra!
Függöny a virágra, függöny a világra! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Teremts!

Soha nem késő kihasználni a lakás adottságait! Ha a belmagasság engedi, pár százezer forint ráköltésével akár egy galériát is kialakíthatunk, ami jelentősen megdobja ingatlanunk értékét, de ház esetében kialakíthatunk egy fedett garázst a kertben, vagy akár egy csinos beállítót kis bokrokkal, virágokkal szegélyezve.

Ha túl jól dolgoztunk, még az is lehet, hogy újra meglátjuk otthonunkban azt, amiért annak idején beleszerettünk, és végül mi magunk mondunk le az eladásáról.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix