Barion Pixel Ez véd meg a felfázástól – 2. rész: Az immunrendszer, akár a tűzfal – Coloré

Ez véd meg a felfázástól – 2. rész: Az immunrendszer, akár a tűzfal

2023. 09. 06.

A felfázást több ok is kiválthatja, így akkor is megjelenik, ha az immunrendszerünk nem tudja ellátni a védelmi funkcióját a húgyhólyagban.

Szerencsés ember, akit a felfázás elkerül az élete során. Több oka is lehet annak, hogy kialakul, ám a hideg csak ritkább esetben a ludas. Sokszor a nem megfelelő higiénia, ritka vizeletürítés, a túl gyakori szexuális élet az okozója, de előfordul, hogy a nedves ruha váltja ki a felfázást. A sorozat első részében arról értekeztünk, hogy a húgyhólyagban hogyan szaporodhatnak el a baktériumok, most pedig annak járunk utána, hogy az immunrendszernek mi köze van a fertőzéshez.

Az immunrendszer és a felfázás – mi közük egymáshoz?

Az erős immunrendszer sok fertőzéstől megvéd bennünket. Nincs ez másképp a felfázás esetében sem. Az immunrendszer az, aminek segítségével kivédhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak és tüneteink legyenek. A nap során folyamatosan ki van téve a szervezetünk kórokozóknak, ugyanis a levegőből és az ételből is számtalan veszély leselkedik ránk. Ezeket az immunrendszerünk jószerivel legyőzi, akárcsak az esetlegesen a húgyhólyagba kerülő bélbaktériumokat. Ehhez azonban ügyelnünk kell arra, hogy az immunrendszerünk képes legyen a védekezésre! Ehhez biztosítani kell a húgyhólyag jó vérellátását. Ha lehűl a hólyag környéke, a helyi kapillárishálózat összeszűkül, és kevesebb vér áramlik a szervhez, ami erősen csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Ha odafigyelünk a kismedence hidegtől való védelmére, immunrendszerünk egészséges védelmet fog nyújtani.

Természetesen bármennyire legyen egészséges és naprakész az immunrendszerünk, nem tud mindent kivédeni. Ilyenkor jelenhetnek meg a felfázás tünetei. Ha az első tünetek észlelése után azonnal lépünk, bőséges folyadékfogyasztással és patikaszerekkel csírájában fojthatjuk el a fertőzést. Amikor nem tudunk gyorsan reagálni és a tünetek súlyossá válnak, már csak az orvosi segítség működik. Az antibiotikumkúra után ügyeljünk a hüvelyflóránk helyreállítására és támogatására, amellyel segítjük az immunrendszert. Miután a szervezetünk kilábalt a betegségből, az immunrendszerünk és a jó baktériumok védelmet fognak nyújtani a következő fertőzéssel szemben.

Ehhez természetesen ránk is szükség van: gondoskodjunk arról, hogy a kismedencénk területe soha ne hűljön le, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és gyakran ürítsük a hólyagunkat, így gátat szabva a baktériumok megtelepedésének.

Nyitókép forrása: Getty Images