Barion Pixel A kezdődő felfázásos panaszok gyógynövényekkel is enyhíthetők (x) – Coloré

A kezdődő felfázásos panaszok gyógynövényekkel is enyhíthetők (x)

2023. 09. 07.

Egészségügyi szakértők sora kongatja a vészharangot az antibiotikumrezisztencia világméretűvé duzzadt problémája miatt. Szakmai szervezetek állásfoglalásai szerint egyes kórképek esetén a gyógynövények alkalmazása valós alternatívát nyújthat. Erre jó példa az enyhe hólyaghurut kezelése

Hanyagságból lesznek a szuperbaktériumok

Legyünk őszinték: a legtöbbünkkel előfordult már olyan, hogy félbehagytuk a felírt antibiotikumkúrát, mert gyorsan enyhültek a tüneteink, vagy hogy orvosi konzultáció nélkül kezdtünk szedni valamilyen korábbról megmaradt gyógyszert a meghűléses panaszainkra. A fenti példák bizony mindennaposak, ugyanakkor ez a magatartás az antibiotikumkezelésnek ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok kifejlődéséhez vezet. Emiatt gyógyítható betegségek válhatnak újra gyógyíthatatlanná.

Ezek a túlzott antibiotikumhasználat veszélyei

Antibiotikumok nélkül rosszabb hely lenne a világ: a mai napig halálos betegségként ismernénk a tüdőgyulladást, nem hajthatnánk végre szervátültetést, lehetetlen lenne a koraszülöttek ellátása vagy a kemoterápia. A jó eszközöket azonban felelősséggel kell használni, ugyanis a túlzott antibiotikumhasználat új, veszélyes kórokozók kifejlődéséhez vezet. Előrejelzések szerint 2050-re az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt fordul majd elő a legtöbb haláleset a világon – jelenleg világszinten évi 7-800 ezer halálozásért felelősek. A multirezisztens (azaz több gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumok számos betegséget okozhatnak: megtámadhatják a húgyutakat, a tüdőt, a bőrt, hasmenést vagy vérmérgezést válthatnak ki.

Kezdődő felfázásnál segíthetnek a gyógynövények

Számos esetben nélkülözhetetlen az antibiotikumhasználat, bizonyos helyzetekben azonban például gyógynövényekkel kiváltható. Ilyenek egyebek között az enyhe felfázás korai tünetei, amelyekkel időben megkezdett gyógynövényes terápiával is felvehetjük a küzdelmet. Köznapi elnevezése ellenére a felfázást nem a hideg okozza, hanem baktériumfertőzés. A hólyaghurutért leggyakrabban a bélrendszerben élő E. coli baktérium a felelős, amely a húgyhólyagba kerülve, az ott pangó vizeletben rövid idő alatt fájdalmas gyulladást okoz. A hólyaghurut kellemetlen tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, amelyet égő érzés és a szokásosnál sötétebb, kellemetlen szagú vizelet kísérhet.

Urzinol: kezdődő felfázás enyhe tüneteire

A betegség leküzdésében olyan gyógynövény lehet a szövetségesünk, amelynek antibiotikus hatóanyaga a vesén keresztül választódik ki, és vizelethajtó hatása is van. Az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő a medveszőlőlevél. A gyógynövényben található, arbutin nevű vegyület baktériumellenes, és enyhe vízhajtó hatását klinikai vizsgálatok igazolták. Teaként roppant keserű és gyomorirritáló hatású, ezért érdemes inkább tabletta formában fogyasztani. Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz. Ezt a vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszert kezdődő húgyúti fertőzések enyhe tünetei ellen vethetjük be. Az Urzinol tabletta szedése mellé ajánlott a fokozott folyadékbevitel, ugyanis a gyakori hólyagürítéssel távozásra bírhatjuk a kórokozókat.

Urzinol
Urzinol tabletta – Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

/oszi-felfazas/a-kezdodo-felfazasos-panaszok-gyogynovenyekkel-is-enyhithetok-x/