Barion Pixel Mire észbe kapnánk, már baj van – így alakul ki gyorsan a felfázás – Coloré

Mire észbe kapnánk, már baj van – így alakul ki gyorsan a felfázás

2023. 09. 07.

A felfázás tünetei általában hirtelen jelentkeznek, és garantáltan mindig a legrosszabbkor.

A felfázás meglehetősen kellemetlen jelenség, és férfiakra sem veszélytelen, de általában a nőket sújtja. Nevével ellentétben nem kell hidegben lennünk és fáznunk ahhoz, hogy bekövetkezzen, ugyanis egy strandolás vagy nagy nyári eső is előidézheti a bajt.

A felfázás húgyúti fertőzés, amely garantáltan a legrosszabb időzítéssel, alkalmanként igen gyorsan alakul ki. A férfiak szerencsésebbek, hiszen a húgycsövük hosszabb, így náluk extrém ritka ez a fertőzés. A nők gyakrabban tapasztalják a hirtelen megjelenő tüneteket. Okozhatja egy megázás, de akár egy strandolás után le nem cserélt fürdőruha is. Sok esetben a vizelet tartogatása miatt alakul ki a probléma. Ha visszatartjuk a vizeletünket, a hólyagban jelen lévő baktériumok rendkívül gyorsan tudnak szaporodni abban: akár húsz perc alatt megduplázódhat a mennyiségük.

Honnan ismerhető fel a felfázás?

A felfázás tünetei kezdetben inkább zavaróak, mint fájdalmasak. A gyakori vizelési inger a legjellemzőbb panasz, s a legtöbb esetben csupán inger van. Később a vizeletürítés fájdalommal és égő érzéssel párosulhat. Ha vért fedeznénk fel a vizeletünkben, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez súlyos betegségre utalhat!

Vannak, akik hajlamosak a felfázásra. Ez lehet alkati adottság is, de annak a jele is, hogy valami más betegség húzódik meg a gyakori felfázások hátterében, így cukorbetegség, vagy rosszabb esetben daganat. A felfázás korai, enyhe tüneteit bőséges folyadékfogyasztással és patikaszerekkel is lehet enyhíteni. Ha nem cselekszünk, a baktériumok képesek hirtelen elszaporodni, és a tünetek súlyosbodása mellett akár súlyos szövődmények kialakulásának a valószínűsége is megnő. Egy kezeletlen felfázás vesemedence-gyulladáshoz is vezethet, és a veséket is károsíthatják a baktériumok, ami akár veseelégtelenséget is okozhat.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Ehhez elsődleges, hogy odafigyeljünk a higiéniára, és csakis tiszta kézzel érjünk hozzá az intim területekhez. A szexuális élettel kapcsolatos szokások tudatos kialakítása elősegítheti a felfázás megelőzését: aktus előtt és után is javasolt kiürítenünk húgyhólyagunkat, ezzel átmosva a húgycsövet és megszabadulva az esetleges baktériumoktól. Nők esetében a hüvelyflóra egészségének támogatása kulcsfontosságú.

Figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hiszen a gyakori vizelések alkalmával a baktériumok egyszerűen kiürülnek a húgyutainkból.

Nyitókép forrása: Getty Images