Barion Pixel Gyakran van felfázásod? Könnyen lehet, hogy a menopauza miatt! – Coloré

Gyakran van felfázásod? Könnyen lehet, hogy a menopauza miatt!

2023. 09. 07.

Menopauza idején számos változás zajlik le a testünkben, s ennek egyik következménye lehet a gyakori felfázás is.

A menopauza számos változást hoz az életünkben. A szerencsésebbek észre sem veszik testük változásait, míg másokat évekig gyötörhetnek a különböző tünetek. Ha más szimptómát nem fedezünk fel magunkon, de feltűnően gyakran vannak felfázásos panaszaink, az is jele lehet annak, hogy a változókorba értünk.

A klimax a legtöbb nő számára rettegett időszak, ugyanis nem lehet tudni, hogy milyen változást hoz magával. Sokan szenvednek ilyenkor hőhullámoktól, hízástól és fejfájástól, ráadásul különböző, addig nem tapasztalt betegségek is megjelenhetnek. A hormonális változások csontritkulást is eredményezhetnek, de a szívbetegségek is gyakoribbak a változókorban lévő nőknél. Sok esetben észre sem vesszük ezeket, mert a menopauza tüneteiként tekintünk rájuk.

Felfázás a menopauza időszakában – így legyünk úrrá rajta!

Van olyan betegség, ami nem a menopauza tünete, mégis megnő ebben az időszakban rá a nők fogékonysága. Ez a hólyaghurut, közismertebb nevén a felfázás. Az állapotot valójában nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza. A változókorban gyakoribbá válhat, ugyanis a női hormonszint csökkenésével a szövetek állapota is megváltozik, ezáltal csökken a védekezőképességük a különböző fertőzésekkel szemben. Ez nemcsak a hüvelyi fertőzésekre lehet igaz, hanem a hólyaghurutra is. A sorvadó nyálkahártya a húgyutak védelmét is befolyásolja, s idővel egyre hajlamosabbá tesz minket a fertőzésekre.

Amennyiben gyakran megjelenő, sürgető vizelési ingert tapasztalunk, ám csak néhány csepp vizeletet sikerül kipréselnünk, és ezt is égő, csípő érzés kíséretében, jó eséllyel felfázással van dolgunk, és a feltételezést az esetleges alhasi fájdalmak csak tovább erősítik. Nem érdemes sokáig várni, mert a korai és enyhe tünetek esetén elkezdett kezeléssel elkerülhetjük azt, hogy antibiotikumot kelljen szednünk. Bőséges folyadékbevitellel és gyógynövényalapú gyógyszerekkel érdemes próbálkoznunk!

Hogyan kerüljük el a bajt?

Nagyanyáink nem tévedtek, ugyanis a felfázást ténylegesen előidézheti, ha hideg kövön ücsörgünk, és lehűl a kismedencénk. Ilyenkor a hólyag körüli kapillárisok összehúzódnak, és ez rontja az immunrendszer működésének hatásfokát. Figyeljünk oda arra, hogy amikor szükség van rá, menjünk el vécére, így elkerülve azt, hogy a vizelet hosszabb ideig a hólyagunkban maradjon, ami a baktériumoknak jó táptalajul szolgálhat. Azzal is védekezhetünk, ha extra mennyiségű folyadékot fogyasztunk, hiszen így arra vagyunk kényszerítve, hogy rendszeresen pisiljünk, és ennek hatására a húgyutaink kitisztulnak, így csökkentve a fertőzés kialakulásának az esélyét.

Nyitókép forrása: Getty Images