Barion Pixel Természetes segítség az intim zónádnak (x) – Coloré

Természetes segítség az intim zónádnak (x)

2022. 08. 08.

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy kellemetlen szagú, bőséges hüvelyfolyást tapasztaltunk magunkon, amelyet égő érzés kísért odalent. Mutatjuk, mi segít az intim harmónia megőrzésében és a bakteriális vaginózis leküzdésében.

A nyarat az élet arra teremtette, hogy megélhessük az igazi, beteljesült harmóniát. Ezzel némileg feszültségben áll a tény, hogy a nyár a hüvelyi fertőzések egyik csúcsidőszaka.

Baktériumokkal az intim egyensúlyért

A hüvelyflóra harmóniája a hüvelyi pH-tól függ. A hüvely élővilága hasonlóan változatos és egyedi, mint az ujjlenyomat. Ebben a színes világban a tejsavtermelő baktériumok tartanak rendet. A pálcika alakú Lactobacillusok ösztrogénhatásra tejsavvá alakítják a hüvelyhám glikogénjét. Ezzel biztosítják azt a savas pH-t (3,9-4,2), amely védi a hüvelyt a bakteriális fertőzésektől, és amely segít fenntartani az egészséges hüvelyben állandóan jelen levő egyéb baktériumok és élesztőgombák biológiai egyensúlyát. Ha ez a rend felborul, akkor túlsúlyba kerülnek a hüvelyflóránkban a kórokozók.

A hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát számos dolog megzavarhatja. Ezek között lehetnek fizikai behatások (például túl intenzív, védekezés nélküli szexuális élet több partnerrel, hiányos vagy túlzásba vitt intimhigiéné) vagy lelki okok is. A tartós stressz például gyengíti az immunrendszert, megváltoztatja a hormonháztartást, ami a hüvelyflóra állapotára is visszahat. Szintén az immunrendszer működését hátráltatják a káros szenvedélyek: a dohányzók és a túl sok alkoholt fogyasztók is hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre. Külső behatás az antibiotikum-kúra, amely a hasznos baktériumokat is megtizedelheti, de egy rosszul megválasztott, túl szűk alsónemű is baj forrása lehet. A tangákon például könnyen átjutnak a bélrendszerben élő baktériumok a végbél környékéről a hüvelybe.

Amikor felborul a rend

Ha csökken a Lactobacillusok száma, akkor mérséklődik a tejsavtermelődés is, és a lúgosabbá váló közegben könnyebben megtapadnak és elszaporodnak a kórokozók. Az egyik leggyakoribb hüvelyfertőzés a bakteriális vaginózis. A betegségért főleg a bélrendszerben élő E. coli baktérium a felelős. Az E. coli a hüvelybe kerülve fertőzést okoz, és bőséges, szürkés színű, kellemetlen, halszagra emlékeztető hüvelyfolyással hívja fel magára a figyelmet.

A bakteriális vaginózis a kellemetlen tünetei ellenére ártalmatlan betegségnek tűnhet, mégis jobb vele óvatosnak lenni. A kezeletlen fertőzés továbbterjedhet a húgyutak irányába és hólyaghurutot okozhat, illetve megfertőzheti a kismedence más szerveit. A kismedencei gyulladás következtében akár meddőség is kialakulhat. Várandós nőknél különösen indokolt az elővigyázatosság, mert a kezeletlen bakteriális vaginózis koraszülést vagy vetélést okozhat, így ők mindenképpen keressék fel orvosukat, ha valamilyen panaszt tapasztalnak!

Ezt tehetjük az intim harmóniáért

A felborult egyensúlyt többféleképpen helyreállíthatjuk. A túlszaporodott „rossz” baktériumokat antibiotikummal pusztíthatjuk el, amely azonban a Lactobacillusokat ugyancsak megtizedeli. A tejsavtermelő baktériumok visszatelepítése sokszor körülményes feladat: a hüvelyflóra személyre szabottsága miatt az idegen eredetű flóra esendőbb. A kívülről bevitt mikrobák helyett szerencsésebb a saját baktériumflóra helyreállítását választani, az ugyanis a saját adottságainkhoz alkalmazkodott, így stabilabb védelmet nyújt, mint a laboratóriumban mesterségesen szaporított baktériumok.

Vitagyn Uj Packshot
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére és megelőzésére

A fenti előnyöket ötvözi a Vitagyn C hüvelykrém. A használójának kettős védelmet nyújt: tejsav- és C-vitamin-tartalma helyreállítja a savas hüvelyi pH-t, így gátolja a kórokozók szaporodását, másrészt a benne lévő maltodextrin a saját Lactobacillus-flóra táplálékául szolgál. A Vitagyn C idegen tejsavbaktériumok bejuttatása nélkül serkenti a Lactobacillusok szaporodását, így erősítve a hüvely saját védelmét. A készítmény összetevői hozzájárulnak a hüvelyflóra egészséges savas közegének helyreállításához, amely ráadásul várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!