Barion Pixel Erre figyelj fehérnemű-vásárláskor, hogy elkerüld a fertőzéseket – Coloré

Erre figyelj fehérnemű-vásárláskor, hogy elkerüld a fertőzéseket

2022. 08. 09.

A szakértők szerint ezeket érdemes figyelembe venni fehérnemű-vásárláskor, hogy elkerülhessük a fertőzéseket és az irritációt.

A nők sokszor hajlamosak kizárólag esztétikai szempontokat figyelembe venni fehérnemű-vásárláskor, vagyis arra koncentrálnak, mennyire szép és szexi a kiszemelt darab. Ez teljesen rendben van, mindannyiunknak lapulhat néhány csábos csipkecsoda a fiókjában. A hétköznapokban azonban érdemes inkább olyan alsóneműt hordani, amely kényelmesebb, és segít megelőzni az irritációt, a fertőzéseket – főleg azoknak, akik fogékonyabbak rájuk. Az alábbiakban nőgyógyászok tanácsait olvashatjuk arról, mire kell odafigyelni fehérnemű vásárlásakor.

Fehérnemű-vásárlás okosan, avagy milyen a jó alsónemű?

Az alsónemű elsődleges funkciója az intim területek megóvása a különféle fertőzésektől, az irritációtól, valamint, hogy felfogja az izzadságot úgy, hogy közben nem engedi befülledni ezt az érzékeny tájékot. Fehérnemű-vásárlás során ezért keressük a pamutból készült, kényelmes, jól szellőző darabokat. Egyes szakértők mindemellett arra figyelmeztetnek, hogy – különösen az érzékeny bőrűeknek – célszerű fehér színű bugyit választani, mivel sokan érzékenyek a textilekben található színezőanyagokra.

Fehernemu Vasarlas 3
Az egészség szempontjából ideális fazon pamutból készül, kényelmes, jól szellőzik, és lehetőség szerint fehér színű – ezeket a szempontokat vegyük figyelembe fehérnemű vásárlásánál

Mi a baj a műszállal?

Ha rosszul szellőzik az anyag, és ennek következtében az izzadság nem tud elpárologni, akkor az intim területen nyirkos-nedves közeg alakulhat ki, ami kedvez a gombák szaporodásának. A statisztikák szerint háromból két nő élete során legalább egyszer megtapasztalja a hüvelygombát, ami viszket és fáj, emellett túrós-szemcsés hüvelyi folyást okoz. Időről időre persze elővehetjük a szexisebb fazont is, érdemes ugyanakkor abból is olyat választani, amelyben az aprócska rátét bőrbarát, jól szellőző és nedvszívó képességű pamutból készül.

Bizonyos esetekben naponta kétszer is érdemes bugyit cserélni

Ha a nap folyamán valamilyen okból nedves lett a fehérnemű – például a fürdőruhaalsó az uszodában, vagy sportoláskor az edzőruha –, a nőgyógyászok szerint érdemes mihamarabb lecserélni egy szárazra, megakadályozva ezzel a kórokozók elszaporodását.

A szűk nadrág és a tanga

A szűk nadrágok ismét visszatértek a divatba. Kétségkívül szépen formálják a popsit, mégsem tanácsos beletuszkolni magunkat a legszűkebb fazonokba, mivel azok akadályozhatják az intim terület természetes szellőzését, elősegítve ezzel a gombás hüvelyfertőzés kialakulását. A fertőzés tüneteként az intim területeken jelentkező égő, viszkető érzést és gyulladást a mesterséges szál jelenléte tovább tudja fokozni.

A tanga esetén megoszlik a szakértők véleménye: valaki szerint a textil a gáttájékon csúszkálva a hüvely irányába tereli a nemkívánatos baktériumokat a végbélnyílástól, ami szintén előidézhet egy sor, a hüvelyt érintő betegséget. Ha ez megtörténik, inkább a kellemetlen szag és a bőséges, híg folyás dominál.

Back,view,of,sexy,woman,wearing,thong,at,the,beach
Tangát csak alkalmanként viseljünk, edzés során, strandon vagy menstruáció alatt lehetőleg más fazont válasszunk

Dr. Alyssa Dweck nőgyógyász szerint azonban nem kell feltétlenül örökre megválnunk a tangától, csupán arra kell figyelnünk, hogy megfelelő anyagból készüljön, illetve méretben is passzoljon. Dr. Kimberly Larson-Ohlsen nőgyógyász pedig egy 2018-as tanulmány eredményére hívja fel a figyelmet, miszerint nincs különbség a tanga és a sima bugyik között a fertőzések tekintetében, de arra rámutattak, hogy a nem pamut anyagból készült alsónemű viselése esetén gyakoribb lehet a gombásodás. A legfontosabb tehát itt is az anyag, és az, hogy ne viseljünk állandóan tangát: edzéshez, strandoláshoz vagy menstruáció alatt lehetőleg más fazont válasszunk.

Fehérnemű-vásárlás kismamáknak

Voltaképpen a kismamákra is igazak a fentiek, vagyis, hogy mindig jól szellőző, pamutból készült fehérneműt vásároljanak, mivel a műszálas anyagokba könnyen beleizzadnak, a nyirkos közeg pedig kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. Eleve a pocak növekedése miatt is célszerű a kényelmes, praktikus darabok mellett dönteni, az ideális kismama-fehérnemű ugyanis tehermentesíti a testet. Manapság már lehet kapni úgynevezett hastartós bugyikat, amelyeknek az eleje a has mellkasi széléig ér – az intim területekkel érintkező része száz százalékban pamut, a hasrész pedig megerősített, nagyon jól tartó, rugalmas anyagból készül. Szintén kismamáknak tervezték az olyan fehérneműket, amelyeknek ívelt derékvonala a has alá ér, és a guminál erősebb, szélesebb, rugalmas anyagból készült, ami nem nyomja a pocak alját. A kismamabugyik fenékrésze általában szélesebb, nem mellesleg már igazán csinos darabok sorakoznak az üzletek polcain, amelyekben ugyanolyan szexinek érezhetik magukat a jövendő anyukák, akárcsak a várandósság előtt.

Képek forrása: Shutterstock/Puzzlepix