Barion Pixel Ha a nőnek fáj – ezek a dolgok állhatnak a fájdalmas testi együttlét hátterében – Coloré

Ha a nőnek fáj – ezek a dolgok állhatnak a fájdalmas testi együttlét hátterében

2022. 08. 09.

Néha nem elég a szerelem, a nemi izgalom, a kommunikáció, az óvatosság, a tapasztalat és a sok gyakorlás, igenis tud fájni a nőnek a szeretkezés. Lássuk, milyen egészségügyi okok állhatnak a háttérben!

Ha az ideális, boldog, egészséges párkapcsolat „hozzávalóit” kellene leírnunk, előkelő helyen szerepelne az intimitás, ezen belül pedig a mindkét fél számára kielégítő, konszenzuson alapuló szexuális együttlét. Kellemetlen azonban, ha utóbbit beárnyékolja valamilyen egészségügyi probléma. De mitől fájhat vajon a szeretkezés?

A hüvely alsó nyílásához, a hüvelybemenethez közeli részen és a csikló környékén idegvégződések ezrei találhatók, ezért különösen érzékeny ez a terület, és ezért okoz boldogságot, ha megfelelően bánnak vele. Az idegek nemcsak a kellemes érzéseket továbbítják: megesik, hogy szexuális együttlét esetén a nő fájdalmat él át, ez pedig az egész élményt elrontja. Amellett, hogy erről érdemes a partnerrel nyíltan és őszintén beszélni, nem szabad elodázni a probléma megoldását sem – noha a legtöbb esetben nem óriási a baj, fontos, hogy tisztában legyünk a fájdalom lehetséges kiváltó okaival. Ezeknek néztünk most utána.

Ha A Nonek Faj 1

Hüvelygomba

Az egészséges hüvelyflórában gombák is jelen vannak, de nem képesek túlszaporodni. Ha a hüvely pH-értéke megváltozik, kevésbé lesz savas, olyankor a gombáknak lehetőségük van gyorsabban szaporodni. A számukra egyébként ideális meleg és nedves környezet már adott a hüvelyben. A hüvelygomba kialakulásáért általában a Candida albicans nevű élesztőgomba a felelős. A gombás fertőzés jellegzetes tünete az égő, viszkető érzés, a piros, gyulladt szeméremdomb, esetleg a bőr kirepedezése és a sűrű, túrós, darabos folyás. Jelentkezhet fájdalom a hüvelybemenetnél és együttlétkor is. Fájdalom esetén mindig forduljunk nőgyógyászhoz, aki előírja a megfelelő terápiát. Amennyiben volt korábban hasonló problémánk, nagy eséllyel megint erről lesz szó, hiszen a nőgyógyászati panaszokkal orvoshoz fordulók körében ez az egyik leggyakoribb fertőzés.

Hólyaghurut

A nőknél gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, hiszen a női húgycső rövid, így a kórokozóknak nem kell nagy utat megtenniük a húgyhólyagig. A hólyaghurut kialakulásáért leggyakrabban a vastagbélben is megtalálható, E. coli nevű bélbaktériumok felelősek, amelyek felszálló fertőzés formájában a húgyvezetéket, a vesemedencét és a vesét is megbetegíthetik. A tünetek intenzitása széles palettán mozoghat: a tünetmentes vagy átmeneti bakteruriától, azaz a vizelettel való baktériumürítéstől a magas lázzal, alhasi görcsökkel cifrázott, sürgető és elviselhetetlen vizelési ingerekig. Amennyiben a fertőzés kevés panaszt okoz, gyakran nem fordulunk szakorvoshoz, ugyanakkor a testi együttlét közben jelentkező fájdalom alsó húgyúti fertőzés jele lehet.

A Bartholin-mirigyek elzáródása, gyulladása

A hüvelybemenet környékén, a nagyajkakban lévő mirigyek feladata a hüvely nedvesítése. Ha a kivezető nyílásuk – stressz hatására, vagy antibiotikumok, fogamzásgátlók szedése kapcsán, strand- vagy uszodahasználat után, esetleg valamilyen műtét miatt – elzáródik, kisebb gyulladásos csomók vagy egyszerű ciszták alakulhatnak ki. A ciszták megjelenése direkt fájdalommal nem jár, de tapintással felfedezhető, testi együttlétkor azonban a vongálódásuk fájdalmat okozhat. A környezetüktől elzárt, pangó mirigyekben a kórokozók könnyebben tapadnak meg, és az így kialakuló gyulladás már fájdalmat okoz. Az említett elváltozások miatt kellemetlenné válhat az intim együttlét.

egyuttlet

A méh vagy a méhnyálkahártya elváltozásai – mióma és endometriózis

A testi együttlét közben fájdalmat okozhat a méhből induló térfoglaló folyamat. Általában egyszerű ultrahangos vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy rossz- vagy jóindulatú elváltozásról (mióma) van-e szó. Endometriózisnak nevezzük azt az állapotot, amikor a méhnyálkahártyával azonos, hormonális hatásokra érzékenyen reagáló szövet a méhen kívül, például a petevezetékben, illetve a kismedence egyéb területein is megtalálható. Fontos itt megemlíteni, hogy nemcsak a szex válhat miattuk fájdalmassá, hanem a meddőség gyakori oka is lehet mindkét betegség, ezért feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság nem kizárólag a változókorú vagy idősebb nőket érintheti, termékeny korban is előfordulhat. Előidézheti egyéb, a szokásostól eltérő hormonális állapot is, így könnyen előfordulhat például várandósság, illetve szoptatás időszakában, és akár fogamzásgátló szedése mellett, illetve a gyógyszer mellékhatásaként. Ez a tünet viszonylag egyszerűen kezelhető patikában kapható, hüvelyszárazság elleni készítményekkel.

Szülés utáni állapot

Nem véletlen, hogy a szakemberek azt ajánlják, hogy az újdonsült szülők a szülést követő hat hétben tartózkodjanak a szexuális együttléttől – több okuk is van rá. Ha az édesanya hüvelyi úton hozta világra kisbabáját, akkor a szülés okozta repedések, sebek hegesedve gyógyulnak, de fertőzés is fennállhat, amitől kellemetlen lesz a szeretkezés. Másrészt az ilyenkor bekövetkező hormonális változások felborítják az édesanya szervezetének működését: a tejelválasztást elősegítő prolaktinhormon termelődése libidócsökkenést és hüvelyszárazságot okozhat.