Barion Pixel Parfüm karácsonyra: így válasszunk szerettünknek illatot a három legmeghatározóbb illatjegy közül – Coloré

Parfüm karácsonyra: így válasszunk szerettünknek illatot a három legmeghatározóbb illatjegy közül

2023. 12. 06.

Karácsony közeledtével napról napra egyre kardinálisabbá válik a kérdés, vajon mit ajándékozzunk nőismerőseinknek és családtagjainknak. Kézenfekvő és figyelmes ötlet lehet a parfüm karácsonyra, hiszen egy illatnál kevés személyesebb ajándék létezik. Cikkünkben ötleteket és tippeket hozunk arra, hogyan válogassunk a háromféle, nagy illatcsalád közül, hogy biztosan örömet szerezzünk szerettünknek karácsonykor.

Kevés olyan dolog létezik a világon, amely a tiszta törődés üzenetét hordozza december 24-én, amikor mindannyian arra vágyunk, hogy az ajándékba választott csekélység kifejezze a másik iránt érzett szeretetünket. Az apró részletekre való odafigyelést jelenítheti meg egy jól megválasztott parfüm karácsonykor, hiszen önmagában az, hogy tisztában vagyunk a megajándékozott fél kedvenc illatával, vagy kedves illatjegyeivel biztos piros pontot jelent. 

Személyiség egy üvegcsében 

A karácsonyi ajándékba választott parfüm esetén a legfontosabb kitétel, hogy eltaláljuk szerettünk ízlését. Ehhez nem árt végig gondolni néhány olyan kérdést, amelyek közelebb vihetnek minket a gyors és hatékony parfüm vásárláshoz. 

  • Első körben érdemes elmélázni azon, milyen parfümöt használt az illető eddig. Ez az aprócska információ azonnal többlet tudással ruházhat fel minket arról, vajon milyen illatjegyek felé tendál szerettünk ízlése, esetleg milyen márkához húz a szíve. (Pro tipp: ha lehetőség van rá, fényképezzük le szerettünk kedvenc parfümjét, hogy egyszerűbb dolgunk legyen a boltban!)
  • Ha újdonsággal szeretnénk meglepni családtagunkat a fa alatt, akkor érdemes némi kutatómunkát végezni. Az általa eddig használt parfümök milyen illatokat idéznek? Szerettünk talán a virágos illatok híve? Esetleg a földes vagy citrusos parfümöket kedveli inkább? Angol tudás birtokában hasznos lehet a fragrantica.com oldal, ahol nemcsak az adott parfüm összetétele, hanem a használatával kapcsolatos információk és keletkezésének története is megtalálható. 
  • Annak tudatában, hogy egyesek szerint a parfüm a személyiségünk esztétikai kiterjesztése, más szempontból is megvizsgálhatjuk a kérdést: próbáljuk szerettünk egyéniségéből kiindulva kiválasztani a megfelelő illatot! Olyasvalakiről van szó, aki folyamatosan pezseg és tele van élettel? Netán egy visszafogott, misztikus személyről van szó? Mélázzunk el egy pillanatra szerettünk személyiségén, hogy megtaláljuk számára a tökéletes parfümöt karácsonyra!
parfüm karácsonyra, parfüm, karácsony
Kép forrása: miniseries/Getty Images

Parfüm karácsonyra

Miután megbizonyosodtunk szerettünk ízléséről, az általa preferált illatjegyekről és a személyiségét leginkább jellemző tulajdonságokról, érdemes ezeket az információkat összevetni a leggyakoribb illatcsaládokkal, hogy mihamarabb megtaláljuk számára a megfelelő parfümöt karácsonyra. 

Virágos jegyek

Talán nem túlzás, hogy általánosságban a virágos jegyű parfümök a legpopulárisabbak a hölgyek körében. Nem is csoda, hiszen a rózsa, jázmin, bazsarózsa, gardénia, tubarózsa, gyöngyvirág vagy magnólia könnyen felismerhető illatjegyei ultra feminin hatást kölcsönöznek viselőjüknek, környezetüket pedig a frissen vágott virágcsokrokra, vagy épp a kora nyári esküvőkre emlékeztetik. (Érdekesség, hogy a jázmin és a rózsa általában minden illatalkotás szívében megtalálható: e két illatjegy lényegében a parfümvilág két alapköve.) 

A virágos jegyű parfümök általában élénk, gyorsan elillanó illattal ruházzák fel viselőjüket. Mivel a virágokat a nyugati kultúrában alapvetően a nőiséggel, az érzékenységgel és érzékiséggel párosítjuk össze, a virágos jegyű parfümöket az excentrikuséletvidám hölgyeknek ajánlják.  

Citrusos jegyek

A citrusos parfümöket alapvetően a narancs, lime és citrom élénk színei és friss alap illatai ihlették. (Természetesen a parfümkészítők mostanra már jócskán tovább léptek a három alapillatnál, így a kesernyés grapefruit, és az üde citromfű illatát is gyakran becsempészik a citrusos parfümök illatjegyei közé.)

A citrusos parfümöket zamatos, friss illatjegyek jellemzik, ennél fogva üde megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek. Persze, a citrom és lime fanyarságáról sem érdemes megfeledkezni, amelyek összességében némi szarkazmust csempészhetnek az összhatásba! A citrusos parfüm ennél fogva azoknál lehet teli találat, akik adnak a megjelenésükre, s ügyelnek arra, hogy az mindig naprakész legyen. Nem félnek azonban megmutatni saját stílusukat sem, mint ahogy a véleményüket is általában nyers őszinteséggel közlik. Mintha citromba harapna az ember!

Földes jegyek

A földes jellegű parfümök merőben különböznek a másik két, nagy kategóriától, hiszen ezek illatjegyei gazdagsággal és melegséggel és megmagyarázhatatlan misztikummal ruházzák fel viselőjüket. A földes parfümök leggyakrabban moha, orris gyökér, vetiver, és pacsuli alapillatokkal operálnak, nem beszélve a különböző fa típusokról, így például a szantálfáról. 

Míg a virágos parfümök a tavaszt, a citrusosak pedig a nyarat, addig a földes illatjeggyel rendelkező parfümök az ősz és tél bekuckózásának jellegét és ismert illatjegyeit idézik fel. A földes illatok nagyszerűek lehetnek azon hölgyek számára, akik kellő komolyságot és karaktert szeretnének vinni a megjelenésükbe, ennél fogva szükség van már némi élettapasztalatra ahhoz, hogy megfelelően kiaknázható legyen az erejük. 

Forrás: LorePerfumery.com.au
Borítókép forrása: Yau Ming Low/Getty Images