Barion Pixel Virágos jegyek némi puskapor beütéssel – Íme a brit királyi család tagjainak kedvenc parfümjei – Coloré

Virágos jegyek némi puskapor beütéssel – Íme a brit királyi család tagjainak kedvenc parfümjei

2023. 11. 04.

Míg világ a világ, nem győzzük kifigyelni a brit királyi család titkait: legyen szó akár a közöttük lévő dúló csatákról, vagy épp arról, melyik tervező ruháit viselik egy-egy jelentős eseményen. Természetesen a Windsor-ház lakóinak illata is ugyanilyen érdeklődésre tart számot, hogy azokat megismerve egy fokkal közelebb kerüljünk az őket övező imádathoz, amely akár a „hétköznapi halandók” számára is elérhető.

Az elmúlt évek óriási médiafelhajtását tekintve bátran kijelenthetjük, hogy továbbra sem csökken a brit királyi család iránti érdeklődés: beszéljünk akár a róluk készült sorozat, A korona (The Crown) óriási népszerűségéről, vagy egyes családtagok, így például Harry herceg és Meghan Markle botrányosnak titulált visszalépéséről. 

Az irántuk való érdeklődés azonban nemcsak a cselekedeteik mozgatórugójáig terjed: rengetegen kíváncsiak a család kedvenceire, legyen szó ételekről, tervezőkről, ruhákról, vagy épp parfümökről. Nem véletlen, hogy a család tagjai megannyi trend ihletői, mondhatni múzsái voltak – elég csak Diána hercegné ezüst cipőire gondolni, vagy épp Jimmy Choo tervezőre, aki általa került a divat élvonalába – ám ami a kedvenc illataikat illeti, általánosságban elmondható, hogy megmaradtak a tömegek által is kedvelt parfümöknél.

Ugyan egyesek – így például a tavaly szeptemberben elhunyt Erzsébet királynő – korszakonként új és új illathoz nyúltak, addig mások – például Katalin hercegné – évek óta ugyanazt az illatot használják, hogy ezzel is kifejezzék lojalitásukat. Nemcsak az országuk, hanem egyetlen parfüm iránt is.  A Town&Country Magazine nemrégiben összeszedte a európai királyi családok egyes tagjainak „signature illatait”: cikkünkben ebből a válogatásból szemezgettünk.

Válogatás a brit királyi család kedvenc parfümjei közül

II. Erzsébet

Az Erzsébet királynő kedvenc parfümjeiről szóló anyagok jellemzően két illatot emlegetnek Lilibet kapcsán. Míg fiatalabb korában a királynő a Guerlain L’Heure Bleue púderes jellegű, virágos és fűszeres jegyekkel rendelkező parfümje mellett tette le a voksát, addig idősebb korában egy klasszikus, a Chanel No.5 illata rabolta el a szívét. 

brit királyi család, brit királyi család parfüm, Erzsébet királynő
Kép forrása: Bettmann/Getty Images

Utóbbival kapcsolatban konkrét írat áll az állítás alátámasztásaképp segítségünkre: Erzsébet ugyanis legelőször egy Frederick „Boy” Browning nevű lovagparancsnoktól kapott egy üveggel a Chanel No.5-ból, amit a következőképp köszönt meg neki. „Kedves Boy! Mint mindig, úgy most is felfedezted azt a dolgot, amelyre különösen vágytam és szeretném megköszönni az születésnapomra kapott Chanel illatot. Már használom, és remélem, miatta már én is jobban illatozom!” – lelkendezett a királynő az illat kapcsán. (Erzsébet levele jelenleg a Gabrielle Chanel Fashion Manifestocímű kiállításon látható Londonban.) 

III. Károly

Úgy fest, a virágos, fűszeres jegyek iránti szeretet tovább örökítődött a családban, hiszen III. Károly is az ilyesfajta illatok híve: Harry herceg a Tartalék című könyvében ugyanis részletesen kifejtette édesapja kedvenc illatának legfőbb jegyeit.

„Szeretett szagolgatni dolgokat. Az ételt, a rózsákat, a hajunkat. Biztos véreb volt egy korábbi életében. Vagy talán azért szagolgatott előszeretettel, mert nehéz volt bármi mást megéreznie a saját illatán kívül. Eau Sauvage, amiből az arcára, nyakára és az ingére is mindig jutott. Virágok és valami durva fűszer érzékelhető benne, például egy csipetnyi bors vagy puskapor.

Párizsban készült, legalábbis ez állt az üvegen. Erről Anya jutott eszembe

– írja a sussexi herceg, akinek könyvéből egyértelműen kiderül: édesapja Christian Dior Eau Sauvage erőteljes illatát használja a hétköznapokban. 

Diána hercegné

Volt férjével ellentétben Diána hercegné sokkal inkább a virágos jegyek, így például a tubarózsa, a jázmin, a liliom és rózsa elkötelezettje volt. A feljegyzések szerint a Károly herceggel kötött házassága alkalmával Houbigant Fleurs I’Original Houbiganttól illatozva lépett az oltár elé: a parfümöt általában púderes, virágos, citrusos és édes illatként jellemzik a szakértők. (Érdekesség, hogy a parfüm 1913 óta jelen van a piacon, és eredetileg Robert Beinaimé parfümőr alkotta meg.) 

brit királyi család, brit királyi család parfüm, Diána hercegné
Kép forrása: Bettmann/Getty Images

Harry herceg kötetéből egyébként az is kiderül, hogy édesanyja később átváltott a First by Van Cleef&Arpels illatra, amely – a Houbiganthoz hasonlóan – citrusos, nehéz virágos illatnak számít a parfümpalettán. 

Katalin hercegné

Diánához hasonlóan később a menye, Katalin hercegné is gondosan választotta ki az esküvője napján viselt illatot, neki azonban egy sokkal könnyedebb, frissen illatra esett a választása: egy kevésbé ismert, brit parfümmárka, az IlluminiumWhite Gardenia Petals Illuminum illatát viselte a nagy napon. Érdekesség, hogy jellege miatt a parfüm férfiaknak és nőknek is ajánlott, azaz uniszex jellegű, amely összetételét tekintve nem is csoda: fejillatát bergamott, citrom és liliom, szívillatát gardénia és gyöngyvirág, míg alapillatát fás jegyek és borostyán alkotják. 

Ami a hétköznapokat illeti, Katalinról köztudott, hogy imádja Jo Malone illatait, legfőképpen az Orange Blossom Cologne parfümjét. Nem kárhoztatjuk érte, hiszen a 2019-ben piacra dobott parfüm erőteljes, citrusos jegyei bárkinek elnyerhetik a tetszését, a szívillatában felfedezhető lótuszvirág, valamint az orgona, nőszirom és vetiver pedig megadják neki azt a mélységet, amelyre egy jövendőbeli királynénak szüksége lehet. 

Meghan Markle

A felsorolásból persze nem maradhat ki Meghan Markle sem, aki a Harry herceggel való házasságkötése kapcsán került az érdeklődés fókuszába. Meghan még 2016-ban adott interjút az Express magazinnak, akiknek akkor elárulta: ki sem tud lépni a házból anélkül, hogy parfümöt fújna magára. „Néhány illatot váltogatok, például nagyon szeretem az Oribe Cote d’Azur Eau de Parfum-ot, a Wild Bluebell-t, valamint a Wood Sage&Sea Salt Colognes-t is Jo Malone-tól” – nyilatkozta hét évvel ezelőtt a színésznő.

brit királyi család, brit királyi család parfüm, Meghan Markle
Kép forrása: Max Mumbly/Indigo/Getty Images

A felsorolt illatok közös tulajdonsága, hogy ugyan erőteljes virágaromákkal rendelkeznek, Katalin- és Diána ízlésétől eltérően inkább zöldes, fűszeres és gyümölcsös jegyeket tartalmaznak. 

Források: TownandCountryMag.com, Fragnatica.com
Borítókép forrása: Bettmann/Getty Images