Barion Pixel 5+1 érdekes tény a krampuszról, Szent Miklós démoni kísérőjéről – Coloré

5+1 érdekes tény a krampuszról, Szent Miklós démoni kísérőjéről

2023. 12. 16.

Sokféleképp ábrázolják, és többféleképp értelmezik a krampuszt, aki virgácsot és egyéb büntiket oszt ki a Mikulás farvizén.

December 6-a boldog nap a gyerekek számára, hiszen jön a Mikulás és a csizmácskákba vagy karácsonyi fuszeklikbe édességet, játékot töm. Ahány kultúra, annyiféleképpen jelenik meg Szent Miklós alakja is, de a jóság jutalmazása, az ajándékok és az esti besurranás mindenhol megvan. Az ő állítólagos kísérője a krampusz, aki a rossz gyerekeknek finomságok helyett virgácsot hoz, ami a verést szimbolizálja. De vajon mi is, ki is ez a lény és mi köze a Télapóhoz?

krampusz
Forrás: Getty Images

Ki is ő valójában?

Ausztriában és a német nyelvterületeken a krampusz egy ördögszerű figura, akit szívesen tesznek az üdvözlőlapokra, csokik dekorációjára. Az 1800-as évek óta az osztrák ünnepi üdvözlőlapokon nőket üldöz vagy gyerekeket fenyeget. És még felvonulást is tartanak olykor, a mi busóinkhoz hasonlóan, amikor vesszőkkel megcsapkodják a bámészkodókat.

Igazi hagyománya van

December 5-én a Krampusz bált tart, ahova az emberek is hivatalosak. Maszkokban, láncos jelmezekben jelenhetnek meg. Van, ahol krampuszfutást tartanak, ahol ijesztgetnek. A rossz gyerekeket pedig zsákba kötve elvihetik. Szent Miklós napja 6-án reggel kezdődik, azok számára, akik túlélték a krampusz éjszakáját.

Hál fia volt a skandináv mitológiában

Eredetileg a krampusz tisztán pogány figura volt, a skandináv mitológiában Hél fiának mondták. De a keresztény hagyományba Szent Miklós segédjeként szivárgott már be. Manapság afféle jinjangként egészítik ki egymást a Mikulással.

Így nézett ki

A krampusz ábrázolások eltérőek, de jellemzően ördögi, kecskeszakállas, van szarva, szőrös és gyakran patás a lába, illetve gyakran lógó nyelvvel jelenik meg. Létezik denevér alakban vagy gonosz hóemberként való ábrázolása is.

krampusz
Forrás: Getty Images

Virgács vagy valami más

A stájerországi hagyományokban a krampusz aranyra festett nyírfa kötegeket visz a gyerekeknek, ezt aztán a szülők kiakasztják a falra, hogy egész évben afféle intelemként emlékeztesse őket, hogy nem szabad rosszat cselekedni.

Szimbólum volt

1934 és 1938 között, amikor Ausztria fasiszta uralom alatt állt, a krampuszt a bűnök, keresztényellenes eszmék és a szociáldemokraták szimbólumának tekintették és ezért betiltották bármilyen formában való megjelenését.

Forrás: Mentalfloss

Borítókép forrása: Getty Images