Tesztelték a robotokat az utazásszervezésben. Meglepő tapasztalat

2023. 09. 15.

Egy utazás lehet alaposan megtervezett és szervezet, de a spontán kirándulás legalább annyira élvezetes. Mit szólnál hozzá, a robotok szerveznék meg helyetted egy utat?

A mesterséges intelligencia (MI vagy AI) berobbanásával már egyes munkahelyek is veszélybe kerültek, hiszen olyan feladatok elvégzésére is képesek a robotok pillanatok alatt, amelyre egy embernem jóval több időre van szüksége. Emiatt több terület munkavállalói reszkethetnek, hogy a robotok mikor túrják ki a helyükről.

Azt tudjuk, hogy az MI folyamatosan tanul, fejlődik és már nagyon sok mindenre képes, de még közel sem tökéletes. Kiváló példa erre az a kísérlet, amely során arra kérték a mesterséges intelligenciát, hogy segítsenek egy megszervezni egy görögországi utat.

Megkérdezték a robotokat

A próbába öt rendszert vontak be: Chat GPT ingyenes verziója, ennek prémium változata, az Expediát, a Google Bar-t és a Microsoft Bing Chatet. 10 kérdést tettek fel a botoknak, amelyekre választ, tanácsot vártak. A főbb szempontok azok voltak, hogy a szállás legyen csendes, nyugodt, a legjobb görög szigeteken legyen, igénybe vehessenek utasbiztosítást, lehetőség legyen autókölcsönzésre is.

Robot segítség
Az utazás teljes megszervezését vétek a robotokra bízni. Még… / Kép forrása: Guillaume / Getty Images

Habár az utasbiztosítás rengetegében hasznos eligazítással szolgáltak és leegyszerűsítették megérteni a használt szakzsargont, de minden másban leszerepeltek a robotok. Olyan szálláshelyeket ajánlottak, amelyek rendkívül rossz értékeléseket kaptak. Egy nyaralás élményét rendkívül hazavágja a modortalan vendéglátás, az igénytelenség. Ám nemcsak ez volt a gond, ugyanis már az oda vagy visszaúttal is voltak problémák. A járat indulása, érkezése, vagy egyáltalán a járat létezése is kétséges volt, de az árak terén is hamis adatokat szolgáltattak.

Feltétlen bizalom helyett

Csak a kutyáink bíznak bennünk úgy, hogy nem kérnek számon és nem kételkednek bennünk. Ezért, ha egy utazást szeretnél gyorsan megszervezni, akkor se hagyatkozz a mesterséges intelligenciára. Még ne! Hadd tanuljanak!

Nyitókép forrása: KamiPhotos / Getty Images