Barion Pixel A robotok kora MÁR ITT VAN – Coloré

A robotok kora MÁR ITT VAN

2021. 06. 04.

A sci fi-írók és egyéb alkotók el sem tudják képzelni a jövőt robotok nélkül. Már Homérosz említ egy önműködő szerkezetet az Iliászban, és azóta se szeri, se száma a velük foglalkozó műveknek. Ezek egyébként gyakran úgy becsülték, hogy 2021-re már elképzelhetetlen lesz robotok nélkül az élet. Bizonyos értelemben ez így is van, de arra például még várnunk kell, hogy nap mint nap kiszolgáljanak minket otthon.

A sci-fi novellákat olvasva azt is gondolhatjuk, le vagyunk maradva, pedig így nem teljesen pontos a kép. Több olyan dolog is megvalósult már, ami a könyvek írása vagy a filmek készítése idején távoli jövőnek látszott. A mobiltelefonok például a Star Trekben jelentek meg, az internetes keresőmotor gondolata pedig Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című művében bukkant fel először. Robotzsaruk pedig már most is vannak Dubajban, és állítólag azt tervezik, hogy 2030-ra az állomány 25 százalékát ők teszik majd ki.

Robocop,.,a,character,of,robocop,or,alex,murphy,realistic
Az 1987-es Robotzsaru egyik karaktereFotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A vezető nélküli kapszulákat a Szányas fejvadász első részében láttuk, ma pedig már nem is nagyon kapjuk fel a fejünket, ha a Google önvezető autójáról hallunk. Sokan vannak már ezen a piacon, a Honda például 2021 márciusában egy száz darabos, önvezető hibrid szériával állt elő. A Netflix Black Mirror című sorozatának egyik részében személyes avatar szerepel, ami ma már szintén nem nagy ügy, sokan használják Alexát az Amazontól vagy Sirit az Apple-től.

Robotok a gyárakban

Ezek persze mind csak játékszerek ahhoz képest, milyen nagy szerepet töltenek be a robotok a termelésben.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics, IFR) becslése szerint 2021 végére világszerte 3,8 millió ipari robot működött. A nagyságrendet akkor érzékeljük igazán, ha hozzátesszük, hogy 1998-ban 69 ezer volt a számuk.

Hegesztenek, festenek, összeszerelik a gépeket, felszedik és elhelyezik a nyomtatott áramköröket, csomagolnak, címkéznek, raklapoznak, rájuk bízható a termékellenőrzés és tesztelés, és segítséget nyújtanak az anyagmozgatásban. Mindezt nagy sebességgel és pontossággal végzik, ha kell, megszakítás nélkül akár napokon vagy heteken át.

Legnagyobb felhasználójuk az autóipar, ahol 30 százalékos (!) a robotok aránya, amit az elektronika/elektrotechnika (25 százalék), majd a gépipar (10 százalék) követ a sorban. Gyártásukban többnyire japán cégek járnak az élen, de olyanok is beszálltak versenybe, mint a General Electric, General Motors vagy a Bosch.

The,welding,arm,on,the,automobile,production,line,is,being
Az autóiparban a műveletek 30 százalékát már ma is robotok végzikFotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A tendenciának nem csak pozitív hatásai vannak. Egy felmérés szerint 2030-ra 2 millió munkahely szűnik meg a robotok miatt az EU 28 országában összesen.

Robotok a kórházakban és a szállodákban – a kommunikáció még nem zökkenőmentes

Az iparban a robotok hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, de kicsit más a helyzet egy olyan területen, ahol közvetlen kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

A koronavírus kitörésekor, 2020 elején több szakember úgy látta, most jött el az ideje a robotok bevetésének a kórházakban, hiszen nem betegednek meg, és zokszó nélkül elvégzik a piszkos munkát is. Képesek lázat mérni, odaviszik a betegeknek a gyógyszert, de ami a legfontosabb: tehermentesítik a nővéreket és az orvosokat.

Az áttörés egyelőre nem következett be, pedig voltak elődök a kórházakban. A Tug nevű kórházi robotok már 2015 óta dolgoznak a Kaliforniai Egyetem San Franciscói Mission Bay szárnyában. Egyelőre lassúak, bár udvariasak, és a róluk beszámoló cikkek szerint „furcsák”.

Neurourgeons,are,operating,with,medical,robotic,surgery,machine.,modern,automated
A robotsebészek pontosak és nem fáradnak elFotó forrása: Shuttlestock / PuzzlePix

A japán Henn na Hotelban a személyzetet már több éve szinte kizárólag robotokból áll, állítólag azért, mert így spórolni tudnak a munkabéreken. Fogadtatásuk vegyes volt. A YouTube-on olvasható kommentek szerint volt, aki imádta, a többség azonban szívesen látott volna embereket a hotelban.

A humanoid robotok tehát ebben a pillanatban úgy tűnik, nem elég fejlettek. Nincsenek készen arra, hogy beváltsák a velük kapcsolatos félelmeket, és elvegyék az emberek munkáját, sőt netán megöljenek bennünket. Előbbit igazolja az is, hogy koronavírus-járvány alatt az USA munkaerőpiaca összeomlott. Ez azt jelenti, hogy a robotok nem tudták elvégezni az emberek munkáját. Legalábbis most még.

Már itt vannak körülöttünk

A robotok a háztartásokban is segítenek – gondoljunk csak a már nálunk is megfizethető árú robotporszívóra –, és már számunkra is elérhető közelségben vannak. Ha valaki 2018 februárjában megfordult a müncheni reptéren, akkor találkozhatott a Josie Pepper nevű robottal, ami angolul válaszolt az érdeklődők kérdéseire a járatokról, az üzletekről és éttermekről. De hogy közelebbi példát említsek, Budapesten is működik már olyan kávézó, ahol robotok szolgálnak ki.

Turin,,italy, ,april,2018:,"pepper",robot,assistant,with,information
Egy robot a Pepper családból: ehhez hasonló működött a müncheni repülőtérenFotó: MikeDotta / Shutterstock / PuzzlePix

Josie Pepper nagyon népszerű volt: a müncheni repülőtér holnapja szerint az utasok nagyon kedvezően fogadták, rengeteg szelfit készítettek vele. A robotos kávézóban én magam is jártam, és láttam, hogy az emberek pozitívan, érdeklődve figyelték a mozgó gépeket. Kicsit azonban talán tartunk is tőlük.

A Wired szellemes megfogalmazása szerint úgy vagyunk velük, mint a botladozó kisgyerekkel. Vicces nézni őket, de nem merünk nagyon nevetni, nehogy olyan gátlásokat alakítsunk ki bennük, hogy pár év múlva kirobbantsák a harmadik világháborút.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

0 /eletmod/technika/a-robotok-kora-mar-itt-van/