Barion Pixel Ezt az 5 helyet látogasd meg, ha Portugália az úti célod! – Coloré

Ezt az 5 helyet látogasd meg, ha Portugália az úti célod!

2022. 07. 21.

Portugália népszerű úti cél a turisták körében, nem véletlenül: a mediterrán ország kisebb és nagyobb városokban, vízpartokban és gasztronómiai különlegességekben sem szűkölködik, így csak az a dolgunk, hogy megtaláljuk a legszebb helyeket. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Portugália területe és népessége majdhogynem megegyezik Magyarországéval. Az ország olyan szerencsés földrajzi helyzetben van, hogy három oldalról is óceán veszi körül, így nyaralóhelynek kiváló. Kisebb falvai, városai és nemzeti parkjai szemet gyönyörködtető látványosságokat kínálnak, és ha kimászkáltuk magunkat, a legszebb sziklákról figyelhetjük a vizet, mielőtt belegyalogolnánk.

Nehéz hát eldönteni, hogy mit nézzünk meg a fővároson kívül, most ebben segítünk!

Porto

Portóról egyből a portói bor jut mindenkinek eszébe, pedig csupán annyi köze van a városhoz, hogy a 17. században Portóból szállították a világ különböző tájaira. Ettől még mindenképpen kóstoljuk meg a helyi borokat, így a Vinho do Portót, és a hely gasztronómiai specialitását, a Francesinha-szendvicset se hagyjuk ki! Szerencsére látnivalókban sincs hiány Portóban! A neoklasszicista épületek és barokk templomok övezte városban járkálva könnyen befeledkezhetünk abba, hogy nem a fővárosban vagyunk. Ha meguntuk a városnézést, tekintsük meg a Ribeira vízesést és a Ponte Dom Luís I emeletes hídját, és szippantsuk magunkba a völgyek közt járó óceán mámorító illatát!

A portói bor erről a városról kapta a nevét, ám nem innen származik
A portói bor erről a városról kapta a nevét, ám nem innen származik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ria Formosa Nemzeti Park

Az ország déli csücskében található park szélét az óceán nyaldossa, így nyújtva megismételhetetlen látványt. A lagúnákban és homokdűnékben gazdag partvonal rendkívüli állat- és növényvilággal rendelkezik. Az állatbarátok természetes környezetükben leshetik meg a ritka szultántyúkokat, de akár flamingókat és kaméleonokat is elcsíphetünk!

Szultántyúkok, kaméleonok és flamingók lelőhelye a Ria Formosa Nemzeti Park
Szultántyúkok, kaméleonok és flamingók lelőhelye a Ria Formosa Nemzeti Park / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Coimbra

Coimbra a város, aminek semmi köze nincs a Nincs kettő négy nélkül című filmhez, mégis érdemes ellátogatni ide, ha Portugáliában járunk! A Porto és Lisszabon közt félúton megbúvó város meglehetősen nagy, hiszen közel százötvenezer embernek ad otthont. Egyik legismertebb látványossága a hegy tetején álló egyetem, ami az egész napos városnézés csúcspontja lehet. A Joanina könyvtár a maga barokk, fából készült termével rendkívül impozáns, és freskóval díszített plafonját még nem is említettük. A város önmagában egy időutazás a 12. századi katedrálisával és épületeivel. Ezeken kívül botanikus kert, múzeumok és persze a várost kettészelő folyó is várja az odalátogatókat.

Messziről is impozáns látványt nyújt Coimbra
Messziről is impozáns látványt nyújt Coimbra / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Aveiro

Nem véletlen a hasonlóság, Aveiro tényleg egy ismerős olasz várost idéz, nem kérdés hát, hogy miért nevezik a portugál Velencének. Az ország északkeleti részén elhelyezkedő Aveiro olasz társához hasonlóan lagúnáiról a legismertebb. A helyiek ki is használják: a gondolákhoz hasonlatos hajókkal szállítják a turistákat, amiket barcos molieciros-nak neveznek. Eredetileg arra használták őket, hogy felszedjék a hínárt a vízből, ám ma már csakis a kirándulni kívánók igényeit elégítik ki. Ezen kívül rengeteg étterem és bolt várja a látogatókat, de azok az épületek is emlékezetesek, amik csupán színükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Aveiro, Portugália Velencéje
Aveiro, Portugália Velencéje / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Lagos

Ismét a déli országrészre kalauzolunk, mégpedig Lagos-ba! A turisták körében rendkívül népszerű várost az óceán közelsége teszi vonzóvá, hiszen az itt húzódó partvonal bővelkedik strandokban. A vízben csodás látványt nyújtó sziklák bújnak meg, amit a hajóról és a földről is élvezhetünk. Ha a természetet és a fürdést magunk mögött hagynánk, érdemes ellátogatni a helyi múzeumba, de a naplemente idejére mindenképpen menjünk vissza a partra, mert felejthetetlen látványt nyújt.

Életünk legszebb naplementéjét láthatjuk Lagos-ban
Életünk legszebb naplementéjét láthatjuk Lagos-ban / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tetszik Portugália?

Ha Portugáliát már láttad és jó emlékeid vannak róla, Spanyolország is neked való hely lehet! Ebben a cikkünkben öt olyan várost és tájat gyűjtöttünk össze, amitől garantáltan eláll a lélegzeted, ráadásul Barcolona még benne sincs!