Hamarosan jöhet a digitális COVID-igazolvány?

2021. 02. 25.

A BBC írta meg a napokban, miszerint nemsokára elérhetővé válthat a légi közlekedésben a Covid Travel Pass, vagyis az az igazolás, mellyel beléphetünk egy-egy országba.

repulo
Forrás: Unsplash

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közleménye szerint heteken belül elkészülhet az e-igazolvány, ami egy alkalmazás képében fogja igazolni, hogy az utasnak megvannak-e azok a kötelező Covid-tesztjei vagy oltásai, amelyekkel az adott ország határait átlépheti, bizonyítva ezzel azt, hogy nem viszi be a fertőzést. Az appból az is kiderül majd, hogy ezeket az adatokat hivatalosította-e egy arra felhatalmazott szerv.

Úgy vélik, hogy ez az igazolvány szükséges lesz a légiforgalom újraindításához, mivel rengeteg országban még mindig szigorú karanténszabályok vonatkoznak a beutazókra. Óvatos becsléseik szerint 12-24 hónap is kellhet majd ahhoz, hogy az iparág helyreálljon, és ehhez az oltások és tesztelések mind szükségesek.

Az igazoláshoz leginkább hasonló papír alapú irat a WHO által kiadott oltási kártya (Yellow Card), de Vinoop Goel, az IATA külkapcsolatokért és regionális ügyekért felelős igazgatója szerint az Android és iOS platformokon is elérhető alkalmazás azért megbízhatóbb, mert sokkal nehezebb hamisítani.

A rendszeren folyamatosan dolgoznak a fejlesztők, emellett pedig folynak a tárgyalások a legtöbb ázsiai légitársasággal.

Forrás: BBC