Barion Pixel 5 dolog, amire figyelj a nyaralás tervezésekor! – Coloré

5 dolog, amire figyelj a nyaralás tervezésekor!

2023. 06. 17.

A nyaralás tervezése nincs a kedvenc tevékenységeink között, mert számos olyan dologgal kell számolnunk, ami bőven túlmutat a pálmafák alatti ücsörgésen!

A nyaralás tervezése kétpólusú dolog. Kitaláljuk, hova mennénk, mit szeretnénk megnézni, milyen szállodában szeretnénk lakni, és alig várjuk, hogy a lemenő nap fényében csodáljuk az elénk terülő tájat.

Ha már azonban konkretizálódott az irány és hogy mennyi időre tervezünk, jönnek a nehezebb kérdések, így például az időpontok egyeztetése, az odajutás, az esetleges további utazások megoldása, vagy éppen a jegyek megvásárlása.

Ezekre figyelj nyaralás tervezésekor!

Akár határokon belül is belefuthatunk nem várt helyzetekbe, külföldön pedig még inkább! Fontos hát, hogy minél jobban felkészüljünk az adott országból, mert olyan helyen is érhetnek meglepetések, ahol nem is számítunk rá!

Hogyan tovább a reptérről?

Ha repülővel megyünk, bár könnyebben eljutunk a célhoz, mégis nehezebb dolgunk lehet. Amennyiben egy ország fővárosa a cél, könnyen lehet, hogy a reptér messzire van a szállástól. Ebben az esetben érdemes előre gondolkodni, és buszjegyet foglalni, vagy legalább azzal tisztában lenni, hogy milyen buszt keressünk a helyszínen. Derítsük ki, hogy a buszon vagy vonaton kell jegyet venni, vagy a reptéren juthatunk hozzá. Azt is kalkuláljuk bele, hogy ha előre vesszük a jegyet, biztosan elérjük a járatot. Ez függ a repülőgéptől is. Bár vannak társaságok, amelyekről lehet tudni, hogy hajlamosak késni, a pontosnak mondott cégek esetében is érdemes bőven rászámolni időt, mert nem tudhatjuk, hogy lesz-e valami fennakadás.

A nyaralás tervezésekor mindenre kell gondolnunk! / Kép forrása: Unsplash
A nyaralás tervezésekor mindenre kell gondolnunk! / Kép forrása: Unsplash

Négy keréken

Ha autóval vágunk neki az útnak, érdemes előre kiszámolni, hogy mennyi benzinpénzt kell bekészíteni, valamint azt is, hogy hány óra az út. Ez azért lehet fontos, mert ha egyik városból a másikba utazunk, előfordulhat, hogy csak a késő délutáni órákban foglalhatjuk el a szállást, de az aznapit korán el kell hagyni. Iliyen esetben nézzük meg, hogy hol érdemes megállni, és eltölteni az időt. Mediterrán országok esetében azonban készüljünk rá, hogy nem feltétlenül találunk nyitva éttermet a nap során, ugyanis az olaszok és a spanyolok szeretnek elmenni sziesztázni, még akkor is, ha a vendéglátásban dolgoznak.

Szállásfoglalás

Szállás esetében több lehetőségünk is van: választhatunk hotelt, vagy AirBnB szállást, amikor is az egész ingatlan vagy lakás a mi birtokunkban lehet arra a pár napra. Utóbbi esetben meglehetősen ritka, hogy van reggeli, úgyhogy számítanunk kell rá, hogy a reggelit nekünk kell megoldani. Ha több napot tartózkodunk ugyanazon a helyen, megkönnyíti a helyzetet ha van hűtő, és a közelben egy bolt, ám ez nem minden esetben adott, úgyhogy úgy foglaljuk a szállást, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy milyen a környezet!

Jegyeket, bérleteket!

Amennyiben nemcsak a parton süttetnénk a hasunkat, hanem programokat is látogatnánk, minden bizonnyal szükség lesz jegyekre. Nézzünk utána, hogy a kiszemelt helyre valóban kell-e jegy, ugyanis több ingyenes múzeumba is belebotolhatunk, ám arra is van esély, hogy a tartózkodásunk idején zárva tartanak az intézmények. Természetesen nem kell feltétlenül előre megvennünk a belépőket, ám ilyen esetben számítanunk kell arra, hogy nehéz lesz a bejutás egy népszerűbb helyre, és akár órákat is sorban állhatunk! Templomok, katedrálisok vagy éppen bazilikák esetében ezt nem úszhatjuk meg, ugyanis ilyen helyekre a legritkább esetben válthatunk jegyet, ezért mindenképp a sorban kell megvárni, hogy bejussunk.

Rejtett költségek

A nyaralás tervezésekor hajlamosak lehetünk elfeledkezni a rejtett költségektől, ami nem véletlen, hiszen rejtettek. Bár utána lehet nézni annak, hogy milyen autópályadíjak vannak, ez is okozhat meglepetéseket, ugyanis országonként másképp működik. Míg Svájcban éves matrica megváltásával autózhatunk végig, Franciaországban és Olaszországban kapuk vannak, amelyek a legmeglepőbb összegeket kérik tőlünk utunk során. Sok esetben hiába fizetjük ki előre a hotelszobát, helyben kell megfizetnünk a helyi adót, ami ugyan nem drága, mégis megterheli a számlánkat pár euróval.

A rejtett költségekre is gondoljunk! / Kép forrása: Unsplash
A rejtett költségekre is gondoljunk! / Kép forrása: Unsplash

Szánjunk időt arra, hogy előre megnézzük, hogy egy-egy városban hol parkoljunk le. Több város is biztosít ingyenes parkolást, ám ezek gyakorta tele vannak, és mégis fizetős parkolásra kényszerülünk, ami szintén nem várt költséget jelent.

Éttermekben figyeljünk oda arra, hogy belefoglalják-e a számlába a borravalót, mert amennyiben a számla alján szerepel a service charge vagy Olaszországban a coperto, bátran érezhetjük úgy, hogy letudjuk a borravalót is – ettől függetlenül természetesen adhatunk pluszba a pincérnek.

Ezek mellett a saját igényeinket sem felejthetjük el nyaraláskor, így ha ételallergiánk van, vegyük figyelembe egy-egy étel leírásánál, hogy ehetjük-e azokat, valamint ha gyógyszereket szedünk, mindenképpen készítsünk be annyit, hogy ne csak a nyaralásra legyen elég, hanem otthon is várjon bennünket elég gyógyszer, míg újra tudunk íratni!

Nyitókép forrása: Unsplash