Barion Pixel Európai főváros lett a világ legbiztonságosabb helye – Coloré

Európai főváros lett a világ legbiztonságosabb helye

2021. 09. 02.

Hosszú évekig Szingapúr és Tokió csereberélte egymás között az első helyezést, így az új eredmény az egész világot meglepetésként érte.

Koppenhága lett a világ legbiztonságosabb városa

Az Economist Intelligence Unit nemzetközi szervezet neve minden második évben felbukkan a világsajtóban,az intézmény munkatársai ekkor ugyanis (76 különböző szempont szerint) megvizsgálják a világ városait, majd kiválasztják a legbiztonságosabbat.

A folyamat során figyelembe veszik többek között az adott város technológiai hálózatát, egészségügyi ellátását, infrastruktúráját, környezetét, illetve személyes biztonságát. 2019-ben Tokió zsebelte be az első helyezést, másodiknak Szingapúrt, harmadiknak pedig Oszakát választották.

Idén azonban trónfosztottak lettek a távol-keleti városok: a dán főváros, Koppenhága lett az első, Toronto a második, az egykor ezüstérmes Szingapúr pedig csak a dobogó harmadik fokára került fel.

Nick Karvounis 3 Zgrsirryy Unsplash
Kép forrása: Unsplash

Az Amerikai Egyesült Államok városai közül New Yorknak ítélték a legbiztonságosabb címet, összesítésben pedig tizenegyedik lett, míg Washington a tizennegyedik. San Francisco, Los Angeles és Chicago szintén bekerülhetett az első húszba.

A koronavírus-járvány is alakíthatta az idei eredményeket

A tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyezték, hogy hiába változott a városok helyezése, a legmagasabban rangsorolt desztinációk listája alapvetően állandónak bizonyult: a távol-keleti nagyvárosok a legbiztonságosabbak, míg a közel-keleti városokban a legrosszabb a helyzet.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg mindazt, amit egykor a városok biztonságáról gondoltunk. A digitális biztonság jelenleg mindennél fontosabb, de egyebek mellett megváltoztak a közlekedési és életviteli szokások is.

A gyalogos és kerékpáros infrastruktúrára szintén nagyobb hangsúly helyeződött, ezek a változások pedig az előttünk álló húsz évben várhatóan tovább erősödnek. Alighanem tehát a fenti fordulatok miatt kerülhetett európai főváros a lista élére.

Borítókép forrása: Pixabay