Barion Pixel A város, ahol mindenki vidám: Amszterdam – Coloré

A város, ahol mindenki vidám: Amszterdam

2021. 06. 22.

Kevés csalogatóbb és izgalmasabb város létezik a holland központnál.

Aki járt már Amszterdamban, az bármikor visszamenne, aki még nem, az pedig a képek láttán valószínű, hogy oda vágyik. Nem nehéz, mert már fotó alapján bárkit rabul ejthetnek a házak, amik épp úgy néznek ki, mintha rajzolták volna őket; jó látni a vidám bicikliseket vagy épp a kanyargó csatornákat, amik mentén órákon át lehet céltalanul sétálni a városban, de a kalandvágyók valószínűleg a lakóhajókra is szívesen ellátogatnának.

Télen ugyanannyira megtalálhatod a számításaidat a városban, mint nyáron, de ha őszinték akarunk lenni, a legjobb melegebb időszakokban ellátogatni Amszterdamba, hogy ne maradjanak ki sem a hajótúrák sem a kis teraszokon kávézások.

amszterdam utazás virágpiac
Kép forrása: Freepik

Irány az a bizonyos kilenc utca!

A De negen straatjes, azaz a kilenc utcácska névre hallgató városrész az, ahol minden Instagram-fotó készül. Ez a kilenc csatornamenti utca fantasztikus kávézókat, vintage üzleteket és szebbnél szebb házakat rejt, a Jordaan negyedben található. Ez a főtér utáni, azaz túlparti rész, nem a turistákkal teli, piros lámpás negyed vagy a vásárlóutca, ami aztán a virágpiacba torkollik – hanem ezektől egy kicsit elszeparált, nyugisabb környék, ami megér egy délelőttnyi sétát.

Ha pedig már a Jordaan negyedben jársz, ki ne hagyd a Prinsengrachtot, azaz a herceg csatornája nevű kanálist, az egyik legszélesebbet és leglátványosabbat a számos kis vízterület közül.

Vibráló virágpiac

Kis lakóhajókon, a Singel kanálison lebegve várja minden nap a vásárlókat vagy a nézelődni vágyókat a Bloemenmarkt, azaz a virágpiac. Itt épp úgy beszerezhetsz a híres holland tulipánok termesztéséhez hagymát, mint kész virágcsokrokat az Insta-képekhez, vagy épp csak a szemedet pihentetheted a szebbnél szebb növényeken. A piac mentén sétálva a legismertebb bevásárlóutcába szaladhatsz bele, ott is érdemes tenni egy kört.

https://www.instagram.com/p/CPvgP7unRXh/

Damrak

Ha azok a híres színes házak téged is totálisan lázba hoznak, állj be a Damrakra, és csodáld meg őket onnan. A Damrak Amszterdam főutcája, hatalmas élet van ott reggeltől estig. Ott kóstolhatod meg a Mannekken Pis sültkrumplit, amit szigorúan majonézzel és mogyorószósszal érdemes fogyasztani, hiszen úgy a legautentikusabb. Arra vigyázz, hogy mivel a Damrak is közel van a vízhez, egy sirály bármikor ellophat egy-egy darabot a krumplidból. Nem legenda az sem, hogy a színes házak tökéletesen visszatükröződnek a csatornák vizén, egy átlagos napon tényleg ennyire festőien néz ki a hely:

De Wallen

Ha Amszterdamban jár az ember, kihagyhatatlan része a városnak a piros lámpás negyed, azon belül is a De Wallen nevű utca, amelyen sorban kivilágított, piros ablakokban állnak a szexmunkás hölgyek. Teljesen megszokott látvány a helyieknek, egy idő után pedig az odalátogatóknak is.

Az egész városrész tele van erotikus üzletekkel, sőt, szexmúzeum is található itt, és még egy olyan múzeumba (Red Light Museum) is benézhetsz, ahol bemutatják, hogyan is élnek az lámpákkal jelölt negyedben dolgozó nők. Ezt a helyet is a De Wallenen találod.

Itt sétálgatva belefutsz az Oude Kerkbe is, ami azért egy különös templom, mert körülötte szintén örömlányok dolgoznak, és mindez úgy történik, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A’dam Lookout

Ha inkább fentről néznéd meg a várost, akkor merészkedj fel a legújabb kilátó pontba, az A’Dam Lookoutba. Egy komppal tudsz nagyjából három perc alatt a Centraal Stationról átjutni a helyszínre, ahol már csak jegyet kell váltanod, és összeszedned a bátorságodat, hogy a tíz másodperc alatt 20 emeletet közlekedő lift segítségével felrepülj a kilátóba. Ha már körbenéztél, és lecsekkoltad madártávlatból ezt a lenyűgöző várost, még egy hintába is beülhetsz, ami után remegő lábakkal indulhatsz tovább, hogy elfogyassz egy kávét vagy épp egy Chocomelt, ami a hollandok szinte nemzeti favoritként emlegetett csokis itala.

https://www.instagram.com/p/CNMwfhQBv-H/

A Vondelparkot, a Van Gogh Múzeumot és környékét, a híres Heineken gyárat is írd fel a listádra az amszterdami túrádhoz, de ne felejtsd ki a világ első coffeeshopját, a The Bulldogot sem. Ha még több izgalmas csatornát keresel, a Herengracht is tetszeni fog, és ha valahol ücsörögnél néhány percet nap közben, az legyen a Dam, azaz a főtér, ahol folyamatosan zajlik az élet.

Ha a növények szerelmese vagy, irány a Keukenhof Gardens, és feltétlenül sétálj egyet a De Pijp mentén is.

Borítókép forrása: Freepik