Barion Pixel Elvonulás lakókocsival – Milyen előnyei vannak? Hogyan készülj rá? – Coloré

Elvonulás lakókocsival – Milyen előnyei vannak? Hogyan készülj rá?

2023. 08. 19.

Benned is felmerült, hogy felkerekednél egy lakókocsival és bejárnád Európát vagy Magyarországot? Az ilyen utazások izgalmasak, szabadságot adnak, de nem árt rájuk jól felkészülni.

Az Európai Unió állampolgáraként a kontinens tökéletes arra, hogy lakókocsis utazást tervezz. Nekem személyesen régi vágyam, hogy kibéreljek egyet, fogjam a kutyámat, és oda és akkor menjek, amikor és ahová csak akarok. Kényelmes, nem kell menetrendekhez igazodni, szállás és hotel árakkal, helyekkel sakkozni.

A lakókocsik az elmúlt években jelentősen fejlődtek, és olyan funkcionalitást és kényelmet kínálnak, amely vetekszik a hagyományos otthonokéval. Gondtalan kalandozást és új úti célok felfedezését kínálják. Remek módja annak, hogy elmenekülj a nyüzsgő városi élet elől, és távoli célpontokat látogass meg. Megvan a szabadsága, hogy megállj és megcsodálj lélegzetelállító tájakat útközben. Legyen szó akár egy napfelkeltéről vagy egy csillagos éjszakáról.

A lakókocsis utazás lehetővé teszi, hogy spontán legyél, és menet közben változtasd meg a terveidet. Hosszabb ideig maradhatsz egy adott helyen, ha jól érzed magad, hamarabb is tovább állhatsz. Nem kell aggódnod, hogy lekésed a géped, nem törlik a járatod. Nagyon hasznos, ha kisállattal utaznál, ugyanis a szállításuk és elszállásolásuk még manapság is komoly logisztikát igényel, arról nem is beszélve, hogy óriási összegeket kérnek el értük. Gyakran el is választják őket tőled, ami miatt te is idegeskedsz, de a kedvencednek is óriási stressz.

Nem leszel a legnagyobb városokra, turista helyekre korlátozva, bejárhatod a vidéket, emberekkel ismerkedhetsz meg. Nincs poggyászlimit, nincs megszabott méret, súly, nincs korlátozva, mit viszel magaddal. Nincs külön díjja. Persze, itt is limitált a helyed valamennyire, muszáj beférned a lakókocsiba.

Lakókocsi
Kép forrása: Antonio Suarez Vega / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Ezek a járművek tökéletesek baráti vagy családi utazáshoz is. Egy ilyen típusú utazás egészen különleges emlékeket ébreszthet. Néhány dal és játék az utazás során, anekdoták és hobbik megosztása szórakoztathat, élvezetessé, emlékezetessé és különlegessé teszi a nyaralást.

De dönthetsz az egyedüli elvonulás mellett is. Ha szeretnél egy kis környezetváltozást, új dolgokat felfedezni, megismerni. Kiszakadni egy kicsit a megszokott dolgokból, a mókuskerékből, eltávolodni emberektől. Ha újrakezdés előtt állsz, akkor is jó lehet kicsit kiszakadni a mindennapokból, lezárni a múltat, elfelejteni, feldolgozni a történteket.

Azonban a lakókocsi bérlésre érdemes jól felkészülni, amihez most igyekszünk segítséget nyújtani.

Készíts ellenőrző listát

Az egyik első dolog, amit meg kell tenned a lakókocsis nyaralás előtt, hogy készíts egy ellenőrző listát az összes szükséges dologról. Ellenkező esetben valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy elfelejtettél néhány dolgot, amire szükséged van, és olyan dolgokat is bepakoltál, amelyekre viszont nincs. Egy bőrönddel is simán megcsinálja az ember, hidd el, hogy a lakókocsival is így lesz.

Ennek elkerülése érdekében, amennyire csak lehetséges, győződj meg arról, hogy mennyire lesz felszerelt a járgányod, vagy a park, ahol megszállnál. Például előfordulhat, hogy nem kell vinned olyan dolgokat, mint a konyhai eszközök, párnák stb. Tehát végezz kutatást, majd készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekről tudod, hogy szükséged lesz rá.

Győződj meg arról, hogy biztonságos a járműved

Miután felvértezted magad az alapvető dolgokkal, meg kell győződnöd arról, hogy a járműveddel biztonságosan közlekedhetsz. A legjobb, ha jóval az indulás előtt összeállítasz egy ellenőrző listát erre is.

A szükséges ellenőrzések között szerepel, hogy a vontatási segédeszköz megfelelően van-e felszerelve, a fiókok és egyéb laza tárgyak biztonságosak-e, valamint az ablakok és ajtók zárhatók-e rendesen. Az is lényeges, hogy a jármű és a lakókocsi világítása működőképes legyen, és minden gumiabroncs megfelelően fel legyen fújva.

Lakókocsi
Kép forrása: Pexels / George Desipris

Csak nyugodtan

Egy lakókocsival nyilván más közlekedni, mint egy átlagos autóval. Adj magadnak időt, hogy megtanuld kezelni, maradj nyugodt, ne bosszankodj. Ne megszokásból vezess, egy ekkora autó vagy az utánfutó egészen máshogy kanyarodik, más irányítani is. Sőt, akár egy tanfolyamra is beiratkozhatsz.

Forrás: Ventura Van, LinkedIn, Tencreek, Big4

Borítókép forrása: Sabrina Bracher / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

0 /eletmod/utazas/elvonulas-lakokocsival/