Barion Pixel Egy csepp Madagaszkár Magyarországon – A legszebb hazai szigetek nyomában (x) – Coloré

Egy csepp Madagaszkár Magyarországon – A legszebb hazai szigetek nyomában (x)

2021. 11. 11.

Lemúrok, majomkenyérfák, gekkók, orchideák, homokos tengerpart, na és a Kalumba gin – Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, mely páratlan élővilágával és természeti csodáival vonzó úticél lehet bárki számára. Szerencsére nem kell több, mint nyolcezer kilométert utaznunk egy kis sziget-élményért, hiszen itthon is tucatnyi, vízzel körbezárt oázist találunk.

Madagaszkár szigete mindig is népszerű úticél volt, a 2005-ös rajzfilmnek köszönhetően aztán megduplázódott az odalátogatók száma. Nem is csoda, hiszen a Kelet-Afrika partjai mellett fekvő, több, mint félmillió négyzetkilométernyi földdarab megannyi csodát rejt – például a hatalmas majomkenyérfákat, a világörökség helyszíneihez tartozó Atsinanana-i esőerdőket, a Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Területet és az Ambohimanga-i Királydombot.

1

A szigeten már időszámításunk előtt is éltek emberek, főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából odavándorolt lakosok, majd az európaiak az 1500-as években jutottak el Madagaszkárra. Érdekesség, hogy a madagaszkári történelemnek magyar kötődése is van: 1774-ben ugyanis Benyovszky Móric nagyutazó főnemes francia megbízásból, gyarmatosítási szándékkal érkezett a szigetre, megalapította Louisbourgot, sőt, a bennszülöttek „királyukká” is koronázták. Madagaszkár rendkívüli növény- és állatvilága egyedinek számít a világon, hiszen a többi szárazföldtől való elzártsága miatt rengeteg egyedi faj tudott itt kifejlődni az évezredek során. Legalább hetvenféle gyűrűsfarkú maki, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja, közel ezerféle orchideafaj, rizsföld, de sziklás terület, füves síkság és fehér homokos tengerpart is található itt. Fővárosába, Antananarivóba Budapestről nagyjából tizenöt óra alatt érünk el, átszállással, az úthoz pedig vízum szükséges.

Utazás előtt jó, ha tudjuk azt is, hogy novembertől márciusig tart náluk a forró, esős évszak, április és október között enyhébb, szárazabb időjárásra kell számítani. Oltásokkal és gyógyszerekkel is bőven fel kell szerelkeznünk, ha Madagaszkárt választjuk úticélul, hiszen a malária, a sárgaláz és a tífusz is gyakori betegségek ezen a tájékon.

Szigetek itthon

Közelebbi, pénztárcabarátabb és biztonságosabb megoldás gyanánt addig is válogathatunk néhány magyar sziget közül. Magyarország vizeiben több tucat kisebb-nagyobb szigetet találunk, a legnagyobbak és legismertebbek a Dunán vannak. Egyesek lakatlanok, másokon teljes városrészek terülnek el, most a legszebbekből válogattunk néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Szigetköz

Egészen a nyugati határig kell utaznunk, hogy megtaláljuk a Szigetközt, hazánk legnagyobb szigetét, amit a Duna és a Mosoni-Duna fog közre. Madagaszkárhoz hasonlóan Szigetközben is sok olyan ritka állat- és növényfaj él, ami csak ezen a területen honos. Láp- és ligeterdők, mocsárrétek jellemzik a tájat, ami holtágakkal van tarkítva, így kenu- és gyalogtúrákhoz, de kempingezéshez is tökéletes terep. Ha vízen kelünk útra, testközelből figyelhetjük meg a hódokat, a Szigetközben honos halakat és vízimadarakat, igazi családi vagy baráti program.

Csepel-sziget

A fővárossal kapcsolatban a sziget szóról egyből mindenkinek a Margitsziget ugrik be, és nem a főleg iparáról ismert Csepel-sziget, melynek északi része közigazgatásilag még Budapesthez tartozik. Pedig utóbbin a lakótelepek és gyárak mellett látnivaló is akad bőven, például sokan nem tudják, hogy a kontinens második legnagyobb úszólápja Szigetszentmiklóson van. Ezt a különleges növénytársulást a Ráckevei-Duna ágán találjuk, ahová kis hidakkal tarkított tanösvény vezet, majd egy nagy rétre érünk, ahol akár piknikezhetünk is.

Helemba-sziget

A festői Dunakanyarban, Esztergomnál találjuk ezt a több, mint hétezer éves szigetet, melyet legendák öveznek és ahol rengeteg régészeti emléket tártak fel az évek során. Többek között Árpád-kori templommaradványokat, egy érseki nyaraló alapjait, őskori földházakat és temetőt is találtak itt a régészek, valamint megállapították, hogy egykor gyümölcsöskert is volt a területen, ahol nagy valószínűséggel őszibarackot termesztettek. Leprások szigetének is hívták egykor a helyet, mert ha igaz a történet, a feltárt sírokba az egykor leprában elhunytakat temették. A különleges atmoszférájú szigetre csak hajóval juthatunk át, úgy viszont nagyon is ajánlott, hiszen a környező hegyek és a Duna ölelése nem mindennapi látvány – főleg naplementekor.

Kányavári-sziget

2

A Kis-Balaton és a Zala folyó fogja közre ezt a mesés kis földdarabot, ami Balatonmagyaród településhez tartozik. Legismertebb látnivalója a képeslapokon megjelenő, 1980-as években épült Kányavári-híd, ezen keresztül közelíthetjük meg a – kizárólag gyalogosan, de mozgáskorlátozottak számára is könnyen elérhető – területet. Kilátótornyot, madármegfigyelőhelyet, játszóteret is rejt a sziget, mi pedig leginkább a Búbosvöcsök tanösvény bejárását ajánljuk. Ezenkívül pedig nem messze innen egy állatsimogatót, a falutól délre pedig az egyedülálló Kápolnapusztai Bivalyrezervátumot találjuk, mindkettő megér egy látogatást!

Plusz programtipp

Egy egész napos vízitúra vagy bakancsos kirándulás kellőképp kifárasztja az embert, úgyhogy a program megkoronázása lehet, ha a barátokkal letelepszünk a tábortűz köré (amit természetesen csak olyan helyen gyújtunk, ahol nem tilos). Elszakadva a város rohanásától elképesztően hangulatos élmény lehet beszélgetve körbeülni a saját magunk által gyújtott tüzet, esetleg sütögetni rajta valamit, vagy elfogyasztani az előrecsomagolt vacsorát, végül pedig koccintani valamivel arra, hogy teljesítettük a kihívást.

3

Kanyarodjunk vissza Madagaszkárhoz egy kicsit, ehhez pedig pont kapóra jön a madagaszkári fűszerekkel megbolondított, különleges ízvilágú, gyógynövényekből készült Kalumba Spiced Gin. A Zwack Kecskeméti Párlatmanufaktúrában készült ez az egyedi, aszalt fügén, tölgyfa hordóban érlelt gin, a felhasznált vad fűszernövények Afrikából és Madagaszkárról származnak. Az ital egyik alapanyaga a kalumbagyökér, de a karakteres ízvilághoz többek közt a citromfű, szegfűszeg, rózsabors, kurkuma, csillagánizs vagy gyömbér is hozzájárul. Ha a citrusosabb, klasszikus gin ízt keresünk, akkor a Kalumba White Gin a jó választás, tonikkal fogyasztva igazi madagaszkári kaland. Fogyaszd felelősséggel!

0 /eletmod/utazas/egy-csepp-madagaszkar-magyarorszagon-a-legszebb-hazai-szigetek-nyomaban-x/