Barion Pixel Bled és Bohinj, Szlovénia legcsodásabb tavai – Coloré

Bled és Bohinj, Szlovénia legcsodásabb tavai

2021. 05. 26.

Tavasszal, nyáron és ősszel is jó ötlet Szlovéniába utazni, különösen az ország két legszebb tavához.

Képzeld el, hogy egy nyugodt, csendes tó partján ülsz egy völgyben, ahol minden irányból hegyek vesznek körül. Ha elutazol a csodás Bled városába, valóra is válik ez az álmod!

Télen-nyáron Bled

Bohinj Szlovénia legnagyobb tava és Bled után a második legnépszerűbb. Mindössze néhány percnyi autózásra találhatóak egymástól, és ha már elutazol Bledbe, szigorúan tilos kihagyni Bohinjt, és ez fordítva is igaz. 

Mindkét tó egész évben látogatható, nyári és téli programok egyaránt tervezhetőek. Ha szeretsz síelni, Bohinj környékén akkor is megtalálod a számításodat, míg nyáron ugyanitt gyönyörű túraútvonalak várnak, illetve meg is mártózhatsz a tavakban.

Körbesétálhatod a tiszta vizet, felmászhatsz a tó fölé magasodó dombra, és kötelező program egy csónakázás, ugyanis néhány perc alatt beevezhetsz a tó kis szigetére, amin egy templom van. Ennek tetejéről pedig parádés kilátás nyílik a környékre.

Bled
Kép forrása: Unsplash

A víz Bohinjban átlagosan 26 fokos, ez kiváló hőmérséklet az úszásra. Az ország legnagyobb tava jóval kevésbé funkcionál turistamágnesként, mint Bled, viszont a panorámája hasonlóan lélegzetelállító.

Feltétlenül kóstold meg a helyi krémest, amit cream cake néven tudsz kérni, majd egy helyi sörrel is leöblítheted, de bármelyik tóparti cukrászda teraszán egy jó kávé mellett nemcsak az ízeket, hanem a környezetet is kiélvezheted.

Bledi tó Krémes
Kép forrása: Unsplash

Íme pár javaslat, hogy mit érdemes Bohinjban csinálni:

Először is érdemes meglátogatni a Savica vízesést, ami egy könnyed túra bármilyen korosztály számára. Ráadásul az 51 méter magas zuhatag felé vezető úton számos látványos növényt is megcsodálhatsz, és még a Száva forrást is lecsekkolhatod.

Ha nyugisabb körülmények között csónakáznál, turistáktól távol, akkor válaszd Bohinjt Bled helyett, hiszen szinte mindentől távol érezheted magad, ha beevezel a tó közepére, és onnan figyeled meg a hegyeket.

Bohinj tó szlovénia
Kép forrása: Unsplash

Ki ne hagyd a zipline pályákon való csúszkálás élményét, az erdőben több ilyet is találsz. Nagyjából kétórás programmal tervezz, és bár elsőre ijesztőnek látszódhat, csak engedd el magad, csodás élmény lesz!

Ha pedig már belejöttél a „magaslati” élményekbe, akkor irány a Rjava Skala kabinos felvonó, hogy élvezhesd a Júliai-Alpokra való kilátást.

Irány a Vintgar-szurdok!

Bármelyik települést is választod desztinációnak, látogass át a Vintgar-szurdokhoz. 1,5 km hosszan fut végig a Radovna folyó mentén a túraútvonal, amelynek a végén egy 16 méter magas vízeséshez érkezel.

Vintgar Szurdok
Kép forrása: Unsplash

Borítókép forrása: Unsplash