Barion Pixel Megelevenedő képeslap: az ezerarcú Málta – Coloré

Megelevenedő képeslap: az ezerarcú Málta

2021. 08. 15.

A koronavírus-járvány pillanatnyi enyhülésével rengeteg, kalandra kiéhezett utazó indult vakációra. A zöld besorolású, azaz biztonságosnak tekinthető desztinációk közül Málta több szempontból is optimális úticél lehet.

Egy utazás megszervezésekor általában többféle aspektust kell szem előtt tartanunk. A család különböző tagjainak preferenciái sokszor nehezen összeegyeztethetők, saját tapasztalat, hogy a kultúra versus strand kérdés általában nagy dilemmát okoz az úticél kiválasztásakor. A feleknek illik törekedni az egészséges kompromisszumra, ám akkor járunk a legjobban, ha sikerül olyan desztinációt találnunk, ami ötvözi a kettőt. Többek között ezért lehet Málta kiváló választás!

Történelem és kultúra

Máltán járva az embernek az a benyomása támad, hogy a sziget olyan, mint egy tinédzser: nem tudja eldönteni, mi lesz, ha nagy lesz. Ugyan változatos történelme egészen a prehisztorikus időkig nyúlik vissza, az évszázadok során a legkülönfélébb nációk fennhatósága alá tartozó ország magán viseli az arab, olasz, angol kultúrák sajátosságait, ezekből pedig különleges elegyet alkot. 

Fővárosa, Valletta Európa legkisebb fővárosaként is ismert, felfedezése mindenképp egy teljes napot követel. Elnevezését építtetőjéről, Jean Parisot de la Valette-ről kapta, aki 1566-ban kezdte meg a város megalkotását, ami összességében 15 évet vett igénybe. 

A fővároson belül érdemes több megállót is útba ejteni. Az 1661-ben kiépített Upper Barakka Gardens közkertjéből csodás kilátás nyílik a nagy kikötőre. Ha szerencsénk van, elkaphatjuk a déli ágyúlövés sorozatot, sőt, még az őrségváltásnak is szemtanúi lehetünk. 

Málta
Upper Barakka Gardens Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Vallettán belül mindenképp ejtsük útba a Szent János Társkatedrálist, ami Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, egyúttal a római katolikus egyház egyik legprominensebb, barokk stílusban épült székesegyháza. Megépíttetését 1572-ben a máltai lovagrend nagymestere, Jean de la Cassiére rendelte el, miután sikerült megvédeni a várost a török megszállástól. 

Szt Janos Tarskatedralis
A Szent János Társkatedrális belső tereKép forrása: a szerző saját fotója

Ha igazán szép, Instagram-kompatibilis képeket szeretnénk készíteni, látogassunk el Mdina-ba! A sziget közepén elhelyezkedő apró város csak gyalogszerrel járható be, viszont mellette parkolóhelyek várják az autóval érkező turistákat. A város egy domb tetején fekszik, kőfalak veszik körül, ezért is kapta a Silent City, vagy Csendes város elnevezést. 

Ha megfáradtunk a nagy forróságban, csobbanjunk a tengerbe!

Strandolás

Máltáról hajókirándulás formájában, jutányos áron látogathatunk el a Gozo és Comino szigeteire. Gozón található a neoromán stílusban épült Ta’ Pinu Bazilika, amit 1932-ben Szűz Mária tiszteletére szenteltek fel.

Ta Pinu Szentely
A Ta’ Pinu Bazilika Kép forrása: a szerző saját fotója

Emellett otthont ad például a Ramla I-Hamra vörös homokos strandjának is, amit nagyrészt érintetlen környezet vesz körül. 

Comino szigete leginkább azúrkék színű, képeslapba illő Kék Lagúnájáról ismert. 

White,yacht,stands,in,azure,transparent,water,sea,,beach,blue
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix


A lélegzetelállító hely hátránya, hogy a turisták körében igazán népszerű, ezért érdemes minél előbb érkezni, hogy zavartalanul gyönyörködhessünk benne, és kiélvezzük a hűs habokat. 

Máltára visszatérve érdemes kipróbálnunk Anchor Bayt, ami a sziget északnyugati csücskében található. A sziklás öböl hűs vize tökéletes kikapcsolódást jelent a megfáradt utazók számára. Érdekesség, hogy ez a helyszín szolgált az 1980-ban bemutatott Popeye film helyszíneként. 

Il Mellieha,,malta, ,panoramic,skyline,view,of,the,famous,popeye
Anchor BayKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Szintén az északnyugati partszakaszt ékesíti a Golden Bay, ami az öbölben fellelhető aranydűnékről kapta a nevét. A terület mind tömegközlekedéssel, mind autóval könnyen megközelíthető, családbarát rész. Ha meguntad a lubickolást, Golden Bay-en rengeteg aktív sportolási lehetőség vár: kipróbálhatod a jet skit, a kajakozást, vagy a vízisíelést is. 

A,view,of,a,golden,bay,in,ghajn,tuffieha,region,
Golden Bay Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha kristálytiszta vízre vágysz, a Kék Lagúna mellett mindenképp látogass el a Little Armier strandra is. A kősziklákkal szegélyezett partszakasz a korábbiakhoz hasonlóan szintén Málta északnyugati csücskében helyezkedik el. A tengerpartot szegélyező útról gyönyörű kilátás nyílik Málta mezőire. 

Gasztronómia

A máltai konyha a szigetre tévedt kultúrák örömteli találkozása. A tradicionális máltai ételek rusztikusak ugyan, ám kétségkívül könnyed frissesség jellemzi őket. A tengeri herkentyűk elkészítéséhez a helyiek gyakran használnak citromot, olívát, paradicsomot, vagyis lényegében mindenféle szezonális zöldséget, gyümölcsöt. Az ebédet viszont felejtsük el: az éttermek dél és délután három között általában zárva vannak, sőt, a jobb helyek csak este hatkor nyitnak. Ha a bőséges reggeli és ínycsiklandó vacsora között mégis harapnánk valamit, érdemes megkóstolnunk a pastizzit, ami egy ricottával és pépesített borsóval töltött, lapos péksütemény. 

Traditional,savoury,pastry,pastizzi,from,malta,with,ricotta,filling.,valletta
PastizziKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Vacsorára bátran válasszuk a legtöbb étlapon megtalálható kapunatat, ami a lecsó máltai változata. Szintén kipróbálandó a lampuki pite, ez lényegében egy hallal töltött tésztaféle. Ha nem vagy a seafood híve, mindenképp javaslom a bragjolinevű ételt. A bragjoli keménytojással, sonkával, petrezselyemmel, fokhagymával, parmezán sajttal töltött, borban és hagymamártásban marinált marhahús, amely némi zöldségkörettel társítva mennyei ízélményt ad. Vigyázat, befalását követően egy ideig nehézkes a mozgás, a máltaiak ugyanis nem sajnálják az emberes adagokat. 
Ha édességre vágyunk, mindenképp kóstoljuk meg a kannolit, illetve a Helwa tat-Tork nyalánkságot, ami egész, és tört mandulák cukorral kevert masszája. 

Mik az utazás feltételei?

Az olasz csizma csúcsánál fekvő sziget jelenleg zöld, vagyis a legkevésbé veszélyes besorolásba esik. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmiféle óvintézkedés nem szükséges az országba való belépéskor. A magyar kormány Konzuli Tájékoztatás nevű oldalán naprakész információk várják az utazni vágyókat. 

Máltára jelenleg a sárga zónákból engedélyezett a beutazás, ide tartozik hazánk is. A 12 évnél idősebb személyek EU-s COVID igazolvánnyal, karantén nélkül léphetnek be az országba. Fontos kiemelnünk, hogy Málta jelenleg kizárólag a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltásokat fogadja el. A teljes körű oltottság után 14 napnak kell eltelnie a beutazás napjáig. A repülőjegyek lefoglalása előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy a légitársaság milyen kritériumokat támaszt utasai felé, a legtöbb esetben szigorúan veszik a maszk használatát. Légitársaságtól függetlenül mindenképp le kell töltenünk az EESZT alkalmazást, amiben biztonságosan, online formában tárolhatjuk az Uniós Oltási Igazolványunkat. 

Máltán jelenleg kötelező a beltereken a maszkhasználat, ugyanakkor, ha kültéren kettőnél több ember van együtt, oltás ide vagy oda, fel kell tenni a védőeszközt. 

Ugyanakkor a mediterrán lazaságnak – és a gyakran több, mint negyven fokos hőségnek – köszönhetően a máltaiak már lazábban kezelik a maszkhasználatot: senkit nem köveznek meg a Szent György téren, ha a trafikba belépve elfelejti feltenni a védőeszközt, mindössze kedvesen emlékeztetik rá. 

Máltán járva az embernek olyan érzése van, mintha visszaröppent volna néhány száz évet a múltba. A történelmi épületek hangulata, a városok kellemes kuszasága, a tenger megnyugtató hangja tökéletes kikapcsolódást nyújtanak megfáradt idegeinknek, és újult erővel töltenek fel a hétköznapokra. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix