Albánia tengerpartjai ősszel is megismételhetetlen vonzerővel várják a mainstream strandokból kiábrándult kalandorokat

2023. 09. 18.

Hamisítatlan strandélmény, kevés turista, szívélyes közeg. Nem, ez nem a tökéletes utazás receptje, de még akár az is lehet: Albánia tengerpartjai ugyanis a felsoroltakkal várják azokat a látogatókat, akiknek elege van a mainstream európai helyszínekből, s szeretnének kiszabadulni a turisták olykor fojtogató tömegéből.

Ha európai strandélményekről van szó, rendszerint mindenkinek a dalmát, spanyol vagy olasz tengerpart ugrik be. Ezek a helyszínek mostanra viszont gyakran olyan túltelítettek, hogy a tömeg miatt élvezhetetlenné válnak a természet szépségei. (Összehasonlításképp: míg Albániában tavaly 7,5 millió turista fordult meg, addig Spanyolországban 71,6 millió.) Korántsem ez a helyzet Albánia tengerpartjai esetében, amelyek egyrészt jóval pénztárca barátabbnak bizonyulnak a bejáratott turistaközpontoknál, nem mellesleg elképesztő látvánnyal kecsegtetik a tengerek szerelmeseit. 

A felfedezetlen Albánia

A hivatalosan 450 kilométer hosszú albán riviéra (vagy a helyeik által Breguként emlegetett szakasz) a Jón-tenger északkeleti részén fekszik: a part Vlore-n és Sarandán keresztül egészen a Butrint Nemzeti Parkig, valamint a görög határig nyúlik. A Bregu ad otthont Albánia legszebb strandjainak, valamint számos, egyéb látnivalónak, beleértve az olyan természeti csodákat, mint a barlangok és víz alatti források, de hangulatos, tengerparti falvakat, olajfaligeteket, lenyűgöző kilátást, ősi romokat, s még egy-két használaton kívüli atombunkert is felfedezhetünk arra járva. 

Albánia tengerpart, Dhermi beach
Albánia tengerpartjai: a Dhermi Beach madártávlatból. Kép forrása: zm_photo/Getty Images

Noha Budapestről indul közvetlen járat Albánia egyetlen nemzetközi repülőterére, Tiranába (a cikk megírásakor 35-70.000 Forint/fő értékben vásárolhatók jegyek a WizzAir Budapest-Tirana járataira szeptemberben és októberben), megéri megfontolni azt a lehetőséget is, hogy Korfura veszünk repülőjegyet, majd onnan hajóval érkezünk a célállomásra. Az időjárás miatt még ősszel sem kell aggódnunk: Albániában szeptemberben 28 fok körül mozog a nappali hőmérséklet, míg októberben 22-25 Celsius fok várható. 

Albánia tengerpartjai: Gjipe Beach

Ugyan azt korántsem mondhatnánk, hogy Gjipe Beach a könnyen megközelíthető strandok közé tartozik (durva földút vezet az albán tengerpart egyik ékkövéhez, érdemes megfontolni a négykerékmeghajtású-autót ezen a szakaszon), de megéri a fáradozás: a Gjipe ugyanis még az átlag albán strandok között is érintetlennek számít. 

A Gjipe egy kavicsos strand, amely meleg, kristálytiszta vízzel kecsegteti a látogatókat, így ideális helyszín az úszásra. Nyaranta kajakok és SUP-ok is bérelhetők a környéken, de napernyővel érdemes lehet külön készülnünk. A strandon néhány kávézó biztosítja az ízletes, albán falatokat, ám a vendéglátóegységek száma korántsem olyan magas, mint Európa egyéb tengerpartjain, így nem is zavarják a pihenésünket. A Gjipe Beach nagyjából 1,5-2 órányi autóútra található Vlore városától, a strand mellett 2-300 LEKért (1085 forint) tudunk parkolni. 

Dhermi Beach

Hasonló hangulattal várja a strandolni vágyókat a Gjipétől északra fekvő Dhermi Beach, amelyet Albánia legszebb partjaként emlegetnek. Ugyan a Dhermi partszakasza sem homokos, ám a sima, fehér kavicsok és a türkizkék vízlátványa megismételhetetlen vizuális élményt nyújtanak az odalátogatóknak. 

Mivel a Dhermi Beach könnyebben megközelíthető, mint a Gjipe, ezért családok is bátran vállalkozhatnak arra, hogy ezen a partszakaszon kapcsolódjanak ki. Ezen a strandon már napozóágyakat, napernyőket is bérelhetünk, s jóval több étterem és kávézó biztosítja a finomságokat a turistáknak, és a gyakran odalátogató helyieknek, mint a Gjipe-szakaszon. Érdekesség, hogy a Dhermi Strandon éjszaka sem áll meg az élet: ahogy lemegy a Nap, a partszakasz fergeteges tengerparti partik színhelyévé avanzsál. A Dhermi Beach Sarandától kétórányira, Vlore-tól 1,5 órás autóútra található meg. 

Potam Beach

Jóval eldugottabb hatást kelt az albán riviéra északi végén található Potam Beach, hiszen a hegyek között, zöldövezetben fekszik. A strand ebből kifolyólag nap közben nagyrészt árnyékos, de ez a hőségben egyáltalán nem jön rosszul, sőt! 

A Potam Beach (akárcsak a Gjipe vagy a Dhermi) szintúgy kavicsos partszakasszal rendelkezik, ám itt nem apró kavicsokra, sokkal inkább nagy, kerek kövekre érdemes számítanunk. A Potamon tengerparti bárok és éttermek széles skálája található meg, ahol bátran fogyaszthatunk pár finom falatot és hideg italt, miközben megcsodálhatjuk a nem mindennapi kilátást. A Potam Beach 5 perces autóútra található Himare városától, így érdemes ott szállást foglalni, ha előzetesen ez a strand ejtette rabul a szívünket. 

Forrás: WanderLush.org 
Borítókép forrása: vale_t/Getty Images