5 európai tengerpart, ahol garantáltan csodákat láthatsz

2023. 05. 20.

Sokan kívánjuk a vizet a nyári időszakban, így az európai tengerpartok is sokunk listáján vannak, mint idilli helyszín a nyaralásra. Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy csodákat lássunk, hiszen kontinensünkön is több olyat találunk, ami nemcsak szép, hanem pihentető is!

Európai tengerpartból számtalan van, s a legjobb bennük, hogy számos ország kultúráját megismerhetjük, ha különböző tengerpartokat látogatunk. Kevés jobb dolog van annál, mint a tengerparton ücsörögni, és inni a spanyol bort vagy épp szürcsölni az olaszok Aperol Spritzét, bámulni a görögök kék-fehér építményeit, vagy épp a napsütést élvezni a Côte d’Azur-ön. Összegyűjtöttem hát azt az öt európai tengerpartot, ahol én magam is szívesen hallgatnám a hullámok énekét.

Az 5 legszebb európai tengerpart

Több oldalt is megnéztem a legszebbeket keresve, úgyhogy a lista kizárólag szubjektív, bizonyosan vannak ennél is szebbek, de kutatásomból ezek kerültek ki győztesen.

Olaszország – San Fruttuoso

Az ország egyik legszebb megyéje kétségkívül Liguria. A Genovától nem messze található San Fruttuoso tengerpart csodás sziklákat rejteget. Eljutni nem egyszerű, ugyanis Portofinóból vagy hajóval van rá mód, de mindenképpen megéri a plusz utazást, hogy megcsodálhassuk ezt a regényekbe illő helyet! Az itt álló kolostor a tizenegyedik század környékén épült, és legutoljára 2017-ben újították fel. Egyik érdekessége a víz alatt található Krisztus szobor, mely 17 méter mélyről kémleli a víz alatti világot.

Az egyik legvadregényesebb európai tengerpart Liguria megyében található Olaszországban
Az egyik legvadregényesebb európai tengerpart Liguria megyében található Olaszországban / Kép forrása: Sanf Faabi / Getty Images

Olaszország – Cala Goloritzé

Nehezen szabadulok Olaszországtól, és ez nem véletlen, hiszen az európai tengerpartok között páratlan látványokhoz juthatunk e csizma alakú csodában. A Cala Goloritzé Szardínián található, és e strand különlegessége, hogy a természetnek köszönhetjük: egy 1962-es földcsuszamlás során jött létre. A kellemes, homokos partját csodás víz veszi körül, és 1995 óta a Világörökség részét képezi.

Ezt a csodás partot a természet alakította ilyenné / Kép forrása: Daniele Macis / Getty Images
Ezt a csodás partot a természet alakította ilyenné / Kép forrása: Daniele Macis / Getty Images

Horvátország – Zlatni Rat

Hozzánk legközelebb a horvát tengerpart van, így ha nem akarunk repülőre szállni, akár autóval is megközelíthetjük. Az Arany Szarv névre hallgató tengerpart elsősorban alakjának köszönheti a nevét. Az apró kavicsokból álló partszakasz nem csak napozásra tökéletes, ugyanis ideális akkor is, ha windsurfözni vagy jet-skizni támad kedvünk.

A horvát-tengerpartot pár óra autózással is megközelíthetjük / Kép forrása: Jurij Savenko / Getty Images
A horvát tengerpartot pár óra autózással is megközelíthetjük / Kép forrása: Jurij Savenko / Getty Images

Franciaország – Villefranche-sur-Mer

A közvetlenül Nizza mellett található település lakosainak száma meglehetősen alacsony: alig ötezren lakják. A Côte d’Azur-höz tartozó partszakasz használata ingyenes, így bátran kiteríthetjük a törülközőnket a puha homokon. Ideális pihenésre és napozásra, de a környező éttermekben élvezhetjük a helyi gasztronómia remekeit, a nap végén pedig végignézhetjük, ahogy a Nap nyugovóra tér a hullámok mögött.

Ha mindig is a Côte d'Azur-re vágytunk, ez a tökéletes hely a pihenésre! / Kép forrása: Stockbym / Getty Images
Ha mindig is a Côte d’Azur-re vágytunk, ez a tökéletes hely a pihenésre! / Kép forrása: Stockbym / Getty Images

Görögország – Paleochori strand

A görögök is bőséggel el vannak látva szebbnél szebb tengerpartokkal. A Paleochori strandot délen találhatjuk meg. A part homokos, épp úgy, mint a mesében, és három öbölre láthatunk rá. A part bővelkedik éttermekben vagy szállásokban, ám mégiscsak a víz az, ami feledhetetlen emléket nyújt, különösen az abban lévő források miatt! Ügyeljünk rá, hogy ezek a források ténylegesen nagyon melegek, úgyhogy legyünk óvatosak, amikor kipróbáljuk őket!

Akár ezt a falut is meglátogatjuk ha már a Paleochori strandon járunk / Kép forrása: Gatsi / Getty Images
Akár ezt a falut is meglátogatjuk ha már a Paleochori strandon járunk / Kép forrása: Gatsi / Getty Images

Nyitókép forrása: Unsplash