A végtelenbe és tovább – 8 felhőkarcoló a világ körül

2021. 09. 22.

Az ember mindig többre vágyik, ez igaz az építészetre is – évente nőnek ki a földből több százméteres magasságba törő épületek, melyek sorra döntik a rekordokat. Lehetetlen mindet felsorolni, így most nyolcat hoztunk az ikonikus létesítmények közül.

A legelső modern felhőkarcolónak tartott épület 1885-ben épült meg Chicagóban és a Home Insurance Building nevet viselte. A tizenkét emeletes, negyvenkét méteres építményt 1931-ben elbontották, de ha állna is eltörpülne óriási társai mellett. Mégis, ez volt az első ház, melynek vasszerkezete lehetővé tette ezt a magasságot, és ez kezdte el a felhőkarcolók történetét. Az építészeti és műszaki fejlődésnek köszönhetően aztán egyre magasabb kreálmányok születtek, ma például csak Hong Kongban 503 olyan felhőkarcoló van, ami meghaladja a 150 métert. 

Burj Khalifa, Dubai (2009) – 828 méter

Dubai,downtown,day,to,night,transition,timelapse,with,burj,khalifa
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bizonyára mindenki tudja, hogy ennél magasabb épület jelenleg nincs a világon, de azt tudtátok, hogy Földünk legmagasabban elhelyezkedő mecsetje is itt van? Bizony, a 158. emeleten a 163-ból. Hogy strapabíró legyen, és kibírja a napközbeni akár 50 Celsius fokos hőmérsékletet, sokszor éjszaka dolgoztak az épületen, ekkor öntötték a különleges összetételű betont, amiben még jég is volt. A 124 és 125. emeleteken található látogatóközpont teljes egészében körbejárható, utóbbin az arab kultúrával és művészetekkel is megismerkedhetnek a turisták. A 39. szinten és alatta Armani hotel üzemel, a 108. és 154. emeletek között irodákat rendeztek be, és persze vannak itt éttermek, na meg a karbantartásért felelős szintek is. Ha valaki gyalog tenné meg a csúcsig tartó utat, annak 2909 lépcsőn kell felküzdenie magát.

Taipei 101, Tajpej  (2004) – 508 méter

taipei 101
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Egy rügyező bambuszrudat jelképez a Taipei 101 külalakja, a kínai kultúra soha nem hanyatló erejére utalva ezzel. A Tajvanban megépült torony volt a legelső, mely átlépte a fél kilométeres álomhatárt, és 2004-2009 között a legmagasabb épület volt a bolygón. Elviekben itt található a leggyorsabb utaslift is, mely 1010 méter/perces sebességgel, összesen 37 másodperc alatt juttatja fel a látogatóit az ötödik emeletről a tetőre. De ez mit sem érdekli azokat a futókat, akik a toronyfutás (tower running) nevű sportban érdekeltek, amiket kizárólag ilyen magas épületekben szerveznek meg, mint a Taipei 101.

Petronas ikertornyok, Kuala Lumpur (1996) – 452 méter

petronas tornyok
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A két tornyot összekötő híd, a Skybridge pazar kilátást biztosít a maláj fővárosra, és az ikertornyok szinte minden Malajziáról szóló összeállításban helyet kapnak. Az épületek a jövőbe tekintést szimbolizálják, és nem véletlenül a milleniumhoz közeli időpontban készültek el, jelezve ezzel az ország igényét és törekvéseit a fejlődésre. Az ikertornyok kategóriájában ők az elsők, és Kuala Lumpur koronaékszereként hivatkozik rájuk a hivatalos honlap.

Empire State Building, New York (1931) – 437 méter 

New,york,city,skyline,with,urban,skyscrapers,and,rainbow.
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

 A Shreve, Lamb & Harmon építővállalat egyik alapítója, William Lamb által tervezett épület idén már a kilencvenedik születésnapját ünnepelte, melyet egy év és 45 nap alatt építettek fel. Megénekelték már több dalban, filmek ezreiben szerepelt vágóképként, vagy épp helyszínként. Megmászta King Kong, hiába várta itt Chuck Blairt A pletykafészekben és A függetlenség napjában pedig ezt pusztították el először a földönkívüliek. 1931-től negyvenegy éven át birtokolta a világ legmagasabb épülete címet, és egyike azon felhőkarcolóknak a világon, melyek kilátójában esküvőket is lehet szervezni.

Chrysler Building, New York (1930) – 320 méter

chrysler building
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ugyan csak tizenegy hónapig volt a Föld legmagasabbja, mert elvette tőle ezt a címet a következő év tavaszán átadott Empire State Building, egy ügyes húzással verte meg építésekor az Eiffel-tornyot. Ugyanis William van Alen építész “váratlanul” az art déco stílusú felhőkarcoló tetejére rakatott egy nagyjából 55 méteres tornyot. A világ legmagasabb téglaépülete viszont ez, emellett a New York Times Buildinggel holtversenyben városuk negyedik legnagyobb építménye. Megrendelője, Walter P. Chrysler autóipari mágnás kérésére autókra utaló szimbólumokkal díszítették, előcsarnoka háromszög alakú, és sok társához hasonlóan a Chrysler is “szerepelt” már mozikban, jobbára posztapokaliptikus történések közepette láthattuk.

Kingdom Centre, Rijád (2002) – 302 méter

Saudi,arabia,riyadh
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Rijád építésügyi törvényei értelmében egy épületnek sem lehet harmincnál több használatba vehető szintje, azonban magassági korlátozás nincs érvényben – így tehát az a nagy rés a Kingdom Centre tetején nem véletlenül van ott, az épületnek tényleg csak harminc emelete van. A második szinten egy, kizárólag hölgyek számára kialakított, privát bevásárlóközpont található, ahol van többek között bank és mecset is – csak nőknek. Ide férfiak nem tehetik be a lábukat, így a nők arcuk vagy hajuk eltakarása nélkül, szabadon mozoghatnak. Ez, ismerve helyzetüket Szaúd-Arábiában, egyszerre meglepő és kivételes. 

Bitexco Financial Tower, Ho Si Minh-város (2010) – 262 méter

Hochiminh,city,,vietnam, ,feb,20,,2020:,aerial,panoramic,cityscape
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Vietnám nemzeti virágát, a lótuszt szimbolizálja a tizenegy éve befejezett Bitexco, mely az ingatlanbizniszben utazó cégcsoport főhadiszállása Ho Si Minh-ben. 68 emelete van, mellette pedig háromszintes pincéje, és nemcsak vállalatok irodáinak ad otthont, hiszen van benne egy hétvásznas mozi, üzletek és éttermek is. Legfeltűnőbb része azonban az ötvenkettedik emeleten található kiugró rész, mely helikopterleszállóként funkcionál. A szuperhősfilmek rajongóinak máshonnan is ismerős lehet – ez ihlette ugyanis a Bosszúállók főhadiszállását, a Stark-tornyot.

Transamerica Pyramid, San Francisco (1972) – 260 méter

San,francisco,ca, ,march,29:areal,view,on,transamerica,pyramid,and
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

San Francisco viktoriánus stílusban épült házaival szöges ellentétben áll ez a futurista felhőkarcoló, mely kezdetben nagy port kavart, hiszen nem illett a városképbe. A város látképe azonban ma már elképzelhetetlen lenne az obeliszk nélkül, melyet olyan gondosan terveztek meg, hogy ellenáll az öböl gyakori szeizmikus remegéseinek is. Így történt 1989-ben is egy 7,1-es erősségű földrengéskor, amikor az épület egy percen keresztül rázkódott és ki is lengett oldalra, de sértetlen maradt és senki sem sérült meg. 2017-ig volt a város legmagasabbja, amikor a Salesforce Tower megelőzte.