Barion Pixel Miért nők általában a humanoid robotok? – Coloré

Miért nők általában a humanoid robotok?

2023. 08. 07.

Amikor a mesterséges intelligencia humanoid formáját adják meg a tudósok, általában úgy választják a robotot, hogy nőies tulajdonságokkal rendelkezzen. Miért van ez? Van ennek jelentősége?

Sokan azt gondolják, hogy a mesterséges intelligencia az ellenségük. A problémát az is erősíti, hogy a humanoid gépek gyakran női kinézetet kapnak, ami újabb kérdéseket vet fel.

A United Nations AI for Good konferenciáján Genfben most megpróbálta orvosolni ezt a problémát. Az esemény célja az volt, hogy az AI-t előtérbe helyezve globális problémákra találjon megoldásokat. Az eseményen olyan humanoid alkotások voltak jelen, mint Ai-Da (az „első ultra-realisztikus női robotművész”), Grace (a „világ vezető ápolórobotja”), valamint Sophia, Nadine és Mika. Volt még egy rockzenész gép, Desdemona is.

Ezeknek egy közös vonásuk van, a női kinézet. De miért választják a készítők általában női tulajdonságokkal rendelkező gépeket?

Miért a női forma?

Gyakran az az érv hangzik el, hogy az AI-hangrendszer női hangját a nemek közötti egyenlőtlenség okozza. De néha ennél ártatlanabb ok állhat a háttérben: a tervezők magukra modellezték a robotot.

Például Nadine esetében a tervező, Nadia Magnenat Thalmann saját magáról nevezte el az alkotását. Emellett Geminoid, az egyetlen férfi robot a konferencián, a japán robotikus Hiroshi Ishiguro képmására készült.

A konferencia egyik kiemelt előadója Ai-Da volt, egy olyan gép, amely rajzol, fest és szobrászkodik, ráadásul performanszművész is egyben. Lisa Zevi, az Ai-Da projekt működési igazgatója szerint ezért választották a gép nőies megjelenését, hogy a női hangot és megjelenést is képviseljék a művészet és a technológia területén, ahol a női hangok eddig is alulreprezentáltak voltak.

Az érvek között szerepel az is, hogy a nők jobban kedvelik a női hangokat, míg a férfiaknál nincs ilyen preferencia. Karl MacDorman, a robotika és ember-számítógép interakció szakértője kérdőíveket töltetett ki nőkkel és férfiakkal, valamint tesztelte is a reakciókat. Eszerint a nők sokkal jobban szeretik a női hangot, mint amennyire be merik ismerni, a férfiak pedig azt mondták a kérdőívekben, hogy a női hangot jobban kedvelik (annak ellenére, hogy nem igazán érdekli őket).

robot
Kép forrása: gremlin / E+ / Getty Images

Szexualizált robotok?

Kathleen Richardson, a brit De Montfort Egyetem robotok etikájának és kultúrájának professzora szerint a nőies kinézetűeknek az volt a célja, hogy kevésbé ijesztőek legyenek az emberek számára. Ugyanakkor a férfiakat jobban érdekli a női AI, ami ösztönből fakad.

Határozottan létezik szexualizáció. Minél valósághűbb a robot és minél valósághűbb a hangja, annál nagyobb a hajlam a szexualizálásra. Ha valami nagyon valósághű, akkor hajlamosak arra, hogy úgy lássák, vagy úgy kezeljék, mintha ember lenne

– állítja MacDorman. Hozzáteszi, hogy ez egy nagyon férfiak által uralt iparág, akik az ellenkező nem iránti érdeklődésük miatt készítik az alkotásokaikat női alakra.

Richardson attól tart, hogy az ilyen robotok egyre inkább a szexuális célokra fogják használni. A szex ötlete az AI-jal már a mainstream szórakoztatóiparban is megjelent, például olyan filmekben, mint az Ex Machina. Úgy véli, hogy figyelmet kell fordítani ennek az etikai kockázatára.

Forrás: BBC

Borítókép forrása: imaginima / E+ / Getty Images