Barion Pixel Mesterséges intelligenciával a melanóma ellen – 100 százalékos biztonsággal kiszűri a bajt – Coloré

Mesterséges intelligenciával a melanóma ellen – 100 százalékos biztonsággal kiszűri a bajt

2023. 10. 13.

A mesterséges intelligencia létezése több kérdést felvet, hiszen számos hátránya van, melyeket bizonyos szakmák művelői emelnek ki. Vannak előnyei is azonban, például az orvostudományban, hiszen számos betegség kezelésében vagy diagnosztizálásában segíthet, például a melanómáéban is!

Egy berlini orvosi konferencián bemutattak egy új kutatás eredményét, mely alapján megállapították, hogy a mesterséges intelligencia közel száz százalékban felismeri a melanómát a bőrrák legsúlyosabb formájába esetében.

A tanulmányban a kutatók két és fél év alatt több mint 22 000 bőrrákgyanús beteget vizsgáltak. Amellett, hogy az új szoftver mind az 59 melanómás esetet felismerte, 99,5%-os pontossággal észlelte az összes bőrrákot, 190-ből csupán 1-et kihagyva. A rákot megelőző elváltozások azonosításában 92,5%-os hatékonysággal működött.

Mint a szakértők elmondták, a tanulmányból kiderül, hogy az MI gyorsan fejlődik és tanul, a kiemelkedő pontosság pedig annak köszönhető, hogy a mesterséges intelligencia egyre jobb minőségű képekből tanul, ekképp a fejlődése is gyors. A melanóma felismeréséhez használt szoftver legújabb verziója 2022 áprilisa és 2023 januárja között több, mint ezer személyes konzultációt váltott ki, így több idő jutott a sürgős ellátást igénylő betegekre.

A melanóma és a mesterséges intelligencia

Az eredmények ellenére a kutatók meglátása az, hogy a mesterséges intelligenciát nem szabad önálló felismerőeszközként használni anélkül, hogy egy bőrgyógyász felügyelné a munkáját. Erre legfőképpen az ad okot, hogy bár 99,5 százalékos pontossággal felismerte a veszélyes elváltozásokat, ott van a maradék 0,5 százalék, ami hibaszázalék is egyben.

A melanómát a mesterséges intelligencia 99,5 százalékban felismerte / Kép forrása: Malikov Aleksandr / Getty Images
A melanómát a mesterséges intelligencia 99,5 százalékban felismerte / Kép forrása: Malikov Aleksandr / Getty Images

Mint a projektben dolgozó szakemberek mondták, további kutatások a megfelelő klinikai felügyelet mellett lehetővé tehetik a mesterséges intelligencia egyfajta előszűrőként történő alkalmazását. Mindennek ellenére az MI egyfajta ígéret az egészségügyi ellátás jövőbeni biztosításában, mely akár a bőrgyógyászaton túl is használható lehet!

Forrás: Newsmax.

Nyitókép forrása: Getty Images