Barion Pixel Tim Burton: a mesterséges intelligencia elvesz valamit a lelkedből – Coloré

Tim Burton: a mesterséges intelligencia elvesz valamit a lelkedből

2023. 09. 13.

Tim Burton rendező nem rajong túlzottan azért, hogy a mesterséges intelligencia az ő stílusát utánozza.

Tim Burton nem szereti, hogy utánozza az AI

Tim Burton (Ollókezű Edward, Wednesday, Alice Csodaországban stb.) amerikai rendező, sötét, egyedi stílusáról ismert. Sokan szeretnék utánozni a műveit, akadnak olyanok, akik a mesterséges intelligenciához fordulnak emiatt. Ő viszont nagyon nem örül ennek.

A The Independentnek adott közelmúltbeli interjújában a Beetlejuice rendezője a mesterséges intelligencia potenciális veszélyéről beszélt az animációban, miután a Buzzfeed leközölt egy cikket, amelyben Disney-filmek karaktereit az ő stílusában teremtették újra a technológia segítségével. 

A Disney-karakterek változatait mesterséges intelligencia készítette! Nem tudom leírni azt az érzést, amit ez kelt bennem. Arra emlékeztetett, amikor más kultúrákban azt mondják: ‘Ne fényképezz le, mert elveszi a lelket’

– mondta Tim Burton.

Tim Burton
Kép forrása: Stephane Cardinale – Corbis / Contributor / Corbis Entertainment / Getty Images

Tim Burton elismerte, hogy néhány verzió jól nézet ki, de nem értékelte, hogy sajátos stílusát utánozták.

Elszív tőled valamit. Elvesz valamit a lelkedből vagy a pszichédből; ez nagyon zavaró, különösen, ha veled kapcsolatos. Olyan, mint egy robot, amely elveszi az emberségedet, a lelkedet

– tette hozzá.

Nem csak neki nem tetszik

Nem ő volt az egyetlen filmrendező, aki foglalkozott az AI-jal. James Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője azt mondta, hogy „a mesterséges intelligencia felfegyverzése a legnagyobb veszély”.

Úgy gondolom, hogy az AI-jal egy nukleáris fegyverkezési versenyhez fogunk hasonlítani. Ha mi nem építjük meg, akkor a többiek biztosan megépítik, és akkor ez eszkalálódni fog. El lehet képzelni a mesterséges intelligenciát egy hadszíntéren, az egészet csak a számítógépek vívják olyan sebességgel, hogy az emberek már nem tudnak közbelépni.

Tim Burton
Kép forrása: Leon Bennett / Stringer / Getty Images Entertainment

Christopher Nolan, az Oppenheimer rendezője pedig azt az erkölcsi dilemmát, amellyel J. Robert Oppenheimer fizikus az atombomba megalkotásakor szembesült, a mesterséges intelligencia folyamatos fejlesztéséhez hasonlította.

Amikor most például az AI területén vezető kutatókkal beszélgetek, ők szó szerint úgy hivatkoznak erre, mint az ő Oppenheimer-pillanatukra. Az ő történetére támaszkodva azt kérdezik: >>Oké, mi a felelőssége azoknak a tudósoknak, akik olyan új technológiákat fejlesztenek ki, amelyeknek nem szándékolt következményei lehetnek?<<

– mondta Nolan.

Tim Burton és a többi rendező aggodalmait a színészek is osztják, éppen ezért az egyik indoka a sztrájkjuknak is a mesterséges intelligencia használata a filmekben.

Forrás: People, The Independent

Borítókép forrása: Matt Winkelmeyer / Staff / FilmMagic / Getty Images