Barion Pixel Scarlett Johanssonnal szembejött önmaga úgy, hogy arra engedélyt sem adott – Coloré

Scarlett Johanssonnal szembejött önmaga úgy, hogy arra engedélyt sem adott

2023. 11. 02.

A mesterséges intelligencia erejét még csak most kóstolgatjuk. Bizonyára számos területen nagy segítségként szolgálhat, de már van, aki a negatívumát is kénytelen megtapasztalni. Scarlett Johansson ez utóbbiak egyike.

Az amerikai színésznő, Scarlett Johansson szemben találta magát saját képmásával. Méghozzá a Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar nevű alkalmazás által készült hirdetésben látta képmását. Az applikációhoz bárki könnyedén hozzájuthat a Google Play-en keresztül, de a színésznőnek semmi köze ehhez. A jogi képviselője is megerősítette azt, hogy semmi köze sincs az applikációhoz, vagyis nem a szóvivője annak.

Johansson képmását, hangját és nevét jogtalanul használták fel egy 22 másodperces videós hirdetésben, amely online formában jelent meg a Twitteren. A hirdetést október 28-án fedezték fel.

Scarlett Johansson
Egy alkalmazás segítségével, a mesterséges intelligencia által kreált hirdetésben tűnt fel Scarlett Johansson / Kép forrása: Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Scarlett Johansson nem hagyja annyiban

A hirdetést október 28-án fedezték fel. A színésznő egy régi klipjével kezdődik a videó, majd a hírességre hasonlító képekkel, és az ő hangjához hasonló hanggal reklámozza az AI alkalmazást.

Kevin Yorn, a színésznő jogi képviselője így fogalmazott:

Nem vesszük félvállról ezeket a dolgokat. Az ilyen körülmények között szokásos lépéseink szerint minden rendelkezésünkre álló jogorvoslati lehetőséggel foglalkozunk

A reklám ugyan azóta eltűnt, de az applikáció készítője a megkeresésére nem reagált. A hirdetés alatt apró betűkkel olvasható, hogy a képeket a Lisa AI készítette és semmi köze az igazi Scarlett Johanssonhoz, az mégis illetéktelen felhasználásnak minősül, ugyanis a híresség jóváhagyása nélkül használták fel fotóját, hangját és nevét is.

Nemrégiben Tom Hanks is hasonló módon járt. Az ő arcát és hangját egy fogászati promócióra használták fel.

Nyitókép forrása: Cindy Ord / Staff / Getty Images