Barion Pixel Elbúcsúzhatunk a Facebooktól és az Instagramtól – Coloré

Elbúcsúzhatunk a Facebooktól és az Instagramtól

2022. 02. 07.

Nem, ez nem egy clickbait cím, ugyanis a közösségi média felületeket birtokló Meta tényleg azzal fenyegetőzik, hogy elérhetetlenné teszi Európában a Facebookot és az Instagramot.

A tavaly ősszel Facebookról Metára keresztelt vállalat – melynek tulajdonában ott vannak a legnagyobb közösségi site-ok, így a Facebook, az Instagram, a Whatsapp és a Messenger is – minket is érintő szankciókat lengetett be. A “mi” alatt Magyarországot és az egész Európai Uniót értjük, de vajon miért fenyegetőzik ezzel az óriáscég?

facebook
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az okot a törvénykezésben találjuk, az egyre szigorodó uniós szabályozás szerint ugyanis a közösségi oldalak felhasználói adatait helyi, a tagállamokban található szervereken kellene tárolniuk, most azonban az összes információ Amerikában van. Ez a rendelkezés szemmel láthatóan nem tetszik a Metának, a cég 2021-es éves jelentésében olvasható egy meglepően rideg mondat, ami azt lengeti be, hogy a Facebook és az Instagram is elérhetetlenné válhat Európában.

A Meta alapvetően azt állítja, hogy a felhasználói adatok országok közötti feldolgozása kulcsfontosságú a cég üzleti tevékenysége és a hirdetések célzása szempontjából. A most érvényben lévő európai törvények, melyek a felhasználók magánéletét hivatottak védeni azzal, hogy az adatokat csak az EU-n belül lehet felhasználni, összeütköznek a Meta jelenlegi működésével. Tehát, mivel a Meta nem tudott új megállapodásokat kötni, azzal fenyeget, hogy lehúzza a rolót a kontinensünkön. Persze ott áll az is, hogy bízik a kompromisszumban, de ha ez nem jönne össze, akkor nem tudják majd biztosítani a két közösségi oldal itteni működését.

A londoni pénzügyi lap, a CityAM megkereste a Metát, hogy vajon jól értelmezik-e a szavaikat, amelyre a globális ügyekért felelős alelnök, Nick Clegg válaszolt. „Arra fogjuk ösztönözni a hatóságokat, hogy arányos és pragmatikus megközelítést alkalmazzanak annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék vállalkozások ezreinek várható zavarait, amik a Facebookhoz hasonlóan jóhiszeműen támaszkodnak ezekre a mechanizmusokra, az adatok biztonságos módon történő továbbítása érdekében.” Úgy tűnik tehát, hogy nem csak a Facebookot érintené az új szabályozás életbe lépése, de ők a legnagyobbak, így ezt érezné meg a legtöbb felhasználó.

Őszintén szólva, nem nagy esélyt látunk rá, hogy kivonuljanak a piacról, mivel túl sok pénztől és hirdetési felülettől esnének el, de azért érdemes lesz figyelni a híreket, nehogy még a végén beváltsák a fenyegetést.

Frissítés: cikkünk megjelenése óta a Meta reagált a „vádakra”, nyilatkozatunk szerint egyáltalán nem fenyegetnek azzal, hogy elhagyják az Unió országait, csupán jelezték a problémát, ami szerintük 2018 óta fennáll.

Forrás: mashable.com