Barion Pixel Szintet lépett a deepfake: egyre többen csalnak vele a munkaerőpiacon – Coloré

Szintet lépett a deepfake: egyre többen csalnak vele a munkaerőpiacon

2022. 07. 06.

Van az úgy, hogy az ember bármit megtenne egy állás megkaparintása érdekében, ám deepfake technológiával átejteni leendő munkavállalóját elég meredek húzás. Amerikában azonban pontosan ez történik, az FBI már ki is adta a figyelmeztetést.

Ezennel bemutatjuk a távmunka korszakának eddigi legnagyobb és legújabb hátrányát: a FBI ugyanis arról számolt be a napokban, hogy egyre több panasz érkezik olyan álláskeresőkkel kapcsolatban, akik deepfake videók és manipulált hangfelvételek segítségével próbálnak bejutni informatikai cégekhez.

Deepfake technológiával csalnak az állásinterjúkon

Természetesen nem szép dolog kamuzni az önéletrajzunkban – a kiberbűnözők azonban teljesen új szintre emelték a füllentést. Az esetet az Internet Crime Complaint Center (az FBI egyik osztálya, amely az interneten keresztül elkövetett feltételezett bűncselekményekkel foglalkozik) vizsgálja. Az FBI munkatársai továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a csalók még az amerikaiaktól ellopott személyazonosításra alkalmas információkat (PII) is felhasználnak egy IT-s távmunka megkaparintásáért. Mindemellett a hangmanipulálástól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy valaki másnak tűnjenek – olvasható a közleményben.

Deepfake
A deepfake technológia legújabb veszélyét az IT-s cégek tapasztalhatták meg (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Nem arról van szó, hogy a jelöltek túl félénkek megmutatni valódi arcukat: a TechCrunch cikke szerint fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a jelentkezők hivatalosan nem vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban. De még alattomosabb (és valószínűbb), hogy rosszindulatú hackerekről van szó, akik abban reménykednek, hogy ezáltal hozzáférhetnek a cégekről és ügyfeleikről szóló bizalmas információkhoz. Az FBI közleménye alapján az álláshirdetések nagy része olyan pozíciókra vonatkozik, amelyek elnyerői érzékeny alkalmazotti vagy ügyféladatokhoz, valamint pénzügyi és bizalmas céginformációkhoz is hozzáférhetnek. Mondanunk sem kell, a kiberbűnözők felvétele kiszolgáltatottá teheti a vállalatokat, hiszen ezáltal rengeteg adat kiszivároghat.

Tüsszentés vagy köhögés buktatta le a csalókat

Az interjúztatók akkor érzékelték, hogy valami nem stimmel, amikor a jelölt köhögött vagy tüsszentett, ám a képernyőn látható arc mozdulatlan maradt. A hatóság szerint a meginterjúvolt személy ajakmozgása és testbeszéde nem állt teljesen összhangban a beszélő hangjával. Az FBI ezért arra kéri azokat a munkáltatókat, akik ilyen tevékenységre gyanakodnak, haladéktalanul tegyenek bejelentést.

Mesterséges intelligencia: tényleg utol kell érnie az emberi képességet?

A mesterséges intelligencia legnagyobb kihívása egyes kutatók szerint a nyelv megértésének képessége, mivel a beszéd és a nyelv az emberi intelligencia, kommunikáció és kognitív folyamatainak központi eleme. Amennyiben sikerülne áthidalni ezt, a gépi tanulás fejlettsége sokkal közelebb kerülhetne az emberi intelligenciához. De vajon tényleg szükség van erre? Cikkünkben erről olvashatsz.

Deep Fake Hacker
Deep Fake Hacker (Kép forrása: Pexels)

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)