Barion Pixel Paul McCartney és a mesterséges intelligencia készítette az utolsó Beatles-dalt – Coloré

Paul McCartney és a mesterséges intelligencia készítette az utolsó Beatles-dalt

2023. 06. 14.

Sir Paul McCartney nem várt helyről kapott segítséget, ugyanis a mesterséges intelligencia igénybevételével fejezett be egy régi Beatles-dalt, amiben így John Lennon is megszólalhat!

Sir Paul McCartney bár túlvan a nyolcvanon, rendkívül aktív, és habár John Lennon már régóta nincs köztünk, a mesterséges intelligencia segítségével meghallgathatjuk az utolsó Beatles-dalt.

A dalt már idén meghallgathatjuk, amiben John Lennon is megszólal. Mint Paul McCartney elmondta, egy régi demófelvételből szűrték ki Lennon hangját, melynek segítségével befejezhetik a félkész dalt. Bár nem lehet tudni, hogy melyik műről van szó, vélhetően az 1978-as Now and Then címűről, melyen John Lennon kezdett el dolgozni.

Paul McCartney és a mesterséges intelligencia duója

A dalkezdeményt Yoko Ono őrizte, amikor is Lennon 1980-as halála után talált egy kazettát ,,Paulnak” felirattal. Az özvegy eljuttatta McCartney-hoz a kazettát, aki azóta is várt a méltó befejezésre. A kazettán található anyag Lennon későbbi, saját stílusát idézi. Bár már a ’90-es években is próbáltak dolgozni a dalon, George Harrison és Paul McCartney nem tudtak megegyezni abban, hogy milyen legyen a folytatás. Munkájukat nehezítette, hogy felvétel rossz minőségű volt, ráadásul folyamatos háttérzaj hallható mögötte, ugyanis nem stúdiókörülmények közt lett felvéve.

Ma már a technológiának hála könnyedén áthidalták a minőség okozta problémákat, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig leválasztották Lennon hangját a zongorakísérettől, így a dal később elkészült részei is John Lennon hangján lesznek hallhatóak.

Sir Paul a darabot az utolsó Beatles-dalként emlegeti, mindemellett elmondta, hogy bár rendkívül hasznosnak tartja a mesterséges intelligenciát, mégis félelmetesnek tartja, hogy mit hozhat a jövőben.

Forrás: BBC.

Nyitókép forrása: Unsplash