Barion Pixel 90 éves lett Yoko Ono, a meg nem értett művész – Coloré

90 éves lett Yoko Ono, a meg nem értett művész

2023. 02. 18.

Yoko Ono nevét sokan ismerik, leginkább úgy, mint John Lennon özvegyét, vagy éppen azt, aki miatt véget ért a legendás zenekar, a Beatles munkássága. Ki valójában Yoko Ono a gombafejeken túl?

Yoko Ono igazi életművész: énekes, dalszerző, békeaktivista, előadó és konceptualista művész. Leginkább John Lennon feleségeként várt ismertté, ám Ono neve az egykori Beatle 1980-as halála óta is fennmaradt. Ki ez a nő, akit többszázezer Beatles-rajongó teljes szívvel gyűlöl?

Yoko Ono 1933. február 18-án született Tokióban. Szülei körültekintően választották ki nevét, hiszen a Yoko azt jelenti: az óceán gyermeke. Élete első éveit Kaliforniában töltötte, majd családjával visszatértek Japánba. A kis Yoko négyéves korától már zongoraórákra járt. Bár tettek némi kitérőt az Amerikai Egyesült Államokba, az Ono család a második világháborút Japánban vészelte át. Nem volt egyszerű ez az időszak, hiszen bár a bombázásokat átvészelték, koldulniuk kellett, hogy ételhez jussanak. A háború után családja Amerikába ment, de ő Tokióban maradt, és 14 évesen énekelni kezdett. Egyetemre járt, és avantgárd stílusú műveket készített, amik annyira tetszettek a stílus nagyjának, George Maciunas-nak, hogy 1961-ben megszervezte Yoko Ono első kiállítását.

John Lennonnal - Utolsó lemezük és egyik első közös képük egyben
John Lennonnal – Utolsó lemezük és egyik első közös képük egyben / Kép forrása: Northfoto

Yoko Ono az életművész

Ono később több műfajban is kipróbálta magát, és másoknak is teret adott művészetük kifejezésében. Egy manhattani ház padlásterében bérelt szobát, amit alkotótérként is használt, és itt adott lehetőséget művészbarátainak a bemutatkozásra. Egyik nagyobb visszhangot kiváltó műve is ebből az időszakból származik: a Painting to Be Stepped On, az az A festmény, amire rá kell lépni egy darab vászon volt a padlón, amin lábnyomok voltak. Ezzel Ono azt akarta közvetíteni, hogy a művészet már bőven túlnőtt azon, hogy csupán falon lógjon festményként. Nem sokkal később Ono egy performansz keretében felgyújtott egy festményt. Ekkoriban vált el első férjétől, majd klinikai depresszió miatt egy intézetben kezelték.

1962-ben újra férjhez ment. Anthony Cox, jazz-zenész vette feleségül, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Ono elhagyhatta az intézetet. Bár a következő évben megszületett a lányuk, a házasságnak hamar vége lett. Egy idő után Ono a gyermeknevelés nehézségeit férjére hagyta, így 1969-ben papíron is elváltak útjaik.

A tárgyalások volt férjével még évekig nem szűntek meg, hiszen Cox ragaszkodott ahhoz, hogy ő nevelje közös gyermeküket, mivel állítása szerint Ono gyakran használt drogokat, így alkalmatlan volt arra, hogy megfelelően nevelje a lányukat. Később a férfi eltűnt a kislánnyal, és Ono csupán felnőttként látta újra gyermekét.

Mrs. Lennon

Yoko Ono 1966-ban találkozott későbbi, harmadik férjével, John Lennonnal. A kapcsolat egy kiállításon kezdődött, és nem indult jól. A Hammer a Nail, az az Verj be egy szöget! névre keresztelt mű lényege az volt, hogy a látogatók egy fehérre festett fadarabba szögeket verhetnek be. Lennon elsőként, a kiállítás megnyitója előtt akarta beverni a szöget, de Ono nem engedte neki. Később Lennon mégis támogatta Yoko munkásságát. 1968-ban-ra már annyira megbabonázta a beatle-t a művésznő, hogy a Julia című Beatles-dalban szentelt neki egy sort: ,,az óceán gyermeke hív engem”.

1968 májusában, amikor Lennon felesége és kisfiuk Görögországban nyaralt, Lennon áthívta Yoko Onót, és a hétvége folyamán különböző hanganyagokat rögzítettek. Amikor Cynthia hazaért, Onót a saját köntösében találta, éppen Johnnal teázgattak. Amikor Lennon meglátta feleségét, ennyit mondott: oh, szia!

Yoko Ono és John Lennon a nászútjukat azzal töltötték, hogy a szeretet fontosságára hívták fel a figyelmet
Yoko Ono és John Lennon a nászútjukat azzal töltötték, hogy a szeretet fontosságára hívták fel a figyelmet / Kép forrása: Northfoto

Válásuk garantált volt, annál is inkább, mert Ono már abban az évben terhes lett, ám elvetélt. A közös munka most kezdődött igazán: John mindenhová magával vitte szerelmét, és közös performanszaik is voltak. Az egyik legismertebb a vietnámi háború elleni néma felszólalásuk volt, amit nászútjukon tartottak. Ennek megfelelően ágyban, pizsamában várták a látogatókat. A szeretet fontosságára helyezték a hangsúlyt, hiszen úgy gondolták, hogy a szeretet és az általa teremtett kommunikáció mentheti meg a világot. Ono ekkor így fogalmazott:

Ha Hitler korában zsidó lány lennék, megkeresném és a barátnője lennék. Tíz, ágyban töltött nap után úgy gondolkodna, ahogyan én. A világnak kommunikációra van szüksége, a szeretkezés pedig a kommunikáció egy tökéletes módja.

Egy másik alkalommal úgy harcoltak a sztereotípiák ellen, hogy ketten egy zsákba bújtak. Ekkorra Ono egyre jobban belefolyt a Beatles életébe. Megszületett az életüket elmesélő The Ballad of John and Yoko című dal, és Lennon a nevét is megváltoztatta John Ono Lennonra. Amikor Ono autóbalesetet szenvedett, Lennon egy hatalmas ágyat szerzett az Abbey Road-i stúdióba, hogy szerelme pihenhessen, amíg ők felveszik a lemezüket. Ekkortájt már érett, hogy Lennon és Ono saját együttest alapítsanak, és sokkal személyesebb munkákat adjanak ki a kezeik közül. A Plastic Ono Band égisze alatt az első megjelent Lennon-szerzemény a Give Peace a Chance volt, amit további, személyes érdekeltségű dalok követtek.

A Beatles 1970-es feloszlása népharagot zúdított Onóra, különösen azért, mert a bandatagok azt állították, hogy Lennon azután lett nehezen kezelhető, miután Ono miatt rászokott a heroinra. Ono azonban állítja, hogy a The White Album és az Abbey Road sosem születnek meg, ha nem tesz róla, hogy Lennon megjelenjen a felvételeken.

Lennon után

Yoko Ono John Lennon meggyilkolása után sem vonult vissza, sőt: fél év sem telt el, mire kiadta első szólólemezét. A Season of Glass-t a legsikeresebb albumaként könyvelhette el, és ebben nagy szerepe lehet a borítónak is, ami egy fél pohár vizet és Lennon véres szemüvegét ábrázolja a Central Parkkal a háttérben. A kiadó nem támogatta, hogy ez legyen a borító, mondván, nem ízléses. Ono erről így nyilatkozott:

Úgy éreztem magam, mint aki vérben ázva bemegy egy emberekkel teli nappaliba és bejelenti, hogy a férje meghalt, a testét elvitték, és a szemüvege az egyetlen, amit meg tudott menteni. Az emberek erre azt mondják, hogy nem ízléses megmutatni nekik a szemüveget. Nem változtatom meg a borítót. John most ilyen.

A Season of Glass-t további albumok követték, miközben Ono folyamatosan ápolta néhai férje emlékét. 1994-ben a Broadway-n is fellépett New York Rock című estjével, melyet saját dalaiból állított össze. Egy évre rá fiával, Sean Lennonnal alapított együttest, és turnéztak Európában, Ázsiában és Amerikában. 2000-ben megalapította a japán John Lennon múzeumot, a szeptember 11-i terrortámadás után pedig koncertet szervezett a mentést segítendő.

Yoko Ono csupán férje véres szemüvegét tudta megmenteni
Yoko Ono csupán férje véres szemüvegét tudta megmenteni / Kép forrása: Youtube

2003-ban remixeltette dalait, majd egy évre rá a Biennial kortárs művészeti eseményen elárasztotta Liverpool városát egy női mellel készült fotóval, ami képeslapokon, reklámzacskókon és plakátokon köszönt vissza.

Ezt további albumok és koncertek követték, majd 2007-ben Larry King műsorában jelent meg Paul McCartney, Ringo Starr és George Harrison özvegyének oldalán. Továbbra is ápolta Lennon munkásságának emlékét, és különböző eseményeken vett részt. Legutóbb lemeze, a Warzone 2018-ban jelent meg.

Munkásságát több zenei és művészeti díjjal is elismerték.

Művészetét sokan megkérdőjelezik, de a bátorság, ami önmegvalósításához párosul, példaértékű.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix