Barion Pixel Ahol előfordul, hogy szembejön Loki az utcán… Ez Trilith, a Marvel dolgozók kisvárosa – Coloré

Ahol előfordul, hogy szembejön Loki az utcán… Ez Trilith, a Marvel dolgozók kisvárosa

2022. 05. 04.

Ma debütál a magyar mozikban a Marvel univerzum következő része, a Doctor Strange az őrület multiverzumában, Benedict Cumberbatch főszereplésével. Semmiképp sem állíthatjuk, hogy a Marvel Studios nem tesz meg mindent a nézői és a filmjein dolgozók kényelméért, hiszen utóbbiak számára nemrég egy kisvárost építettek fel. Ez Trilith, a Marvel saját települése.

A Marvel Studios saját kisvárosa, Trilith hasonlóképp funkcionál, mint a történelem során megszokottá vált iparvállalatok kisebb falvai, városai. Anno a szénbányák, fakitermelő helyek vagy épp drágakőbányák tulajdonosai is hamar rájöttek, hogy sok költséget megspórolnak maguknak, ha helyben telepítik le a dolgozóikat.
Az utóbbi években a filmes szakma is kezd ez irányba tapogatózni, hiszen a Disneynek például két ilyen települése is van: Bay Lake és Lake Buena, mindkettő Floridában. Most viszont hasonlóba vágta a fejszéjét az egyébként szintén Disneyhez tartozó Marvel Studios is, amikor létrehoztak Georgia államban egy kisvárost Trilith-et.

Miért épp Georgia?

Érdekes kérdés, hogy miért pont Georgia állam lett az utóbbi időben a filmgyártás központja, a válasz viszont végtelenül kézenfekvő és egyszerű: mert olcsóbb, mint Los Angeles vagy New York. A kedvező adózási rendszer hamar feltűnt a filmkészítőknek is, így 2013-ban létrehoztak egy hatalmas stúdiót Pinewood Atlanta Studios néven, amelyben a Marvel-univerzumhoz köthető filmek jónéhány jelenete játszódik: itt forgatták többek között A galaxis őrzői második részének egyes jeleneteit, de a WandaVision és Loki című sorozatok egy-egy része is a Pinewood-ban játszódik. Érthető tehát, hogy megspórolva az irdatlan utazási költséget, (amelyet a filmkészítők Los Angelesből Pinewoodba való utaztatása jelentene) a Marvel Studios úgy döntött, hosszú távon jobban megéri, ha a stúdióhoz közel telepíti le munkavállalói nagy részét. 

Extravagancia helyett a funkcionalitás a fókuszban

2016-ban tehát belevágtak a vállalkozásba: a stúdiótól nem messze megalkottak egy új lakóövezetet, amelyben európai (különösen brit) városok építési stílusát ötvözték a modern urbanizmus alapelveivel: a városrészek kialakítását inkább a funkcionalitás elve vezérelte. A tervezők fontosnak tartották, hogy az egyes kerületek kompaktak és gyalogszerrel bejárhatók legyenek, ezzel is az egészséges életmódra nevelve a városlakókat. A brit stílusnak ugyan ellentmond, hogy mindegyik ház egyedi és a maga nevében különleges fizimiskával rendelkezik, külcsínre mégis a brit vidéki stílus elevenedik meg a bennük. 

Trilith Marvel Kisvaros 2
Kép forrása: YouTube

A funkcionalizmust támasztja még alá az is, hogy sok lakóháznak egyáltalán nincs kertje, cserébe viszont az egyes városrészek között sokkal több zölddel találkozhatnak munkába menet a lakók: a 200 hektáros város több mint fele zöld terület. Szerencsére a tervezők nem facsartak ki mindent a Marvel Studios-ból, hiszen nem találkozhatunk Tony Starkról vagy Amerika kapitányról elnevezett utcával, ugyanakkor sanszos, hogy a kertek alatt sétálva belefutunk egy forgatásba, ami kárpótolhat az elmaradt ziccerért. Persze, nem is Amerikáról beszélnénk, ha az infrastruktúrát oldschool módon oldották volna meg: a házak geotermikus energiával működnek. 

Mennyi az annyi?

A felépítés óta a nagyjából ötezer fős településre nagyrészt kaszkadőrök, színészek, rendezők és asszisztenseik költöztek be, tehát nagyrészt a jól megfizetett háttérmunkások lakják a várost. Nem is csoda, hiszen Trilithben 700 ezer dollárba kerül egy ház, ez átszámolva közel 250 millió forintot jelent. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy ottani viszonylatban ez még mindig jóval olcsóbb megoldás, mint házat vagy lakást bérelni Los Angelesben, New Yorkról már nem is beszélve. 

Trilith Marvel Kisvaros 1
Kép forrása: YouTube

Csakúgy, ahogy a Marvel Studios a filmkészítésben sem ismer pardont (idén a már említett Doctor Strange-en kívül még minimum három filmmel örvendeztetik majd meg a közönséget), úgy a város növekedése is biztosított, hiszen a helyi városvezetés nemrég együttműködést kötött a Georgiai Egyetem filmes szakával, hogy a mesterképzésen résztvevő hallgatók ott tölthessék szakmai gyakorlatukat. Gyakorlatiasságból ötös! 

Borítókép forrása: YouTube
Forrás: Variety.com