Barion Pixel Taroltak a nők a zöld Nobel-díj átadón – Coloré

Taroltak a nők a zöld Nobel-díj átadón

2021. 06. 16.

Az amazonasi erdőirtás, a japán szénerőművek, a műanyagok és a mérgező hulladék ellen kampányolnak azok a környezetvédő aktivisták, akik az idén Goldman Környezetvédelmi Díjat, közismertebb nevén zöld Nobel-díjat kaptak. A hat nyertes pénzügyi támogatást kap ahhoz, hogy folytatni és bővíteni tudja kampányát.

Taroltak a nők a 2021. június 14-i online gálán, a kiosztott hat díj közül ötöt a gyengébbik nem képviselői nyertek el.

Elismerték a 38 éves Liz Chicaje munkáját, aki kislányával csónakon és gyalog kezdte el járni az amazonasi esőerdőt Peruban, mert elhatározta, hogy megvédi a bora őslakos törzs földjét az illegális fakitermeléstől és bányászattól. A bora mellett más törzsek is vadászatból és halászatból tartják fent magukat az ország Loreto nevű északkeleti részében – írja az MTI nyomán a hvg.hu.

Goldman Dij
Kép forrása: YouTube

Chicaje aktivista tevékenységével és vezetői képességével elérte, hogy a törzsek egyes kormányzati tisztségviselőkkel, környezetvédőkkel és tudósokkal összefogjanak a védett területek kijelölésére, és ennek eredményeképpen a perui kormány 2018 januárjában bejelentse a Yaguas Nemzeti Park létrehozását. Környezetvédők szerint a nemzeti park létfontosságú az ökoszisztéma és a szén-dioxid-megkötő tőzeglápok, esőerdők megőrzésében.

Rajta kívül díjazták még a malawi Gloria Majiga-Kamotót, aki a műanyagok ellen kampányol, s elismerték a boszniai Maida Bilal, valamint az amerikai Sharon Lavigne tevékenységét is, akik a mérgező hulladékok és a környezetszennyezés ellen küzdenek.

Megkapta a díjat az élővilág megóvásáért harcoló vietnami Thai Van Nguyen is, a japán Hirata Kimiko pedig a régi és rossz hatékonyságú széntüzelésű erőművek bezáratásának szentelte környezetvédő tevékenységét: létrehozta a klímaváltozás mérsékléséért küzdő Kiko Hálózat nevű nonprofit szervezetet.

Miután Japánban a Fukusima 1-es atomerőművet 2011-ben egy hatalmas földrengés és ennek következtében egy szökőár tönkretette, a kormány óvatosságból sok más atomerőművet bezáratott, és újra nagyobb szerepet akart adni a szénerőműveknek, amelyek viszont jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok termeléséhez. Hirata azért küzd, hogy ezeket bezárják, és 2050-ben már majd csak megújuló és környezetbarát energiaforrásból termeljenek energiát.

A virtuális díjkiosztó ceremónia angol nyelven itt nézhető meg: